Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?"— Transkript prezentace:

1 Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?
Žofín, David Krása

2 Legislativní změny (zjednodušení) Změna společenské atmosféry
Kdo zastaví propad českého stavebnictví? (Je skutečně ve fázi PROPADU?) Velké investice Legislativní změny (zjednodušení) Změna společenské atmosféry

3 Trasa D pražského metra
Ad 1) Velké investice Trasa D pražského metra Aktivní příprava, politická podpora I. úsek Pankrác - Depo Písnice investiční náklady v řádu 40 mld. Kč Zahájení výstavby průzkumná díla I. etapa Moderní prvek k urychlení přípravy (výkupu pozemků) - Joint venture se soukromým investorem pro nadzemní části vybraných stanic

4 Železniční spojení Praha - Letiště - Kladno
Ad 1) Velké investice Železniční spojení Praha - Letiště - Kladno Aktivní příprava, politická podpora Celkové investiční náklady v řádu 30 mld. Kč Dobře připravená koncepce, zdlouhavá příprava (změny ÚP, vydání ÚR, SP)

5 Ad 2) Legislativní změny
V ideálním případě ke zjednodušení povolovacích procedur (nebo alespoň zastavit postupné komplikování). Omezení počtu veřejných projednání v procesu přípravy (liniových staveb) - EIA, územní a stavební řízení - do postupu s jedním veřejným projednáním Vyvlastnění pozemků pro veřejně prospěšné stavby - Proces bez odkladného účinku pro stavební povolení a zahájení výstavby Dovětek - právo vyvlastnění existuje výhradně pro tzv. „veřejně prospěšné stavby“, které takový statut získaly v územně plánovacím procesu podle stavebního zákona, s minimálně dvojím veřejným projednáním. Přijímání speciálních zákonů pro opravdu velké a významné veřejné stavby. Z nedávné doby - Vítám poslední úpravu zákona o zadávání veřejných zakázek - výběr zpracovatele projektové dokumentace nikoli pouze podle nejnižší ceny, ale i podle dalších kvalitativních kritérií, jako je složení a zkušenosti projektového teamu nebo rámcový technický návrh. D) Dodržování lhůt pro stanoviska orgánů státní správy.

6 Ad 3) Změna společenské atmosféry
Řídící emocí v přípravě a realizaci velkých veřejných investic je - na straně státních úředníků a veřejných investorů - OPATRNOST. Řadě veřejných investorů nechybí vůle něco dokázat, řadě úředníků snaha jednoduše vyhovět. Ale to, co veřejný investor dříve běžně rozhodl v pracovním pořádku, dnes pětkrát obrátí, nechá draze právně posoudit a v některých případech pak z opatrnosti zamítne. Snižuje se ochota přijímat riziko. A velké projekty nelze nikdy připravit a postavit zcela bez rizika. Nelze se příliš divit. Negativní atmosféru pro veřejné investice vytvářejí především média a v často i orgány činné v trestním řízení. Nemluvím o jakékoli toleranci kriminality, ale o atmosféře ve společnosti, která je díky médiím více podezíravá a více kriminalizující, než tomu bylo kdy dříve.

7 Ad 3) Společenská atmosféra
Stále ještě existuje pozitivně naladěná část veřejnosti Tunel Blanka - dny otevřených dveří

8 Ad 3) Společenská atmosféra
Stále ještě existuje pozitivně naladěná část veřejnosti Tunel Blanka - dny otevřených dveří

9 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?"

Podobné prezentace


Reklamy Google