Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně"— Transkript prezentace:

1 Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně Jan Snopek,

2 Struktura prezentace Základní informace o projektu Cíle projektu
Klíčové aktivity Personální a organizační zajištění projektu

3 Základní informace o projektu
Projekt MPSV „Sociální bydlení – metodická a informační metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend“. Uzavřená výzva OPZ pro kterou vybráno 14 měst a obcí: Velká města: Brno, Ostrava, Plzeň Střední města: Pardubice, Most, Jindřichův Hradec, Chomutov Malá města/obce: Vír, Veselíčko, Velké Hamry, Štětí, Otrokovice, Křižánky, Kadaň Pilotování testování vládní Koncepce sociálního bydlení ČR 2015 – 2025 Zpracování Koncepce sociálního bydlení města Brna Tříletý projekt – realizace leden 2017 – prosinec 2019 Rozpočet necelých 15 milionů Kč (95 % dotace, 5 % spoluúčast města)

4 Cíle projektu Položit v Brně základy systému sociálního bydlení, jež budou v souladu s principy vládou schválené Koncepce sociálního bydlení ČR a budou vycházet ze zjištěných potřeb cílových skupin – domácností v bytové nouzi. Nově rozlišeny 2 kategorie sociálního bydlení (aktualizace pravidel pronájmu): dostupné byty pro nízkopříjmové domácnosti bez komplexních sociálních problémů (senioři, rodiny samoživitelek, nízkopříjmové profese) sociální byty určené domácnostem s potřebou komplexní sociální práce. Obousměrný přenos praxí mezi Brnem a MPSV (resp. dalšími obcemi zapojenými do projektu). Podklady pro ministerské metodiky.

5 KA02 – Příprava podkladů pro tvorbu Koncepce sociálního bydlení města Brna
Analýza dostupnosti a stavu sociálních služeb typu azylové domy s ohledem na připravenost na chystanou novou roli (jako „krizového bydlení“). Analýza potřebnosti sociálního bydlení (analýza počtu a struktury osob v bytové nouzi): z části půjde o sekundární využití dat shromážděných v nedávné době, z části o nová data (např. analýza struktury žadatelů v pořadnících městských částí, analýza velikosti a struktury zvláště ohrožených skupin obyvatel, analýza intenzity ohrožení v bytové nouzi, focus groups s lidmi v bytové nouzi) Analýza prostorové segregace na základě certifikované metodiky MPSV Analýza dostupnosti vhodných bytů pro sociální bydlení. Databázový systém pro monitoring situace lidí v bytové nouzi a hodnocení efektivity zabydlovacích projektů

6 KA 03: Tvorba podpůrných metodických podkladů
Metodika sociální práce v oblasti bydlení (na základě zkušeností nabytých sociálními pracovníky v projektech rapid re-housing, housing first a v tzv. programu prostupného bydlení) Metodika hodnocení bytové nouze a prioritizace domácností v bytové nouze Metodika spolupráce lokálních aktérů sociálního bydlení (město, neziskové organizace, úřad práce, soukromí majitelé bytů atd.) Metodika vyhodnocování úspěšnosti sociálního bydlení

7 Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II
KA 04: Pilotní ověření lokální koncepce SB města Brna a podpůrných metod. podkladů v praxi nastavení a aktualizace systému sociálního bydlení včetně sociální práce a stanovení postupů spolupráce jednotlivých odborů zapojených do poskytování sociálního bydlení a samosprávy města a městských částí přidělení postupně 65 sociálních bytů a to v rámci přístupu housing first, jenž pracuje s osaměle žijícími lidmi v bytové nouzi (z toho 15 budou mladí dospělí, většinou po odchodu z dětských domovů). zužitkování zkušeností z dalších projektů a programů sociálního bydlení (prostupné bydlení a byty opravené z prostředků IROPu. zavedení nové kategorie tzv. dostupných bytů, jež jsou určeny nízkopříjmovým domácnostem bez komplexní potřeby podpory prostřednictvím sociální práce. Testování prvních 50 bytů.

