Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu"— Transkript prezentace:

1 Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
© 2008 upraveno 2016 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR

2 Hygiena Pohyb + Výživa + Životospráva 3x3 pro zdravý životní styl ?

3 Habituální METS sportovní činnosti
METS = jednotka energetického výdeje ( násobek zvýšení klidového- bazálního metabolismu: spánek) Upraveno podle: NOVOTNÝ (1992)

4 Hodnoty na ose Y = násobky energetické potřeby pohybu od bazálního metabolismu

5 DESATERO ZDRAVÉ VÝŽIVY
Jezte pestře! Jezte potraviny bohaté na sacharidy! Jezte hodně ovoce a zeleniny! Udržujte zdravou tělesnou hmotnost! Jezte menší porce – omezte množství! Jezte pravidelně! Pijte mnoho tekutin! Pohybujte se! Změňte životní styl! Neexistují dobré ani špatné potraviny! Doporučení European Federation of the Associations of Dietians

6

7

8 Horská služba

9 Resuscitace při zástavě oběhu
Cíl: obnova základních životních funkcí Kombinace masáže srdce – 30x rychle stlačit – s umělým dýcháním – 2 vdechy Důležité hlavně masírovat !!!

10

11

12

13 Upraveno podle přednášky traumatologie CHALOUPKA (2005)
Kurzy odborné způsobilosti IDV - FIM - UHK

14 Krvácení - Tepenné – krev stříká – tlakový obvaz (případně zaškrtit mezi ránou a srdcem) Žilní – krev vytéká – tlakový obvaz Omrzliny bílá kůže, necitlivost sterilně zakrýt, zabránit dalšímu působení chladu, postupně přecházet na pokojovou teplotu

15 Poznámka k věci

16 BÍLÝ KODEX Pravidla chování FIS pro sjezdové lyžování
1. Ohled na jiné lyžaře – Každý lyžař se musí chovat tak, aby nikoho neohrozil. 2. Ovládání rychlosti a způsobu jízdy – Každý lyžař musí jezdit bezpečně, musí přizpůsobit svoji rychlost a styl jízdy svým dovednostem, terénu, sněhovým podmín- kám, počasí a počtu dalších lyžařů na sjezdovce. 3. Volba stopy jízdy – Lyžař, přijíždějící zezadu, musí volit svoji stopu tak, aby neohrozil lyžaře jedoucí před ním. 4. Předjíždění – Předjíždět je možné seshora, zdola, zleva, zprava, ale vždy jen v bezpečné vzdálenosti, která před- jížděnému lyžaři ponechá dostatečný prostor pro jeho pohyb.

17 5. Zahájení a pokračování v jízdě - Každý lyžař, který chce
zahájit jízdu, nebo se po zastavení znovu rozjet, se musí pohledem do všech stran ujistit, že se tak stane bez ohrožení sebe či jiné osoby. 6. Zastavení– Žádný lyžař by se neměl zbytečně zdržovat na zúžených nebo nepřehledných místech sjezdovky. V případě pádu by měl takové místo co nejrychleji uvolnit. 7. Výstupy a sestupy– Osoby, pohybující se pěšky po sjezd- ovce, se smí pohybovat pouze na okrajích sjezdové dráhy. 8. Respektování značek- Každý lyžař musí respektovat značení a signalizaci. 9. Chování při nehodách- Každý lyžař je povinen poskytnout první pomoc a přivolat Horskou službu v případě nehody. 10. Povinnost prokázat se- Každý lyžař, který se stal svědkem nebo účastníkem nehody musí prokázat svoji totožnost a poskytnout základní údaje o své osobě.

18 K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., HRUŠA J., KRNÁČ P. a NOVÁK M.


Stáhnout ppt "Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu"

Podobné prezentace


Reklamy Google