Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník 05_Předložky a předpony

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník 05_Předložky a předpony"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník 05_Předložky a předpony
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník 05_Předložky a předpony Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Rozlišení a psaní předpon a předložek, materiál slouží k projekci na interaktivní tabuli

2 Předložky a předpony Předložky jsou samostatná slova, píšeme je zvlášť. Předpony jsou součástí slova, píšeme je dohromady s kořenem slova. Předložky od domu nad domem pod domem před domem Předpony odpis nadpis podpis předpis

3 Od řeky se nesl veselý smích. Ovoce se musí před jídlem umýt
Od řeky se nesl veselý smích. Ovoce se musí před jídlem umýt. Pavel předstíral spánek. Nad řekou se tyčila vysoká skála. Neznámý žhář podpálil stodolu. Voda z umyvadla pomalu odtékala. Pod lavicí zůstal nepořádek. Obézní lidé trpí nadváhou. 1. Vypište všechny předložky do sloupečku a ke každé napište alespoň tři podstatná jména. ______________ ____________________________________ 2. U vyznačených slov vyznač předponu.

4 Vytvořte slova s předponami:
skočit palubí klon pod- večer průměrný poloviční od- stavba chod povídat nad- stírat loni mořský

5 Od sypat cukr, utíká před myší, utržený pod patek,
V předložkách od (ode), nad (nade), pod (pode), před (přede) a v předponách od- (ode-), nad- (nade-), pod- (pode-), před- (přede-) píšeme d. Rozhodněte, kdy jde o předložku a kdy o předponu a text upravte: Od sypat cukr, utíká před myší, utržený pod patek, před týdnem, od klad splátky, nad šený divák, pod pálit oheň, od rána do večera, pod střechou, od ložit od jezd.

6 Řešení: předklon, předstírat, předloni podvečer, podmořský, podpalubí odchod, odpovídat, odskočit nadstavba, nadpoloviční, nadprůměrný Odsypat cukr, utíká před myší, utržený podpatek, před týdnem, odklad splátky, nadšený divák, podpálit oheň, od rána do večera, pod střechou, odložit odjezd.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník 05_Předložky a předpony"

Podobné prezentace


Reklamy Google