Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teorie a základní pojmy IRP 2016

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teorie a základní pojmy IRP 2016"— Transkript prezentace:

1 Teorie a základní pojmy IRP 2016
Asynchronní motory Teorie a základní pojmy IRP 2016

2 OBSAH Základní pojmy Asynchronní motory

3 ZÁKLADNÍ POJMY Vytvoření točivého magnetického pole
Točivé magnetické pole můžeme vytvořit např. třemi stejnými válcovými cívkami, pootočenými o 120° jestliže jsou napájeny trojfázovým proudem. Trojfázovým proudem lze tedy vytvořit točivé magnetické pole bez mechanického pohybu.Statorové vinutí je rozloženo na obvodu statoru.

4 ZÁKLADNÍ POJMY Výpočet otáček točivého pole

5 ZÁKLADNÍ POJMY Výkon, příkon, ztráty

6 ZÁKLADNÍ POJMY Účinnost

7 ZÁKLADNÍ POJMY Točivý moment

8 ZÁKLADNÍ POJMY Výpočet točivého momentu
Při jmenovitém výkonu má motor jmenovitý moment při jmenovitých otáčkách Moment měříme dynamometrem Proud procházející vinutím nebo klecí rotoru vyvolává v magnetickém poli statoru sílu F, která vytváří točivý moment. Moment měříme dynamometrem. Při jmenovitém výkonu má motor jmenovitý moment při jmenovitých otáčkách.

9 ZÁKLADNÍ POJMY Identifikační štítek stroje
Obsahuje provozní údaje (jm.h. U, I, P, typ, výrobce) Další údaje (jm. otáčky, izolační třída, ochrana proti vlhkosti, hmotnost)

10 ZÁKLADNÍ POJMY Směr otáčení stroje
Směr otáčení se udává z pohledu vyvedeného hřídele Směr otáčení se udává z pohledu vyvedeného hřídele. Směr otáčení ve smyslu hodinových ručiček ze strany hřídele je považován za směr doprava, opačný směr za směr doleva. Trojfázový motor se točí doprava, jsou-li L1, L2, L3 připojeny postupně na svorky U1, V2, W3. Změny směru otáček motoru lze dosáhnout přehozením dvou fázových přívodů.

11 ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázové asynchronní motory s kotvou nakrátko
Asynchronní motory jsou nejdůležitější trojfázové motory Asynchronní motory jsou nejdůležitější trojfázové motory. Stator se skládá z nosného tělesa (krytu) motoru, svazku statorových plechů a statorového vinutí, které je vyvedeno na svorkovnici. Rotor (kotva) je sestaven z rotorových plechů nasazených ve svazku na hřídeli a z vodičů v drážkách rotoru.

12 ASYNCHRONNÍ MOTORY Indukční působení točivého pole na nehybný rotor
Asynchronní motory jsou indukční motory. Proud v rotoru je vyvolán indukcí.

13 ASYNCHRONNÍ MOTORY Neměnný magnetický tok procházející rotorem při synchronních otáčkách Pokud by dosáhly otáčky rotoru otáček točivého pole statoru, klesl by točivý moment na nulu

14 ASYNCHRONNÍ MOTORY Skluz asynchronního motoru
Skluz otáček asynchronního motoru bývá běžně 3% až 8% jmenovitých otáček.

15 ASYNCHRONNÍ MOTORY Charakteristika asynchronního motoru s hlubokodrážkovým rotorem Průběh momentu v závislosti na otáčkách, tj. momentová charakteristika motoru

16 ASYNCHRONNÍ MOTORY Zatěžovací charakteristika asynchronního motoru s kotvou nakrátko Sedlový moment Ms lze téměř odstranit a docílit pouze stoupací momentové charakteristiky rozdílným počtem drážek v rotoru a statoru a šikmým nebo stupňovitým uspořádáním tyčových vodičů – klece

17 ASYNCHRONNÍ MOTORY Provedení klecových rotorů (bez rotorových plechů)

18 ASYNCHRONNÍ MOTORY Vytlačování proudu (rotor s dvojitou klecí)
Pro zmenšení ztrát ve vodičích rotoru při provozních otáčkách jsou rotory konstruovány jako hlubokodrážkové, využívající efekt vytlačování proudu do vnějších vodičů s větším odporem při rozběhu. Takový rotor má v podstatě dvojitou klec, a to rozběhovou a pracovní.

19 ASYNCHRONNÍ MOTORY Průběh proudů u motoru s dvojitou klecí
Při velkých rozběhových proudech je tedy proud v rotorové kleci vytlačen do vnějších vodičů (do rozběhové klece) s menším průřezem a větším odporem.

20 ASYNCHRONNÍ MOTORY Průběh točivého momentu u motoru s dvojitou klecí
Momentová charakteristika je při rozběhu příznivější než při jednoduché rotorové kleci s tyčemi kruhového průřezu Momentová charakteristika je pak při rozběhu příznivější než při jednoduché rotorové kleci s tyčemi kruhového průřezu.

21 ASYNCHRONNÍ MOTORY Tvary drážek v rotorech nakrátko
Tvary drážek v rotorech nakrátko: a) drážky pro kruhové tyče, b) drážky pro dvojitou klec, c) tvary hlubokých drážek Tvary drážek v rotorech nakrátko: a) drážky pro kruhové tyče, b) drážky pro dvojitou klec, c) tvary hlubokých drážek

22 ASYNCHRONNÍ MOTORY charakteristiky motorů s kotvou nakrátko
Motory s kotvou nakrátko jsou jednoduché, levné, lehké, nenáročné na údržbu a neruší rozhlas jiskřením (jako komutátorové motory). Výhodných vlastností lze využít při zatěžování jmenovitým výkonem, při kterém má motor vysokou účinnost i účiník.

