Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 11 TEMA: Dějiny sochařství 5 – Keltové a Germáni ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Cíl prezentace: Prezentace Keltové a Germáni seznámí žáky s počátky výtvarného umění na území střední a západní Evropy z období před naším letopočtem. Žáci mohou identifikovat jednotlivé ukázky děl z hlediska námětu, volby materiálu a řemeslného zpracování v porovnání s vývojem výtvarného umění jižní a jihovýchodní Evropy ve stejném období. Prezentace může být doplňujícím materiálem pro výuku Dějepisu.

3 Keltové a Germáni V karolinském a románském období se setkáváme s uměleckými formami, které pocházejí od Keltů a Germánů. Půjdeme-li po stopách těchto kultur, dostaneme se až do 14. stol. př.n.l. Keltští řemeslníci byli mistry v lití bronzu a výrobě zlatých šperků. V germánském kulturním prostoru byly oblíbeny kamenné stély zdobené reliéfy válečníků.

4 Sluneční vůz z Trundholmu (14. st. př. n. l
Sluneční vůz z Trundholmu (14.st.př.n.l.) – bronzová soška koně vezoucího zlatem zdobený sluneční kotouč. Pro obyvatele severní Evropy bylo Slunce životně důležité. Soška koně táhnoucího vůz se Sluncem znázorňuje pohyb Slunce po obloze. V antické mytologii existuje také příběh o bohu Héliovi zosobňujícího Slunce a jeho pouti s koňským čtyřspřežím po obloze.

5 Sluneční vůz z Trundholmu, 14. st.př.n.l.

6 Kultovní vozík ze Strettvegu, 7.st.př.n.l.

7 Keltský lesní bůh Cernunnos je zpodobněn na stříbrné nádobě ve společnosti zvířat. Keltové ctili přírodu, chápali ji jako tajemné prostředí, ze kterého hrozilo nebezpečí, ale také poskytovalo obživu.

8 Keltský bůh Cernunnos, 1. st.př.n.l.

9 Keltští řemeslníci pracovali často s bronzem, který využívali k odlévání ozdob a kultovních předmětů. Pokud porovnáme keltské artefakty s díly řeckého a římského období, je na keltských pracích patrná specifická stylizace v zobrazení lidí i zvířat. Podobnou stylizaci zaznamenáme i dílech germánských řemeslníků. Kultura západoevropská se vyvíjela souběžně s kulturami jižní Evropy a byla ovlivněna jen částečně. To se týkalo architektury, odívání i písma.

10 Klanění tří králů z Ratchisova oltáře, 745 n.l.

11 Pamětní kámen z Jellinge dal r
Pamětní kámen z Jellinge dal r. 980 vztyčit dánský král Harald na památku svých rodičů. Na kameni jsou vedle zobrazení Krista také runové nápisy, které jsou typickou ukázkou písma germánských národů v severní a severozápadní Evropě od 3. stol.n.l. Písmo bylo zřejmě odvozeno od písma středomořských národů a píše se zprava doleva.

12 Pamětní kámen z Jellinge, runový nápis - 980 n.l.

13 Keltové a Germáni byli zruční zlatníci a šperkaři. Tzv
Keltové a Germáni byli zruční zlatníci a šperkaři. Tzv. „železná longobardská koruna“, která zdobila hlavy longobardských králů byla údajně vykována z hřebu použitého při ukřižování Krista a byla pokrytá zlatým plechem zdobeným drahokamy.

14 Langobardská koruna, 9. st.n.l.

15 Použitá literatura: STADLER, Wolfgang. Dějiny sochařství. 1.vydání. Praha: Rebo, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN BURKE, Peter. Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, ISBN WINCKELMANN, Johan Joachim. Dějiny umění starověku: Stati. 1. vydání. Praha: Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google