Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského"— Transkript prezentace:

1 Co školám nabízí Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského?

2 poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
uchovávání předmětů spojených s historií českého školství v evropském kontextu a jejich zpřístupňování vč. provozu Pedagogické knihovny J. A. Komenského badatelská práce o dějinách českého školství, učitelstva a vzdělanosti správa Archivu Přemysla Pittra a Olgy Fierzové (Pitter a jeho pomoc válečným sirotkům) budování Památníku Hodonín u Kunštátu (s expozicí věnující se létům včetně romského holocaustu) vydávání publikací k dějinám školství, odborný časopis Historia scholastica aj.

3 výstavy stálá expozice „Odkaz Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě“ věnovaná dějinám českého školství - součástí jsou pracovní sešity pro školy (3 úrovně) průběžně je expozice doplňována krátkodobými výstavami věnovanými zajímavým fenoménům školství - v současné době „Historie školních budov. Od tereziánských reforem po současnost“ formular historickým výročním: v současnosti probíhá výstava„Karel IV. - Život Otce vlasti“ 2017 „Hurá do školy s Marií Terezií“ krátkodobé výstavy je možné zapůjčit školám či jiným neziskovým institucím (seznam výstav lze nalézt:

4

5 edukační pořady rozděleny jsou na úrovně pro: mateřské školy
základní školy - 1. a 2. stupeň střední školy lze je objednat i pro školní družiny, zájmové kroužky apod. pořady lze rozdělit na: výtvarné dílny besedy vzdělávací pořady s aktivní účastí žáků pořady jsou zaměřeny na historii vzdělávání a školství - např. dějiny písma, výroba papíru, osobnosti J. A. Komenského a P. Pittra edukační pořady lze na požádání upravovat nabídka

6

7 vzdělávání učitelů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků je organizován jednodenní kurz „Současná literatura pro děti a mládež“ akreditovaný MŠMT termíny - podzim/jaro pro průběžné vzdělávání učitelů funguje Pedagogická knihovna J. A. Komenského (Jeruzalémská ul.)

8 další aktivity víkendové programy pro rodiče s dětmi
výtvarné soutěže: pro rok 2017 je připravována soutěž „Za časů Marie Terezie“ Centrum školních knihoven projekt Školákem ve válečných letech ve spolupráci s Památníkem Terezín a Institutem Terezínské iniciativy projekt (Ne)zapomenuté pomníky konference o dějinách školství - pro rok 2017 je připravováno sympozium „Učitelé na cestách“ vydávání odborného časopisu Historia scholastica -

9 DĚKUJI ZA POZORNOST Kontakt Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského Valdštejnská Praha tel


Stáhnout ppt "poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského"

Podobné prezentace


Reklamy Google