Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_18_Polsko Téma: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování probraného učiva na interaktivní tabuli.

3 Polsko

4 Něco o Polsku Hlavní město: Varšava (Warszawa) Rozloha: 312 679 km²
Počet obyvatel: Jazyk: polština Prezident: Bronisław Komorowski Měna: Złoty (PLN)

5 Polsko sousedí s: Německem, ČR, Slovenskem, Ukrajinou, Běloruskem, Litvou, Ruskem Sever Polska omývá Baltské moře

6 Povrch a vodstvo Povrch: většina státu pokryta rozsáhlými nížinami :
Malopolská vrchovina, Lublinská vrchovina, a horami : Jizerské hory, Krkonoše, Soví hory, Stolové hory, Bukovské vrchy, Bystřické hory, Karpaty, Beskydy, Tatry, Vodstvo: Visla, Odra, vtékají do Baltského moře Podhůří Krkonoš z polské strany

7 Hospodářství Polska Polsko patří k vyspělým státům. Průmyslově zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin jako je černé a hnědé uhlí, měď a síra. Hlavní průmyslová odvětví jsou těžební průmysl, strojírenství / osobní auta, autobusy, lodě /, hutnictví, chemický, elektro- technický, textilní a potravinářský průmysl. Pěstuje se pšenice, žito, ječmen, oves, len, brambory, řepka, cukrová řepa, chmel. Chovají se prasata, skot, ovce, koně, drůbež, významný je rybolov.

8 Turistické zajímavosti
Mazurská jezera: Zelené plíce Evropy. Je to málo osídlená oblast na severovýchodě Polska. Typickými rysy jsou tisíce jezer a hluboké lesy. Polské Tatry : Patří k nejatraktivnějším oblastem celého Polska. Najdete zde 250 km pěších stezek a velké množství sjezdovek, které uspokojí i ty nejnáročnější pěší turisty a lyžaře.

9 Turistické zajímavosti
Wieliczka : Je solný důl 327m hluboký. Celková délka chodeb je 300 km, z toho zpřístupněno pouze 2%. Chodby jsou propojeny komorami, speciálními šachtami, či tunely. Krakow: Město v jižním Polsku. Nachází se zde více než historických Objektů. Leží na řece Visle.

10 Stiskni Esc a pak správně přiřazuj
Měna Hlavní město Řeka Pohoří Moře Město Visla Tatry Krakow Baltské Złoty Warszava

11 Shrnutí učiva o Polsku a ještě něco navíc.
Video Klikni

12 Zdroje LAZAR, Ondřej.  [cit ]. Dostupný na WWW: GALLUP, Sean.  [cit ]. Dostupný na WWW: PQL685Bnl.jpg DREAMSTIME.  [cit ]. Dostupný na WWW: MAREKLUG.  [cit ]. Dostupný na WWW: Flag_of_Poland.svg.png FOLLOW BY WHITE RABBIT.  [cit ]. Dostupný na WWW: LUDEK.  [cit ]. Dostupný na WWW: DROZDP.  [cit ]. Dostupný na WWW: DROZDP.  [cit ]. Dostupný na WWW: ZSTUDIO.  [cit ]. Dostupný na WWW: tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSm94pAK5uPqYa25iOE2jxqHMqQ0tMRASCY_TprT6PxNIiukmCg RADICESTUJEME.  [cit ]. Dostupný na WWW: KLAUDIA.  [cit ]. Dostupný na WWW: tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSm94pAK5uPqYa25iOE2jxqHMqQ0tMRASCY_TprT6PxNIiukmCg POLÁK, Jindřich a kol.  [cit ]. Dostupný na WWW: Použito ze zdrojů klipart PowerPoint INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová"

Podobné prezentace


Reklamy Google