Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Trvalky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Trvalky"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Trvalky
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky Název sady: Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor Zahradník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování trvalek a skalniček je seznámit žáky se základními druhy trvalek a skalniček, které se nejběžněji pěstují nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy trvalek a skalniček, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ. Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Trvalky – úvod.

3 TRVALKY

4 Původ trvalek Trvalky pocházejí z oblastí s rozdílnými klimatickými a půdním podmínkami a bývají součástí různých rostlinných společenstev, mnohé jsou u nás domácí. Vyskytují se ve vnitrozemských i přímořských oblastech mírného pásma. Trvalky z horských oblastí se označují jako skalničky („alpínky“).

5 Charakteristika trvalek
Trvalky jsou zahradní rostliny, které na stanovišti vydrží několik let, kdy zimu přečkávají jejich podzemní orgány a nadzemní části jim zpravidla uhynou. Je to velice rozmanitá skupina rostlin s různými znaky a vlastnostmi. Dělí se na 4 skupiny podle stanovištních podmínek na trvalky horských stanovišť, suchomilné trvalky, trvalky přechodných stanovišť a na trvalky vodní a bahenní.

6 Nároky trvalek Nároky trvalek na stanoviště závisí na jejich domovině a schopnosti přizpůsobení změněným podmínkám. Jen některé trvalky snesou extrémní podmínky (úpal, stín). Půda má být před výsadbou dobře zpracována a zbavena vytrvalých plevelů. Většina trvalek vyžaduje dobrou, humózní, hlinitopísčitou půdu vyhnojenou kompostem.

7 Pěstování Trvalky se rozmnožují semeny, dělením a řízkováním.
Vysazují se především na jaře a na podzim, z nádob po celou vegetaci a vždy dodržujeme správnou hloubku. Během pěstování se kypří, odplevelují, za sucha zalévají a opatrně přihnojují. Choulostivé a stálezelené trvalky se na zimu přikrývají (chvojím).

8 Dělení a zimování trvalek

9 Použití trvalek Trvalky pocházejí z rozličných stanovišť, a proto je jejich uplatnění mnohotvárnější než u letniček a to zejména v přírodně krajinářských úpravách. Používají se na záhony, do zahrad, parků, na skalky, květinové zídky a ke zplanění Dále se uplatňují i k řezu a vazačství a některé lze i sušit. Záměrným seskupením druhů s podobnými nároky lze vytvářet různé partie, lze je použít i soliterně (např. do trávníku) a nízké a poléhavé druhy lze použít k náhradě trávníku.

10 Použití trvalek na záhony, k řezu, na skalky a suché zídky

11 ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky
VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. static.tatry.prod.fishcms.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. biolib.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. cdn4.pacifichorticulture.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. i.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. zahradnictvi-chladek.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. georgesonbg.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: „AUTOR NEUVEDEN“. farm4.staticflickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Trvalky"

Podobné prezentace


Reklamy Google