Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"— Transkript prezentace:

1 SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Houby Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_05(20) Autor Ing. Petra Pechová

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s rozdělením a použitím hub v kuchyni. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Houby P. Pechová, 2012

4 Houby Získáváme náhodným sběrem
Některé je možné pěstovat (žampiony, hlíva ústřičná) Považujeme za pochutinu (nižší výživová hodnota i stravitelnost) Horší stravitelnost způsobuje chitin (je v houbách obsažen místo vlákniny) Charakteristická chuť a vůně

5 Složení hub 90 % vody Vitamíny B, D Minerální látky – zinek, měď
Neobsahuje škrob, ale inulin

6 Rozdělení hub Jedlé – hřiby, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, pýchavka, křemenáč, liška, … Nejedlé – nejsou jedovaté, ale mají nepříjemnou chuť a zápach – čirůvka mýdlová, ryzec kravský, podhřib žlučový Jedovaté – způsobují otravu, někdy až se smrtelnými následky – muchomůrka zelená, tygrovaná, závojenka olovová, čirůvka podvinutá

7 Lanýž černý Roste pod zemí v chráněných dubových lesích
Při vyhledávání pomáhají specielně vycvičení divocí vepři Francouzská a italská kuchyně Řadí se k pochoutkám, je vzácný a velmi drahý

8 Použití hub v kuchyni Vždy tepelně upravujeme (výjimka – lanýže a žampiony) Polévky, omáčky, zapékáme, omelety, nákypy, mletá masa, paštiky, náplně, samostatné pokrmy Konzervace – sušení, sterilace ve vl. šťávě, ve sladkokyselém nálevu, zamrazujeme

9 Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme houby?
Jaké je použití hub v kuchyni? Najděte na internetových stránkách Lanýž černý.

10 Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN


Stáhnout ppt "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"

Podobné prezentace


Reklamy Google