Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODPORA NADÁNÍ *VZDĚLÁVÁNÍ* VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODPORA NADÁNÍ *VZDĚLÁVÁNÍ* VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA"— Transkript prezentace:

1 PODPORA NADÁNÍ *VZDĚLÁVÁNÍ* VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA
Mgr. Blanka Mašková Středisko volného času ATLAS a BIOS, Přerov PODPORA NADÁNÍ *VZDĚLÁVÁNÍ* VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA

2 PÉČE O NADÁNÍ JE NEDÍLNOU A VÝZNAMNOU SOUČÁSTÍ ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Dle Školského zákona č. 561/04 Sb., § 111, odst. 2, se Střediska volného času dále podílejí na další péči o nadané děti, žáky a studenty a ve spolupráci se školami a dalšími institucemi rovněž na organizaci soutěží a přehlídek dětí a žáků. SVČ a DDM v Olomouckém kraji úspěšně dlouhodobě naplňují výše zmiňované znění školského zákona nejen v rámci pravidelných aktivit (kroužky, kurzy aj. zájmové útvary), ale také jako iniciátoři a realizátoři mnoha nepravidelných aktivit, které napomáhají rozvíjet různé typy nadání. Od svého vzniku Olomoucký Kraj přikládá velký význam podpoře soutěží a přehlídek různého typu, stěžejní jsou ale soutěže a přehlídky MŠMT. Olomoucký Kraj se rozhodl využít možností SVČ a oslovil 5 školských organizací pro zájmové vzdělávání (Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk a Jeseník), které pověřil organizováním okresních, krajských, i celostátních soutěží a přehlídek.

3 PODPORA SOUTĚŽÍ A PŘEHLÍDEK V ZÁJMOVÉM VZDĚLÁVÁNÍ
Soutěže a přehlídky jsou podle odborníků v oblasti pedagogiky považovány za hlavní nástroje, podle kterých lze identifikovat nadané dítě (žáka) v různých oborech, či věkových skupinách. MŠMT vyhlašuje každoročně na 150 celostátních soutěží a přehlídek s cílem podpořit práci s talentovanými žáky, zvyšovat kvalitu a rozšířit péči o talentované. Od roku 2011 MŠMT vyhlašuje dotační program, který má ocenit tuto práci škol i finančními prostředky. Program EXCELENCE byl nejprve jen pro střední školy a od r je i pro školy základní. Olomoucký Kraj, i díky kvalitně zpracovaným podkladům organizátory soutěží, patří od začátku EXCELENCE mezi nejúspěšnější žadatele programu, což dokládá tabulka zpracovaná Bc. Kateřinou Koskovou, pracovnicí na Odboru školství, sportu a kultury, oddělení krajského vzdělávání, sportu a dotací Olomouckého Kraje.

4 HODNOCENÍ ŽÁKŮ A ŠKOL PODLE VÝSLEDKŮ V SOUTĚŽÍCH
Přehled finančních prostředků získaných z rozvojového programu MŠMT pro školy Olomouckého Kraje ,,Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích Excelence středních a základních škol“, v letech 2011 – 2016. Rok Finanční prostředky získané z RP EXCELENCE SŠ Finanční prostředky získané z RP EXCELENCE ZŠ 2011 - 2012 Kč (2. místo) 2013 Kč (5. místo) 2014 Kč (4. místo) 2015 Kč (3. místo) 2016 Kč (4. místo) Kč (3. místo)

5 VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA A JEJÍ PŘÍNOS V PRÁCI S TALENTOVANÝMI
Typologie podle Bettse a Neihartové hovoří o 6 obecných typech nadaných dětí. Zájmové vzdělávání realizované SVČ a DDM poskytuje jedinečný prostor pro rozvíjení všech typů nadání. ÚSPĚŠNĚ NADANÉ můžete nalézt v mnoha zájmových činnostech, jsou to děti sociálně zdatné, které si umí „hledat“ v oblasti svých zájmů. Děti s KREATIVNÍM NADÁNÍM „odkryje“ často členství v nějakém tvořivém, umělecky zaměřeném zájmovém útvaru. NADANÍ NEZÁVISLE UČÍCÍ SE patří často mezi iniciátory různých nepravidelných aktivit vyplývajících z pravidelné činnosti, které se tyto děti účastní. Děti jsou komunikativní a neformální prostor v SVČ nebo DDM jim umožňuje využívat získané vědomosti, patří mezi.

