Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Možnosti připojení k internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Možnosti připojení k internetu"— Transkript prezentace:

1 Možnosti připojení k internetu

2 K internetu se lze připojit několik způsoby
K internetu se lze připojit několik způsoby. Podle provedení - podle toho, "přes co data tečou" - můžeme připojení rozdělit na tři skupiny: Drátová připojení Bezdrátová připojení Mobilní připojení Každé z připojení (stejně jako různé "podtřídy" v těchto skupinách) se liší řadou parametrů, počínaje maximální rychlostí stahování a odesílání dat, odezvou (latencí), cenou, datovými limity (kolik můžete maximálně stáhnout dat za týden či měsíc), ale také třeba možností využívaní dalších telekomunikačních služeb.

3 Drátové připojení Jak je z názvu patrné, je realizováno vždy nějakým druhem kabelu. Mezi hlavní rysy a přednosti pevných drátových sítí patří: Vysoké rychlosti pro stahování a odesílání dat. Stabilita a nízká hodnota latence (vhodné pro IP telefonování, online hry aj.). Dnes již prakticky neexistující datové limity. Přídavné telekomunikační služby. Nejpoužívanější drátová přípojení jsou: ADSL/VDSL (realizované přes telefonní kabely). Internet přes kabelovou televizi (CATV). Optické nebo ethernetové přípojky.

4 Bezdrátové připojení (Obecně až lidově označované jako WiFi) je v Česku vůbec nejpoužívanější. Dnešní rádiové spoje dokáží podat skvělé výsledky nejen s ohledem na rychlosti v obou směrech (pro stahování i odesílání), ale také v latenci a spolehlivosti. Kvalita spojení se odvíjí také od využíti frekvenčního pásma, na kterém je spojení realizováno (viz níže). Poskytovatelů WiFi připojení je v republice celá řada a nabízené rychlosti se pohybují v řádu jednotek megabitů za sekundu až řádově desítky megabitů za sekundu. Kvalitnější WiFi přípojky jsou vhodné jak pro stahování objemnějších dat, tak i pro hraní online her nebo internetovou telefonii (VoIP).

5 Mobilní připojení Dá se říct, že ve srovnání s jinými vyspělými státy je mobilní internetové připojení v Česku stále v jakési dětské fázi. Pokrytí vysokorychlostními sítěmi není stále natolik husté, aby rychlý mobilní internet bylo možné používat v libovolné lokalitě, čímž padá jeho hlavní výhoda: vysoká mobilita. Rychlosti připojení kolem 0,5-1 Mbit/s v síti CDMA. V rychlejší sítích na bázi UMTS/HSPA se průměrné rychlosti pohybují kolem 3-6 Mbit/s. Vyšší latence neumožňuje hraní online her (myšleno desktopových). Nejvyšší pokrytí má 2G (GPRS/EDGE), pak CDMA (již 3G). UMTS/HSPA je spíše městskou záležitostí, kde ale prim hrají pevné sítě. Datové limity/FUP: operátoři umožňují stáhnout týdně nebo měsíčně jen omezené množství dat.

6 DSL: rychlý internet přes telefonní linky
Rodina DSL (Digital Subscriber Line) představuje jeden z nejrozšířenějších způsobů vysokorychlostního připojení k internetu. Zahrnuje celou řadou různých technologií, z nichž nejpoužívanější je ADSL, asymetrická linka. Od roku 2011 dochází k upgradu sítí z ADSL na VDSL, které nabízí vyšší rychlosti. Co je potřeba pro ADSL/VDSL? Telefonní přípojka. Rozumná vzdálenost k ústředně. ADSL/VDSL modem. Nespornou výhodou ADSL/VDSL je velká dostupnost -- poskytovatelé připojení přes DSL mohou totiž celkem snadno využít existující infrastrukturu telefonních rozvodů. Nevýhodou bývá mnohdy velký rozdíl mezi nominální (prodávanou) rychlostí a rychlostí reálnou. Rychlost internetového připojení je u ADSL/VDSL totiž silně ovlivňována různými faktory, zejména vzdáleností účastníka od ústředny a také kvalitou vedení, která se od jedné lokality k druhé může velmi lišit.

7 KONEC


Stáhnout ppt "Možnosti připojení k internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google