Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Freeware Shareware Demoverze Public domain

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Freeware Shareware Demoverze Public domain"— Transkript prezentace:

1 Freeware Shareware Demoverze Public domain

2 Freeware Software, který je distribuován bezplatně.
Autor si u freeware zpravidla ponechává autorská práva, například nedovoluje program upravovat nebo omezuje použití zdarma jen pro specifické účely (např. různé kombinace následujících omezení: jen pro nekomerční účely, jen pro osobní potřebu, jen na domácím osobním počítači, jen pro vzdělávání ve školách apod.

3 Příklady Freewaru Google Chrome Mozila Firefox

4 Shareware Shareware je označení pro software chráněný autorským právem, který je možné volně distribuovat Uživatel má možnost software po určitou dobu zkoušet, zda mu vyhovuje nebo ne. Pokud ho ale nadále používá, je povinen se řídit podle autorovy licence a zpravidla zaplatit cenu programu nebo se třeba jen registrovat.

5 Příklady Sharewaru Eset (antivirus) DVD – cloner

6 Demoverze Demoverze je komerční software dostupný zdarma ve verzi, která je omezená v jednom či více směrech. program funguje jen po určitý počet dnů od instalace omezený počet spuštění programu. omezený počet dnů užívání.

7 Příklady Demoverze Total Commander WinRar

8 Public domain (volné dílo)
Public domain (volné dílo) je takové autorské dílo, jehož majetkovou autorská práva nejsou chráněna  S pojmem volného díla souvisí také volná užití, kdy i jinak chráněné dílo lze za jistých podmínek využívat i bez souhlasu autora. Volné autorské dílo může každý volně využívat, pouze musí být dodrženy podmínky, že si nikdo nesmí osobovat autorství díla, využitím se nesmí snižovat hodnota díla a musí být uveden autor (je-li znám a je-li to obvyklé).

9 Příklady Public domain
BSD-licence Mozilla Public Licence

10 Vytvořil: Petr Houdek Zdroje :


Stáhnout ppt "Freeware Shareware Demoverze Public domain"

Podobné prezentace


Reklamy Google