6 Zájmová činnost je vhodná pro objevení UTAJENĚ NADANÝCH mezi které patří více děvčata s výborným písemným projevem, která nechtějí být zviditelněna. Příležitost projevit svůj talent mají ve volnočasových zařízeních také děti tzv. DVAKRÁT VYJÍMEČNÉ, tedy děti s různými ,,dys“ nebo poškozením sluchu, zraku apod., kde handicap v této oblasti může zakrývat nadání v určité oblasti, vysoký intelekt. Vhodně zvolená zájmová činnost může tyto nadané děti zviditelnit a povzbudit. ANTISOCIÁLNÍ nebo „ZTROSKOTANÉ“ NADANÉ DÍTĚ bývá často v opozici téměř vůči všemu, je ale možné, že jej osloví tzv. přirozená autorita vedoucího kroužku, odborníka v oboru. Aktivita v neformálním prostředí může být pro tyto děti záchrannou sítí.

7 V zájmovém vzdělávání se talentovaným dětem věnujeme od počátků Domů dětí a mládeže a od r je vše základní, potřebné k práci s nadanými na našich zařízeních, podchyceno i ve školském zákoně. Síť středisek volného času nabízí neformální prostředí otevřené všem věkovým, sociálním a odbornostním skupinám, s kvalitními pedagogy a externími i interními odborníky. Domy dětí a mládeže a Střediska volného času si kladou za cíl zajistit spokojený život dítěte a podporovat jeho všestranný rozvoj vhodnými mimoškolními aktivitami. V případě diagnostiky určitého talentu u dětí v některé z oblastí, rozvíjí jejich předpoklady. Záměrem volnočasových zařízení v této oblasti je zejména rozvoj schopností těchto relativně nadaných dětí . Důležitý je individuální přístup ke každému jedinci. Cílem škol a školských zařízení není jen rozvoj vědomostí, ale celé osobnosti dítěte. Pedagogové volného času kladou velký důraz také na podporu sociálních a emocionálních schopností, které bývají v některých případech slabší stránkou talentovaných dětí. Učí děti poznávat jejich přednosti a případné slabiny změnit k lepšímu. Také je učí lépe zvládat stres, který přináší každá výjimečnost.

8 Něco málo na závěr J.A.K. považoval za úvodní potřebu dítěte „dobře se narodit“, tedy aby se narodilo zdravé, chtěné, vítané a nadané. Je krásné objevit a podporovat rozvoj nadání dítěte, neméně důležité ale je stále respektovat věkové a individuální zvláštnosti, aby nebyl tlak na děti nepřiměřený a demotivující. Dnes často chtějí rodiče vidět úspěch dítěte hned a bohužel i za tu cenu, že u dítěte se vytrácí pocit radosti z činnosti, která je jim blízká a ve které dosahují výborné výsledky. Hlavně pokud se přidá časový pres, často promítání vlastních tužeb rodičů do dítěte, nebo snaha dospělých uspokojit své ego. Pokud je podpora rodičů přiměřená, vyvážená, koordinovaná se školou a doplněná vhodným výběrem volnočasových aktivit, tak lze napomáhat rozvoji osobnosti dítěte. Také účast na soutěžích potom může být pro děti možností, jak zažít svůj pocit úspěchu, který vede k vytváření zdravě soutěživé osobnosti s větším předpokladem uplatnění v dalším životě.

9 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "PODPORA NADÁNÍ *VZDĚLÁVÁNÍ* VOLNOČASOVÁ PEDAGOGIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google