Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ATLAS SOV A DRAVCŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ATLAS SOV A DRAVCŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"— Transkript prezentace:

1 ATLAS SOV A DRAVCŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Stavba těla sov Obr. 2 Podobně jako dravci mají zahnutý zobák. Prsty jsou porostlé peřím. Čtvrtý prst, tzv. vratiprst, se může otočit dopředu nebo dozadu. Samice sov jsou větší než samci. Sovy mají na hlavě peří kolem ušních otvorů tak, že směřuje zvuk do ušního otvoru. Sovy také velmi dobře vidí na dálku, a to i za velice špatných světelných podmínek. Na blízko však tak dobře nevidí, a proto se, například při porcování kořisti, řídí pomocí hmatu ‒ štětinovitých pírek u kraje zobáku ‒ vibrisy. Mají oko, které směřuje dopředu, překryté horním víčkem, nikoli spodním. Zorný úhel je 160°. Hlavu mohou otočit až o 270°. Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text.

3 Obr. 1 Tělní pokryv Sovy mají vesměs velmi nenápadné „maskovací“ zbarvení, navíc jejich výjimečně měkké peří s hřebínkovitým okrajem umožňuje naprosto tichý let. To jim nejen napomáhá při přiblížení k nic netušící kořisti, ale navíc umožňuje orientaci sluchem, kterou by šustot normálních křídel rušil. Tím, že mají tak načechrané peří, tvoří dojem, že jsou větší, než tomu ve skutečnosti je. Kolem očí mají vějířovitě uspořádané peří – soví závoj. Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text.

4 Jak poznáme přítomnost sov v lese?
Mnozí ptáci vyvrhují po nasycení nestrávené zbytky potravy ve formě vývržků zobákem opět ven. Zatímco vývržky většiny druhů ptáků se rychle rozpadnou, u sov a dravých ptáků, kteří se živí především hlodavci a dalšími malými obratlovci, přetrvávají. Zvláště soví vývržky obsahují zbytky kostí, především lebky drobných obratlovců. Jsou noční lovci. Obr. 3 Čím jsou užitečné? Sovy jsou nenahraditelnými členy přírodního prostředí, ve kterém se uplatňují jako nepostradatelní predátoři při udržování přirozené rovnováhy. V současnosti jsou a sovy naštěstí ve většině evropských zemí celoročně přísně chráněné. Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text.

5 Kdo jsem? KALOUS UŠATÝ Velikost: 36 cm
Obr. 4 Obr. 5 Velikost: 36 cm Je to jedna z našich nejběžnějších sov. Velká asi jako holub, štíhlejší sova s typickými prodlouženými pery kolem uší. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Žije v lesích a výjimečně i ve větších parcích. Živí se hraboši. Nehnízdí v dutinách, jak se každý domnívá, ale vyhledává opuštěná vraní, stračí nebo veverčí hnízda. Loví drobné hlodavce.

6 Kdo jsem? PUŠTÍK OBECNÝ Velikost: 38 cm
Obr. 6 Kdo jsem? PUŠTÍK OBECNÝ Obr. 7 Velikost: 38 cm Naše běžná sova s výrazně velkýma černýma očima. Větší než holub, s velkou kulatou hlavou. Je aktivní v noci, jeho hlas je možné slyšet za prvních teplejších dnů již koncem února. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Hnízdí v dutinách stromů v klidných částech lesů i parků i ve zdech lidských obydlí. Jeho potravu tvoří hlavně hmyz, z menší části myši a ptáci.

7 Kdo jsem? SÝČEK OBECNÝ Velikost: 22 cm
Obr. 9 Kdo jsem? SÝČEK OBECNÝ Obr. 8 Velikost: 22 cm Malá drobná sova, velká jako kos, s nápadně krátkým ocasem. Často je aktivní i ve dne. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Žije v otevřené krajině se skupinami stromů, alejích, břehových porostech sadech a parcích. Hnízdí v dutinách stromů, zdí, na půdách ap. Živí se drobnými hlodavci, hmyzem, žížalami i ptáky.

8 Kdo jsem? SOVICE SNĚŽNÍ Velikost: 60 cm
Obr. 11 Kdo jsem? SOVICE SNĚŽNÍ Obr. 10 Velikost: 60 cm Je poměrně velká sova bílého zbarvení vyskytující se převážně v severní Evropě. V zimním období se stahuje jižněji a stává se, že ji můžete výjimečně spatřit i u nás. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Samec je výrazně menší než samice, má sněhově bílé opeření a oproti samici, má skvrnění téměř minimální. Loví hlodavce i jiné savce, nebo menší až středně velké ptáky.

