Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů."— Transkript prezentace:

1 „Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“
Mgr. Lumír Bartů

2 Kraj Vysočina

3 Sociální práce v Kraji Vysočina
Východiska pro výkon prevence Pro Vysočinu jsou charakteristické malé vesnice nepříliš vzdálené od místního centra, jímž bývá klidné malé město se třemi až deseti tisíci obyvatel. Pouze ve čtyřech městech žije více než dvacet tisíc obyvatel, jedině krajské město Jihlava dosahuje počtu padesáti tisíc. Průměrnou obcí je malá vesnice do 800 obyvatel. Celkově je v kraji 704 obcí, což je druhý nejvyšší počet mezi kraji. Svým charakterem osídlení je tak Kraj Vysočina jeden z nejvenkovštějších regionů v rámci ČR. Kraj Vysočina měl k celkem obyvatel, což ho v počtu obyvatel řadilo na 12. místo v ČR.

4 Co je vlastně prevence kriminality a co zahrnuje
Co je vlastně prevence kriminality a co zahrnuje. Preventivní politika směřuje do budoucnosti a představuje ofenzivní strategii kontroly kriminality, přičemž spoléhá především na nerepresivní prostředky. Zabývá se snižováním pravděpodobnosti páchání trestných činů. Objekty prevence kriminality jsou tedy kriminogenní faktory – tzn. sociální a fyzické prostředí, příčiny, a podmínky pro páchání TČ, potencionální či skuteční pachatelé TČ nebo potencionální či skutečné oběti TČ.

5 Prevence kriminality tedy zahrnuje komplex opatření sociální a situační prevence, včetně informování veřejnosti o možnostech ochrany před TČ. Součástí prevence je samozřejmě i pomoc obětem TČ. Spolupráce krajského koordinátora pro záležitosti romské menšiny a Policie ČR a krajským koordinátorem prevence kriminality je dlouhodobě na velmi vysoké úrovni. Jak koordinátor pro romské menšiny, tak krajský koordinátor prevence kriminality se účastní v oblasti prevence na akcích pořádaných Policií ČR, zejména na besedách ve školách a školských zařízeních. Těchto besed se účastní všichni žáci škol,

6 tedy i příslušníci národnostních menšin
tedy i příslušníci národnostních menšin. Tématem besed je nejen bezpečí dětí, ale také předcházení trestné činnosti, nebezpečí šikany, problematika menšin a v neposlední řadě i problematika extremismu. Policie ČR ve spolupráci s Krajem Vysočina dále organizuje dětské dny, akce v domovech mládeže a domovech pro osoby se zdravotním postižením a různé ukázky policejních činností pro školy a širokou veřejnost. Samotná prevence kriminality však není směřována jenom na žáky základních a středních škol, ale i na seniory, kde jsou tito seznamováni s TČ páchanou na

7 jejich generaci a o možnostech, jak se jí bránit
jejich generaci a o možnostech, jak se jí bránit. V rámci kraje Vysočina je již dlouhodobě nastaven systém spolupráce organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s jednotlivými obecními úřady (zejména obcí s rozšířenou působností), spočívající mimo jiné ve vzájemném předávání a sdílení informací při konání kulturních, společenských, politických či sportovních akcí, kde by mohlo dojít k možným extrémistickým projevům a eskalaci protiromských nálad s cílem předcházet a eliminovat bezpečnostní rizika, porušování veřejného pořádku a páchání trestné činnosti.

8 Krajský koordinátor pro romské záležitosti je nejenom stálým členem pracovní skupiny prevence kriminality Kraje Vysočina, ale i členem pracovní skupiny poskytovatelů služeb pro národnostní menšiny. V oblasti prevence kriminality a rizikových forem chování je již dlouhodobě nastaven systém spolupráce organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s jednotlivými krajskými orgány i obecními úřady (zejména obcí s rozšířenou působností), spočívající mimo jiné ve vzájemném předávání a sdílení informací na poli prevence kriminality a koordinace jednotlivých preventivních aktivit.

9 Činnost jednotlivých organizačních článků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se soustřeďuje na vytvoření těsné spolupráce jak s institucemi státní správy a samosprávy, tak i neziskovými organizacemi působícími v problematice menšin. V Kraji Vysočina, a to přímo v krajském městě Jihlava je nutno ještě vyzdvihnout činnost Městské policie Jihlava, která se nemalou měrou podílí na preventivním působení, zejm. mezi dětmi a dospívající mládeží.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů."

Podobné prezentace


Reklamy Google