Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE"— Transkript prezentace:

1 ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Personální činnost Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 ANOTACE Prezentace je obsahově zaměřena
na učivo tématického okruhu personální činnost podniku, která je součásti odborného ekonomického vzdělávání.

3 Personální činnost - PERSONALISTIKA
PERSONALISTIKA je oblast, která se zabývá výběrem, získáváním, přijímáním, rozmísťováním, odměňováním a dalšími vztahy mezi podnikem a pracovníky podniku.

4 Lidské zdroje Jsou specifickou činností v rámci organizace
Zabývá se řízením lidského kapitálu v organizaci, tedy řízením zaměstnanců Od manažerského řízení se liší tím, že řídí zaměstnance jako celek a poskytuje manažerům „nástroje“, kterými mohou přímo i nepřímo působit na růst a udržení produktivity práce Lidské zdroje se vyvinuly z personalistiky Konkurenční tlak organizace a firmy nutí, aby se dlouhodobě a strategicky věnovaly rozvoji svých zaměstnanců Zaměstnanec se v mnohých firmách stává jedinou a podstatnou konkurenční výhodou.

5 Role řízení lidských zdrojů
4 standardní role pro řízení lidských zdrojů: Business Partner Agent změny Advokát zaměstnanců Expert v oblasti administrativních procesů

6 Business Partner „Obchodní partner“
Zaměstnanci lidských zdrojů se stávají nejen znalci procesů v oblasti řízení lidských zdrojů, ale i znalci u svého interního zákazníka a stávají se mu rádcem při rozhodování.

7 Agent změny Lidské zdroje vystupují jako expert na změnové procesy v organizaci Při změnovém projektu je třeba, aby se lidské zdroje staly nedílnou součástí projektového týmu Lidské zdroje včas identifikují klíčové zaměstnance, které je třeba speciálně ošetřit a ujistit je o jejich potřebnosti pro organizaci Lidské zdroje jsou zodpovědnými za komunikaci projektu a změny vůči zaměstnancům, pomáhají minimalizovat negativní dopady na produktivitu práce.

8 Advokát zaměstnanců Úlohou řízení lidských zdrojů je, aby
na úrovni celé organizace bojovaly za spravedlivý podíl zaměstnanců na celkovém výsledku společnosti Každá aktivita, která vyžaduje úsilí navíc má být oceněna Odměna pro ty zaměstnance, kteří se na této aktivitě podíleli.

9 Expert v oblasti administrativních procesů
Od řízení lidských zdrojů se vyžaduje, aby se veškeré výstupy z předchozích oblastí také projevily v oblasti administrace dat zaměstnanců v organizaci.

10 Oblasti v řízení lidských zdrojů
plánování lidských zdrojů získávání a výběr zaměstnanců vzdělávání a rozvoj zaměstnanců řízení kariéry odměňování a zaměstnanecké výhody (benefity) reporting personální administrativa mzdové účetnictví

11 Reporting Význam: podávání přehledových zpráv (informací) o průběhu a stavu daných aktivit či prací

12 AUTOR NEUVEDEN. Lidské zdroje [online]. [cit. 26. 12. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. Lidské zdroje [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště, obor kuchař/číšník. 2 díl. Praha: Fortuna, 2004, 35. ISBN


Stáhnout ppt "ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE"

Podobné prezentace


Reklamy Google