9 Kdo jsem? KULÍŠEK NEJMENŠÍ Velikost: 16,5 cm
Obr. 12 KULÍŠEK NEJMENŠÍ Kdo jsem? Obr. 13 Velikost: 16,5 cm Již podle názvu se jedná o nejmenší sovu, která váží necelých 5 dkg, asi ve velikosti vrabce. Má husté jemné prachové peří, které mu umožňuje dokonalou ochranu proti chladu, a proto nemusí na zimu odlétat na jih. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Obývá rozlehlé lesní porosty zejména na horách a vrchovinách. Hnízdí v dutinách stromů, často si vybírá dutiny po šplhavcích. Loví drobné savce i ptáky.

10 Kdo jsem? VÝR VELKÝ Velikost: 70 cm
Obr. 15 Velikost: 70 cm Je to největší sova, kterou někdy nazývají král noci, nebo noční orel. Má silnou, robustnější postavu s mohutnými pařáty. Na velké hlavě má pera ve tvaru oušek. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Hnízdí v lesnatých a skalnatých místech. Hnízdo si staví také v prohlubni, na skalních římsách, řidčeji ve starých hnízdech dravců a volavek. Obr. 14 Živí se ptáky a savci do velikosti zajíce.

11 Kdo jsem? SOVA PÁLENÁ Velikost: 34 cm
Obr. 17 Obr. 16 Velikost: 34 cm Je velká asi jako holub. Vyznačuje se výrazně velkou hlavou s kulatým až srdcovitým závojem kolem očí a perleťovými zády. Je jednou z nejohroženějších sov u nás. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. K hnízdění využívá lidských staveb (stodoly, věže kostelů, ap.). Hnízdo si nestaví, vejce klade do výklenků za trámy, v koutech půd. Živí se drobnými hlodavci, ptáky a hmyzem.

12 ÚKOL 1: Doplň vynechaná slova v textu.
Sovy mají nenápadné maskovací zbarvení, jejich měkké peří jim umožňuje Kolem očí mají vějířovitě uspořádané peří, které nazýváme Podobně jako dravci mají zahnutý , liší se od nich tím, že loví převážně v Čtvrtý prst, tzv se může otočit dopředu i dozadu. Jejich oči směřují dopředu, hlavu mohou otočit až o stupňů. Přítomnost sov v lese poznáme podle sovích , které obsahují nestrávené zbytky kostí, převážně lebky drobných obratlovců. neslyšný let. soví závoj. zobák noci. vratiprst Kliknutím na barevné políčko se zobrazí správná odpověď. 270 vývržků

13 Stavba těla dravců Na území České republiky se vyskytuje přes 30 druhů dravců. Nejmenší druhy dravých ptáků dosahují délky těla okolo 15 centimetrů, naproti tomu někteří větší dravci jako supi nebo kondoři dosahují rozpětí křídel až 3 metry a váží více než deset kilogramů. Obecně se dravci se vyznačují následujícími znaky: špičatý, silný hákovitý zobák, ostré drápy a široká, silná křídla. Stavbou těla jsou tedy draví ptáci mimořádně dobře uzpůsobeni k lovu živé kořisti. Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text. Obr. 18 Obr. 19

14 Let Dravci jsou rychlými a obratnými letci. Jejich kořistí bývají menší obratlovci i hmyz. Kořist loví ve dne a k jejímu nalezení využívají vynikající zrak. Ostrost vidění dravců je několikanásobně vyšší než u člověka, svou kořist jsou tedy schopni spatřit z větší vzdálenosti. Naproti tomu čich dravých ptáků je slabý. Draví ptáci výborně létají. Oplývají dokonalou schopností manévrovat, dlouhodobě plachtit nebo útočit střemhlavým letem, v čemž dravce nepředstihnou žádní jiní ptáci. Obrovskou rychlost je schopen vyvinout při střemhlavém letu sokol (až 300 km/hod). Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text. Obr. 20

15 Lov Obr. 21 Svou kořist dravci loví pomocí silných pařátů, které zabodnou do těla kořisti a silným zobákem ji zabijí. Jak již bylo řečeno, dravci se živí převážně menšími savci, ptáky či hmyzem. Mnohé druhy dravců jsou z hlediska potravy specializovaní a živí se lovem hmyzu, ryb, hadů, někteří dravci se však také zaměřili na požírání mršin. Nestravitelné zbytky potravy, například srst, peří nebo kosti, draví ptáci vyvrhují. Tyto vývržky je nejčastěji možné najít pod hnízdy dravců. Kliknutím na políčko s nadpisem se zobrazí text.

