Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie aranžování –pracovní list

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie aranžování –pracovní list"— Transkript prezentace:

1 Historie aranžování –pracovní list
Předmět: Aranžování Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Rita Dlabalová Historie aranžování –pracovní list Anotace: Prezentace slouží k opakování učiva o historii aranžování. Žáci doplňují jednotlivé údaje a na základě aktivního přístupu chápou zvláštnosti aranžování v jednotlivých historických obdobích. Součástí je i pracovní list s doplněním správného řešení. Klíčová slova: výkladní skříň, tržiště, výstava, veletrh. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Dlabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 46 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_AR1_04

3 Historie aranžování- pracovní list

4 Starověk Na ……………….., při různých slavnostech nebo hrách se scházeli lovci, pěstovatelé ovoce, chovatelé dobytka, aby si vyměňovali přebytky své práce za jiné. V pozdějších dobách se zboží prodávalo na určitém vyhrazeném místě -………………… Existovali zde ………………………., kteří zahajovali trh troubením,………………….apod. Majitelé zboží dávali své zboží na zem nebo je vystavovali v …………………….

5 Středověk Ve středověku se zvětšil objem zboží, ………………se rozšířil.
Tržiště se považovalo za nejvýznamnější část vesnice, města měla obvykle několik tržišť,např. trh na dřevo,…………….. ………………… Dodnes se zachovaly názvy ulic nebo tržišť. ………………………… Jinak se zboží prodávalo v dřevěných stáncích a krámech. Okna těchto krámů sloužila současně jako I jako ……………Na domech se objevovaly ……………………………, které charakterizovaly obchod/ např. klíč = ……………….., bota = …………………Podomní prodejci nosili zboží ……………..……….

6 Novověk V novověku zaznamenávala propagace další ……………………… K němu přispívala manufakturní výroba, cechy mají své …………….. značky, využívají se četné vynálezy, např.………… /1440/. Objev …………………………..přinesl osvětlení výkladních skříní, objevily se nápisy z neonových trubic. První výkladní skříň našeho typu se objevila v roce………., v Londýně. V 18. a 19. stol. mají velký význam ………………………….., které jsou ukázkou vyspělosti českého řemesla, průmyslu i uměn

7 Starověk Na shromážděních, při různých slavnostech nebo hrách se scházeli lovci, pěstovatelé ovoce, chovatelé dobytka, aby si vyměňovali přebytky své práce za jiné. V pozdějších dobách se zboží prodávalo na určitém vyhrazeném místě -tržišti Majitelé zboží dávali své zboží na zem nebo je vystavovali v bednách a koších. Existovali zde vyvolávači, kteří zahajovali trh troubením, bubnováním, voláním apod.

8 Středověk Ve středověku se zvětšil objem zboží, trh se rozšířil.
Tržiště se považovalo za nejvýznamnější část vesnice, města měla obvykle několik tržišť,např. trh na dřevo, trh s rybami, dobytkem, se zeleninou… Dodnes se zachovaly názvy ulic a tržišť: Zelný trh, Pekařská ulice…Jinak se zboží prodávalo v dřevěných stáncích a krámech. Okna těchto krámů sloužila současně jako výklad i jako pult. Na domech se objevovaly vývěsní štíty, které charakterizovaly obchod/ např. klíč = zámečník, bota = švec. Podomní prodejci nosili zboží v nůších a krosnách.

9 Novověk V novověku zaznamenávala propagace další vývoj / rozvoj/. K němu přispívala manufakturní výroba, cechy mají své cechovní značky, využívají se četné vynálezy, např. knihtisk /1440/. Objev elektrické energie přinesl osvětlení výkladních skříní, objevily se nápisy z neonových trubic. První výkladní skříň našeho typu se objevila v roce1850, v Londýně. V 18. a 19. stol. mají velký význam průmyslové výstavy, které jsou ukázkou vyspělosti českého řemesla, průmyslu i umění.

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje SZALAY, Július. Aranžování. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1974, 335.s ISBN neuvedeno Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Dlabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Historie aranžování –pracovní list"

Podobné prezentace


Reklamy Google