Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Král artuš King Arthur Janebová, Turynová — 8.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Král artuš King Arthur Janebová, Turynová — 8.A."— Transkript prezentace:

1 Král artuš King Arthur Janebová, Turynová — 8.A

2 Král Artuš (anglicky Arthur) je legendární anglický panovník 5
Král Artuš (anglicky Arthur) je legendární anglický panovník 5. a raného 6. století, který dle středověkých dějepisců a romaní vedl obranu Velké Británie proti Sasům na počátku 6. století. Detaily jeho života jsou převážně díly lidové a literární tvořivosti; současní historici zpochybňují samotnou existenci této historické postavy. Vzácné zmínky o něm nacházíme například v Annales Cambriae, Historia Brittonum, a spisech sv. Gildy. Jeho jméno se objevuje také ve středověké poezii, například v básni Y Gododdin. Své sídlo měl podle legendy na hradě Kamelot.

3 Ačkoliv se náměty, události a postavy zachycené v jednotlivých zpracováních artušovské legendy často zásadně liší a neexistuje její kanonická verze. V jednom díle je Artuš vyobrazen jako král, který porazil Sasy a vytvořil impérium ovládající Velkou Británii, Irsko, Island, Norsko a  Gali.  Mnoho prvků a událostí, považovaných dnes za základní součásti artušovského příběhu, se objevuje právě v Historii, a to včetně Artušova otce Uthera Pendragona, čaroděje Merlina, Artušovy manželky Guinevery, meče Excaliburu, Artušova početí na Tintagelu, závěrečného boje s Mordredem u Camlanny a Artušova posledního odpočinku na Avalonu.

4 Ve 12. století přidal francouzský básník Chrétien de Troyes k legendě postavu Lancelota a motiv putování za Svatým grálem; jeho dílo položilo základy žánru artušovské romance, který tvořil významný proud ve středověké literatuře. V těchto příbězích, pocházejících často z Francie, se vyprávění soustřeďuje nejen na postavu Artuše samotného, nýbrž i na jiné postavy, například rytíře Kulatého stolu.

5 Artušovská literatura hrála důležitou roli ve středověkém umění, její význam však v následujících stoletích zanikal; znovuobnovení zájmu se dočkala až v 19. století. Ve 21. století legenda nadále přežívá nejen v adaptacích literárních, ale i divadelních, filmových, televizních či komiksových.

6 Historické existence První dochovaná zmínka o králi Artušovi pochází z latinského textu Historia Brittonum z 9. století, připisovaného v pozdějších rukopisech velšskému kleriku Nenniovi. Tento text je soupisem dvanácti bitev, vybojovaných Artušem a vrcholících bitvou o Mons Badonicus, nebo též horu Badon, při níž měl Artuš údajně vlastnoručně pobít 960 mužů. Nedávné studie nicméně zpochybňují důvěryhodnost díla Historia Brittonum.

7 Historické základy artušovské legendy tak i po dlouhé době zůstávají tématem odborné diskuze. Někteří vědci považují Artuše za skutečnou historickou osobnost: římsko-britského vůdce, bojujícího proti invazi Anglů a Sasů na přelomu 5. a 6. století; svá tvrzení opírají právě o Historii Brittonum a o Annales Cambriae(Velšské letopisy).

8 Bývá však poukazováno na skutečnost, že v raných latinsky psaných artušovských textech se jméno objevuje pouze ve formách Arthur či Arturus, nikdy jako Artōrius. Jméno Původ Artušova jména zůstává předmětem debaty. Někteří historici předpokládají, že se jedná o odvozeninu z římského nomen gentile (příjmení) Artōrius (v některých nářečích lidové latiny změněného na Arturius), jehož původ ovšem není znán.

9 Král Artuš v umění Artušovské legendy se staly inspirací pro dlouhou řadu uměleckých děl. Aranžované portréty připomínající dobu krále Artuše snímala také britská fotografka Julia Margaret Cameronová.

10 Literatura Geoffrey z Monmouthu
kronika Historie králů Británie (Historia Regum Britanniae) - kolem r. 1135 Merlinova proroctví (Prophetiae Merlini) kolem r. 1137 Thomas Malory Artušova smrt (Le Morte d'Arthur) - kolem r. 1471 William Morris (The Defence of Guinevere, and other Poems) - 1858 Mark Twain Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše (A Connecticut Yankee in King Arthur's Court) - 1889

11 Literatura Bernard Cornwell
Kronika válečníkova (The Warlord Chronicles) — cyklus románů: Zimní král (The Winter King) Ostrov mrtvých Nepřítel Boha (Enemy of God) Excalibur (Excalibur: A Novel of Arthur) Rytíři krále Artuše Mary Stewartová — cyklus románů: Kouzelník Merlin (The Crystal Cave), Meč krále Artuše (The Hollow Hills), Okouzlený kouzelník (The Last Enchantment), Smrt krále Artuše (The Wicked Day) Marion Zimmer Bradley Mlhy Avalonu (The Mists of Avalon) - 1986

12 Hudba Henry Purcell: King Arthur (1691)
Richard Wagner: Parsifal (1882) Ernest Chausson: Le roi Arthus (1903) Rick Wakeman - The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table (1975) Monty Python´s Spamalot (2004) Muzikál Excalibur (2003)

13 Rozhlas Michal Lázňovský starší - rozhlasové hry Rytíři kulatého stolu
Merlinův odkaz Rytíř Galahad a Svatý grál Rytíř Perceval a Svatý grál Rozhlas

14 Film Monty Python a Svatý Grál 1975 Excalibur film 1981
Kouzelník Merlin seriál 1991 První rytíř 1995 Merlin film 1998 Král Artuš film 2004 Poslední legie  2007 Shrek Třetí  2007 Merlin seriál 2008 Camelot seriál 2011

15


Stáhnout ppt "Král artuš King Arthur Janebová, Turynová — 8.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google