Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALKENY Chemie 9. třída.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALKENY Chemie 9. třída."— Transkript prezentace:

1 ALKENY Chemie 9. třída

2 Alkeny Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci jednu dvojnou vazbu. Př. ethylen, propylen, but-2-en obecný vzorec alkenů: CnH2n

3 Názvosloví alkenů Vždy koncovka – EN
Vždy koncovka – EN Počet uhlíků sloučeniny je určen názvem např. pent-2-en = 5 uhlíků Polohu dvojné vazby určuje číslo před koncovkou tzn. pent-2-en – dvojka značí, že dvojná vazba vychází z 2. uhlíku Některé alkeny mají triviální názvy např. ethylen.

4 Pravidla tvorby názvosloví a vzorců:
násobná vazba na co nejnižším uhlíku hlavní řetězec má co nejvíce násobných vazeb více dvojných vazeb násobná vazba má při číslování přednost před substituenty pravidla pro alkany

5 Fyzikální vlastnosti -jsou podobné vlastnostem alkanů
Chemické vlastnosti –Jsou snadno zápalné a na vzduchu hořlavé. Dvojná vazba je příčinou větší chemické reaktivity než u alkanů. Typickou reakcí je adice- zánik dvojné vazby a navázání jiných atomů, nebo polymerace- propojení mnoha molekul do polymeru.

6 Zástupci alkenů V přírodě se vyskytují zřídka, jsou ale významné pro přípravu mnoha organických sloučenin. Získávají se tepelným rozkladem ropy. Ethen- Ethylen-Bezbarvý, hořlavý plyn nasládlé vůně, se vzduchem výbušný. Výroba plastů, etanolu, vinylchloridu. Urychluje zrání ovoce.

7 Alkadieny Jsou to uhlovodíky, které v otevřeném řetězci obsahují dvě dvojné vazby Př. penta-1,4-dien, hepta-1,3-dien Názvosloví se řídí podobnými pravidly jako u alkenů Buta-1,3-dien-výroba syntetického kaučuku (jeho polymerací a vulkanizací se vyrábí např. pneumatiky)


Stáhnout ppt "ALKENY Chemie 9. třída."

Podobné prezentace


Reklamy Google