16 Kdo jsem? POŠTOLKA OBECNÁ Velikost: 34 cm
Nejběžnější sokolovitý dravec malého vzrůstu s rozpětím asi 70 cm. Zbarvení dospělých ptáků je odlišné. Samice má narezavělý nádech celého opeření, oproti samci, který má hlavu i ocasní pera šedá. Poštolky vlastní hnízdo nestaví, využívají hnízda jiných ptáků (zejména strak a vran) a také různé dutiny. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Potravou je hmyz a drobní savci, hlavně hraboši. Obr. 22

17 Kdo jsem? SOKOL STĚHOVAVÝ Velikost: 38‒48 cm
Obr. 23 Nejrychlejší dravec na světě, dokáže vyvinout při střemhlavém letu až 300 km/hod. Jeho postava je přizpůsobená těmto velkým rychlostem, dlouhá špičatá křídla, krátký ocásek. Sokol stěhovavý má kosmopolitní rozšíření. Přirozeně se nevyskytuje pouze v Antarktidě, částech Jižní Ameriky, na Novém Zélandu a Islandu. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Nejčastější kořistí sokola stěhovavého bývají: holubi, hrdličky, špačci, různé druhy drozdů, koroptve, různé druhy kachen, racci, ale i drobnější ptáci jako rorýsi, vlaštovky či pěnkavy. Troufne si i na havrany a vrány. Ze savců jsou častí netopýři, ale i králíci, syslové a veverky.

18 Kdo jsem? KÁNĚ LESNÍ Velikost: 51‒56 cm
Obr. 25 Obr. 24 Velikost: 51‒56 cm Poměrně velký dravec s rozpětím až 1,2 m, čímž se zařazuje mezi největší a nejběžnější u nás žijící dravce. Pro svou těžkopádnost a menší dravost je nevhodný pro výcvik v sokolnictví. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Potravu tvoří převážně hraboši, obojživelníci, plazi, ptáci. Káně je známé také pod starším názvem káně myšilov.

19 Kdo jsem? JESTŘÁB LESNÍ Velikost: 47‒61 cm
Je to dravec s výjimečně silnými loveckými instinkty, pro které se stal nejpoužívanějším loveckým dravcem v sokolnictví již od středověku. Vyskytuje se v hojné míře prakticky na celém našem území, a to hlavně v lesních lokalitách.  Obr. 26 Potravou se stávají obvykle menší druhy ptáků, zvláště pak holubi, vlaštovky, vrabci nebo špačci, ačkoli mohou napadnout i mnohokrát větší druhy, např. bažanty, tetřevy, tetřívky nebo vodní ptactvo, až do velikosti kachny divoké, nebo menší (veverky, hraboše), ale i větší savce než je on sám (zajíce polní, králíky divoké). Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď.

20 Kdo jsem? OREL SKALNÍ Velikost: 76‒89 cm
Obr. 28 Obr. 27 Velikost: 76‒89 cm Mohutný a silný dravec s rozpětím křídel až 2,5 m. V Evropě se vyskytuje především v horských oblastech Alp a Vysokých Tater. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. Je to výborný lovec, který dokáže ulovit  zajíce, kamzíka nebo i lišku, ale také využívá pro svou obživu i uhynulá zvířata.

21 Kdo jsem? OREL MOŘSKÝ Velikost: 69‒91 cm
Obr. 30 Velikost: 69‒91 cm Je největší dravec vyskytující se v Česku a zároveň největší evropský orel, rozpětí křídel dosahuje až 2,5 m. Neopeřené nohy jsou žluté. Kliknutím na políčko KDO JSEM se zobrazí správná odpověď. V potravě orla mořského výrazně převažují ryby a vodní ptáci, méně i různí savci. Zvláště v zimě nepohrdnou ani mršinami. Obr. 29

22 ÚKOL 2: Doplň vynechaná slova v textu.
Dravci jsou rychlými a obratnými letci, kořist loví na rozdíl od sov převážně K lovu využívají špičatý, silný, hákovitý a ostré zahnuté Dominantním dobře vyvinutým smyslem, který využívají při lovu je Nejrychlejším letcem mezi dravci je Nejběžnějším sokolovitým dravcem, který si nestaví svoje hnízdo je v noci. zobák drápy. zrak. sokol stěhovavý. Kliknutím na barevné políčko se zobrazí správná odpověď. poštolka obecná.

23 ZDROJE OBRÁZKŮ Všechny uveřejněné obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: K.-M. HANSCHE. Obr. 1 < SANNSE. Obr. 2 < STEVIE-B. Obr < SASCHA ROSNER. Obr. 4 < ACHIM RASCHKA. Obr. 5 < ACHIM RASCHKA. Obr < CHRUMPS. Obr < ARTURO NIKOLAI. Obr < STEVIE B. Obr < ACHIM RASCHKA. Obr < NECROPHORUS. Obr < ARTUR MIKOLAJEWSKI. Obr. 13 < SOFTEIS. Obr < ACHIM RASCHKA. Obr < ADAMANTIOS. Obr < ACHIM RASCHKA. Obr < JOHANN JARITZ. Obr < ROCKY. Obr < s>. ANDREAS TREPTE. Obr. 20 < ANDREAS TREPTE. Obr. 22 < CARL MUELLER. Obr < THE ENGINEER. Obr < LUKASZ LUKASZIK. Obr. 25 < NINA-NO. Obr < A.AIGER. Obr < J. GLOVER. Obr < UCLAX. Obr < THE ENGINEER. Obr < Všechny uveřejněné obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr < Obr <


Stáhnout ppt "ATLAS SOV A DRAVCŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google