Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
Náklady Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na náklady podniku.

3 Náklady, výnosy a hospodářský výsledek

4 Náklady Náklady představují vyjádření spotřeby věcných prostředků a práce v penězích. Náklady provozní finanční mimořádné

5 Dělení nákladů Provozní Náklady nutné k fungování provozu (výroby).
Vstupní materiál (dřevo, kov, polotovary). Elekřina, voda, plyn, nafta aj. Finanční Mzdové náklady zaměstnanců Úroky z úvěrů Mimořádné Pokuty a penále

6 Další dělení nákladů Variabilní náklady: Velikost nákladů se mění s objemem produkce. Čím více zboží vyrobíme, tím jsou variabilní náklady vyšší. Nákup vstupních surovin. Platy a odměny dělníků.

7 Další dělení nákladů Fixní náklady:
Fixní náklady se s objemem produkce nemění. Zůstává stejná při měnícím se počtu vyrobených kusů. Náklady na nájem výrobních prostor. Platy THP zaměstnanců. Splátky úvěrů.

8

9 Snižování nákladů Výrobci se přirozeně snaží variabilní náklady stlačit na minimum, neboť i jejich malé snížení se vždy násobí počtem kusů a v absolutních číslech může představovat výrazné úspory. Proto pro velké objemy výroby mohou být výhodné i nákupy drahých zařízení, pokud sníží variabilní náklady. Výrobci ovšem snaží také snížit fixní náklady, které jsou velkou finanční zátěží v případě poklesu produkce.

10 Proč a jak snižovat náklady
Snižování spotřeby materiálu Např. zvýšením výtěžnosti (využitelnosti) materiálu. Nákupem levnějšího vstupního materiálu. Snižování mzdových nákladů Snižování pracnosti. Na velké množství kusů potřebuji jen malé množství vynaložené lidské práce. Efektivita využití práce, kvalitní technologie.

11 Úkol Rozdělte ve vaší fiktivní firmě náklady na variabilní a fixní. Jak konkrétně byste snížili jednotlivé náklady?

12 ZDROJE KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1-4. Praha: Fortuna, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google