Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy technického zobrazování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy technického zobrazování"— Transkript prezentace:

1 Základy technického zobrazování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Otmar Němec. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Technické zobrazování
V technické praxi se tělesa (výrobky) zobrazují na: náčrtech (zhotovují se zpravidla od ruky); technických výkresech (mají přesné rozměry, měřítko, kótování).

3 Technické zobrazování
K zobrazování se používá různých čar: plná tlustá plná tenká čárkovaná čerchovaná tečkovaná

4 Technické zobrazování
Technické zobrazení nás informuje nejen o tvaru, ale také o rozměrech výrobku. Rozměry jsou určeny kótovacími čarami a kótami. Kótovací čáry se kreslí tenkými plnými čarami a jsou rovnoběžné s hranou, kterou určují. Jsou zakončeny šipkami. Kóty se píší blíže středu kótovací čáry. Jednotky se za čísla nepíší! Všechny rozměry se udávají v milimetrech.

5 Technické zobrazování
př. Okótuj malý špalík dřeva s rozměry 60 × 40 × 20. Používej rýsovací potřeby, popis proveď barevně. T 20 odkazová čára kótovací čára 40 kótovací šipka pomocná čára 60 kóta

6 Technické zobrazování
Některé další pojmy z oblasti technického zobrazování: Popisové pole se nachází u technického výkresu v dolním pravém rohu (obsahuje údaje o materiálu, rozměrech, měřítku atd.). Měřítko: M 1:1 (čti jedna ku jedné) = skutečná velikost. M 1:40 = zobrazení je 40 × menší než ve skutečnosti. M 2:1 = zobrazení je 2 × větší než ve skutečnosti.

7 Technické zobrazování
Úkoly k opakování Úkol č. 1: Narýsuj a okótuj špalík dřeva s rozměry 100 × 65 × 20. Úkol č. 2: Vysvětli měřítka: M 1:2, M 1:50, M 10:1.

8 Technické zobrazování
U jednoduchých těles provádíme zobrazení jedním průmětem (promítání názorné). Hodí se pro rychlou představu o tvaru součásti. Na technických výkresech se předměty zobrazují metodou promítání pravoúhlého (kolmého) – na tři průmětny. Za hlavní pohled pokládáme pohled zepředu.

9 Technické zobrazování
Díváme-li se na těleso: zepředu – odvodíme nárys; shora – odvodíme půdorys; z boku – odvodíme bokorys. Ukázka pravoúhlého promítání se třemi pohledy na další straně.

10 Technické zobrazování
Pohled z boku Pohled zepředu Pohled shora

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Základy technického zobrazování"

Podobné prezentace


Reklamy Google