8 KA 04: Pilotní ověření lokální koncepce SB města Brna a podpůrných metod. podkladů v praxi
V rámci klíčové aktivity dojde k ověření: funkce garanta sociálního bydlení, procesů koordinace a jednotného informačního místa ve struktuře Odboru sociální péče Magistrátu. modelů sociální práce v různých režimech sociálního (popř. dostupného bydlení). nástrojů pro hodnocení bytové nouze a prioritizace (vč. depistáže), tzn., že dojde k ověřování návrhu kritérií výběru oprávněných cílových skupin. spolupráce klíčových aktérů v oblasti sociálního bydlení (Bytový odbor a Odbor sociální péče Magistrátu, městské části, neziskové organizace, Úřad práce) funkčnosti a úspěšnosti nastaveného modelu sociálního bydlení.

9 Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II
KA05 – Spolupráce s MPSV sdílení dat o úspěšnosti a účinnosti aplikovaných postupů a dalších evaluací a monitorovacích zpráv o realizaci projektu. účast pracovníků obce podílejících se na zajištění systému sociálního bydlení na pravidelných schůzkách s pracovníky ministerstva, na školeních, workshopech, konferencích a dalších vzdělávacích akcích pořádaných ministerstvem k tématu sociálního bydlení.

10 KA 06: Vzdělávání sociálních pracovníků
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA 06: Vzdělávání sociálních pracovníků 2 zahraniční studijní cesty (Amsterdam a Vídeň – města, s komplexním přístupem k politice sociálního bydlení s velmi dobrými výsledky při testování přístupu housing first). Interní školení mířená na provázání systému sociálního bydlení ve městě (odbory Magistrátu i městských částí) s jejími dalšími složkami, NNO, ÚP aj. Specifická školení v kompetencích pro práci se specifickými cílovými skupinami sociálního bydlení pro udržení bydlení a získání nového bydlení: motivačních rozhovorů, krizové intervence. Průběžné metodické konzultace (1x za čtvrt roku) pro sociální pracovníky s expertkou na oblast sociální práce v bydlení z FSS Ostravské univerzity.

11 KA 07: Tvorba koncepce sociálního bydlení města Brna
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA 07: Tvorba koncepce sociálního bydlení města Brna Vyhodnocení pilotního testování SB (KA 04) a dalších projektů a programů realizovaných na základě SPSZ (RRH, Fr. 42, SNA) a s využitím poznatků z analýz (KA 02) a metodických materiálů (KA 03) → příprava Koncepce SB města Brna. popis aktuální situace v obci z hlediska bytové nouze a osob ohrožených ztrátou bydlení, identifikaci cílové skupiny pro SB, její velikosti, skladby a potřeb, specifikace cílových skupin a podrobné zaměření na vybrané cílové skupiny se zvýšenou potřebou sociální práce a podpory, plán a metody řešení problémů, včetně návrhu zajištění dostatečného sociálního bytového fondu, způsobů zhodnocení intenzity bytové nouze a přidělování sociálních a dostupných bytů, plán a metody poskytování sociální práce a její provázání s dalšími nástroji sociální a bytové politiky, které zajistí efektivní pomoc cílové skupině SB, metody zjišťování míry segregace v SB, metody prevence ztráty bydlení ohrožených skupin (výstupy z jiného projektu), plán a metody hodnocení úspěšnosti systému SB v obci a identifikace jeho problémů.

12 KA08: Evaluace projektu KA 09: Informační kampaň
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA08: Evaluace projektu Průběžná a závěrečná evalučaní studie, vč. hodnocení realizovaných opatření z pohledu primárních cílových skupin (lidí v bytové nouzi, resp. lidí, kteří získají sociální nebo dostupné byty). KA 09: Informační kampaň Jednoduchá brožura a webový rozcestník, jež budou informovat lidi v bytové nouzi a lidi ohrožené ztrátou bydlení o možnostech řešení jejich situace. Lokální informační kampaň o sociálním bydlení, jeho cílových skupinách a fungování. Kulaté stoly pro zástupce městských částí.

13 Schéma organizačního a personálního zajištění pilotního projektu
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Schéma organizačního a personálního zajištění pilotního projektu

14 Díky za pozornost! Případné dotazy: jan.snopek@seznam.cz
Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Díky za pozornost! Případné dotazy:


Stáhnout ppt "Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně"

Podobné prezentace


Reklamy Google