Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MĚĎ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Měď Témata: Vlastnosti mědi Výhody a nevýhody Tvrdost mědi
Zapojení měděného potrubí do rozvodu Vhodnost použití Slitiny mědi

5 Vlastnosti mědi teplota tavení asi 1083 °C; menší než oceli
hustota 8,94 kg/dm3; větší než oceli - čistota mědi pro instalatéry má být co největší, bývá i 99,9 % - délková roztažnost 0,017 mm/m.K; větší než oceli - obrobitelnost velmi dobrá; měď je měkká při obrábění se „maže“ - elektrická a tepelná vodivost výborná

6 Výhody a nevýhody Výhody: - výborný vodič tepla a elektrického proudu
- snadno lze opracovat - trubky mají malou tloušťku stěny, takže nejsou těžké - lze snadno pájet a lisovat - je baktericidní, zabíjí bakterie Nevýhody: - měkká tak, že se maže na pilník a další nářadí - vysoká cena - pro potrubní rozvody se musí použít správný druh mědi (měkká, polotvrdá, tvrdá)

7 Tvrdost mědi Tvrdost mědi Označení Měkká F 22 nebo R 220 Středně tvrdá
Má velký význam pro použití v trubních rozvodech. Vyrábějí se měděné trubky se třemi druhy tvrdosti. Tvrdost trubek se označuje písmenem F nebo R a číslicí. Tvrdost mědi Označení Měkká F 22 nebo R 220 Středně tvrdá F 25 nebo R 250 Tvrdá F 29 nebo R 290 Instalatér musí použít pro konkrétní rozvod trubky předepsané tvrdosti. Projektant musí v rozpisu materiálu nebo v technické zprávě uvést, který druh mědi se má v daném rozvodu použít.

8 Zapojení měděného potrubí do rozvodu
Při kombinaci rozvodu potrubí mědi s ocelí se musí trubky zapojit za sebou v určitém pořadí. Pokud by tekla voda z měděného do ocelového potrubí, vznikl by elektrochemický článek, který by způsobil důlkovou korozi. Časem by se v trubce udělala díra.

9 Vhodnost použití Měď jako materiál má mnohostranné využití. Používá se ho nejvíce v elektrotechnice. K výrobě většiny elektrických kabelů se používají měděné dráty nebo lanka. Měděnými vodiči se musí uzemnit také všechny volně stojící ocelové zařizovací předměty, např. vany apod. V instalatérské praxi se v posledních letech rozšiřuje stále více používání měděných trubek na různé rozvody. Mohou to být rozvody studené i teplé vody, topné rozvody nebo vnitřní plynovody. Klempíři osazují pod střechy měděné rýny a další součásti dešťových svodů. Měď je možno používat v rytectví apod., nesmí se používat tam, kde byla na závadu její elektrická vodivost.

10 Slitiny mědi V praxi se používají dva druhy slitiny mědi – mosaz a bronz. Mosaz = slitina mědi se zinkem Bronz = slitina mědi s cínem Z obou slitin se vyrábějí součástky do čerpadel, armatury a další výrobky – hlavní výhodou je že nereziví.

11 Čištění pilníku zaneseného mědí
Při opracování měděných polotovarů se zanesou mezery mezi zuby pilníku, který pak pilník neplní svou funkci. Po zanesení se musí mezery očistit ocelovým kartáčem.

12 Kontrolní otázky: 1. Jaké jsou základní vlastnosti mědi?
2. Vyjmenujte výhody a nevýhody mědi. 3. Jak se rozlišuje měď podle tvrdosti? 4. Jak se zapojuje měď do potrubí z různých materiálů? 5. Jaké jsou slitiny mědi?

13 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google