Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016."— Transkript prezentace:

1 Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016

2 1. Popište frakční destilaci ropy, uveďte její produkty
Frakční destilace (též rektifikace) je proces rozdělování složek (frakcí) směsi. Jde o rozdělování chemických látek podle bodu varu zahříváním na teploty, při kterých se jednotlivé frakce vypařují. Je zvláštním typem destilace. Obvykle se používá při rozdělování složek, jejichž teplota varu se vzájemně liší o méně než 25 °C (při atmosférickém tlaku). Liší-li se tyto teploty o více než 25 °C, je jednodušší použít obyčejnou destilaci.

3 Nejlehčí plynné uhlovodíky jsou methan, ethan, propan, butan
Nejlehčí plynné uhlovodíky jsou methan, ethan, propan, butan. Poslední dva jsou hlavní součásti automobilového paliva LPG. Petroléter tvoří uhlovodíky s délkou řetězce C5–7 (tj. asi 30–70 °C). Používají se jako rozpouštědla, např. při chemickém čištění oděvů. Další frakce jsou benzín (C6–12, 40–200 °C), petrolej (C10–15, 150–300 °C), ze kterého se vyrábí letecký benzín, a plynový olej (C10–20, 200–300 °C), ze kterého se získává nafta a lehký topný olej. Zbytek (tzv. mazut) se podrobuje vakuové destilaci za sníženého tlaku, čímž se oddělují těžké topné oleje od asfaltu. Uhlovodíky s dlouhými řetězci (C35 a víc) mohou být hydrokrakováním rozštěpeny, čímž vzniknou mazací oleje.

4 2. Popište vakuovou destilaci ropy, uveďte její produkty
Vakuová destilace je destilace za sníženého tlaku. Teploty varu se sníží snížením tlaku Princip této metody je shodný s destilací. Vakuová destilace však probíhá za sníženého tlaku. Snížení tlaku způsobí, že se začnou vypařovat i frakce, které se za atmosférického tlaku vypařují pouze málo. Vakuovou destilací se z ropy získají především oleje různé viskozity. Zbytek po Vakuové destilaci obsahuje především ropný asfalt a je dále zpracováván (např. destilací na topný mazut).

5

6 3. K čemu se používají produkty vzniklé při frakční a vakuové destilace ropy?
Automobilový průmysl, letecký průmysl, petrochemický průmysl, stavební průmysl…

7

8

9 4. Co se vyrábí z produktů vzniklých při zpracování ropy
Motorová paliva : Další: Plasty, hnojiva, pesticidy, barviva automobilové benziny motorová nafta směsná nafta 30 bionafta letecký petrolej zkapalněné ropné plyny ethanol 85 ethanol 95 Maziva : motorové oleje převodové oleje průmyslové oleje plastická maziva technologické oleje Pevné uhlovodíky : asfalty asfaltové výrobky parafíny a cerezíny

10 Nafta, ropa

11

12

13

14

15 Konec http://www.duclair.org/gallery/flashapp/ivp-ropa/


Stáhnout ppt "Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google