23 ASYNCHRONNÍ MOTORY Rotor a rotorový plech reluktančního motoru
Motor se rozbíhá jako motor s kotvou nakrátko a po rozběhu pracuje jako synchronní motor Svazek rotorových plechů klecového rotoru má na obvodu tolik vybrání, kolik má stator pólu Reluktanční (bránící se skluzu, s rotorem vzpříčeným v točivém poli) motor se rozbíhá jako motor s kotvou nakrátko a po rozběhu pracuje jako synchronní motor. Přetížení vede k asynchronnímu běhu se skluzem.

24 ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběhy motoru s kotvou nakrátko – statorové spouštění Statorové rozběhové režimy zmenšují rozběhový proud snížením napětí statoru. Výkon a točivý moment jsou úměrné druhé mocnině napětí. Odpovídajícím poměrem se také snižuje výkon i moment při zmenšování napětí. Je-li motor spouštěn při polovině jmenovitého napětí, má jen čtvrtinu rozběhového momentu. Statorové spouštění může být používáno jen při sníženém zatížení nebo rozběhu motoru bez zatížení.

25 ASYNCHRONNÍ MOTORY Zapojení pro měkké statorové spouštění s jedním rezistorem Tím se zmenší rozběhový proud Ke zmenšení napětí statoru při rozběhu jsou do přívodu zařazovány omezovací rezistory. Tím se zmenší rozběhový proud.

26 ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázový motor s rozběhovými rezistory v přívodním vedení

27 ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázový motor se spouštěcím autotransformátorem
Používají se pro motory velkých výkonů Transformátory zmenšují při rozběhu napětí, a tím i rozběhový proud motoru. Používají se pro motory velkých výkonů. Z ekonomických důvodů jsou většinou používány autotransformátory

28 ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběh hvězda – trojúhelník
Odebíraný proud i výkon při stálém síťovém napětí klesne na třetinu Motory, které mají napětí na (statorových) vinutích rovno síťovému napětí, jsou provozovány běžně v zapojení do trojúhelníku. Při rozběhu v zapojení do hvězdy se napětí na vinutích zmenší v poměru a stejně i proudy v těchto vinutích. Podle pravidel o sdružení fází tak klesne celkový odebíraný proud i výkon při stálém síťovém napětí na třetinu.

29 ASYNCHRONNÍ MOTORY Elektronické spouštěče
Spínané spouštěče umožňuji plynulé řízení Tyristorové spouštění motoru

30 ASYNCHRONNÍ MOTORY Motory s kroužkovou kotvou
Stator motoru s kroužkovou kotvou má stejnou konstrukci jako stator motoru s kotvou nakrátko. Na hřídeli rotoru je svazek rotorových plechů a sběrné kroužky. V drážkách rotorového svazku plechu je izolovaně uloženo vinutí rotoru.Vinutí rotoru má téměř vždy tři cívky (trojfázové vinutí), zapojené většinou do hvězdy, zřídka do trojúhelníku.

31 ASYNCHRONNÍ MOTORY Motor s kroužkovou kotvou s trojfázovým vinutím kotvy a rezistory

32 ASYNCHRONNÍ MOTORY Řízení otáček motorů s kroužkovou kotvou připojováním rezistorů do obvodu kotvy Při provozu se zátěží a rezistorech zapojených v obvodu kotvy stoupne skluz, protože ztráta na rezistorech musí být krytá větším indukčním výkonem. Je-li možné rezistory stupňovitě nastavovat, je tak možné stupňovitě řídit otáčky motoru. Řízení otáček motoru s kroužkovou kotvou je možné při zatížení konstantním momentem.

33 ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběh motoru s kroužkovou kotvou (rotorové spouštění) Zařazením spouštěcích rezistorů do obvodu kotvy motoru s kroužkovou kotvou je možné výrazně omezit rozběhový proud. Motor s kroužkovou kotvou s třístupňovými rozběhovými rezistory

34 ASYNCHRONNÍ MOTORY Točivý moment a rozběhový proud motoru s kroužkovou kotvou

35 ASYNCHRONNÍ MOTORY Motory s přepojovatelnými póly
Dvě oddělená statorová vinutí s rozdílnými počty pólu Motor s přepojovatelnými póly se dvěma oddělenými statorovými vinutími Dvě oddělená statorová vinutí s rozdílnými počty pólu (obr.29) umožňují dvoje otáčky, které mohou být v libovolném celočíselném poměru, např. 3:4. Točivý moment je při obojích otáčkách téměř stejný, jako výkony motoru jsou přibližně v poměru otáček. Na svorkovnici jsou zpravidla vyvedeny jen začátky vinutí.

36 ASYNCHRONNÍ MOTORY Motor s dělenými vinutími statoru
Motor s přepojovatelnými póly s Dahlanderovým vinutím ( trojúhelník – dvojitá hvězda) Motor s přepojovatelnými póly s Dahlanderovým vinutím ( trojúhelník – dvojitá hvězda). Tím je dosaženo pomocí zdvojnásobení otáček zvýšení výkonu přibližně jedenapůlkrát. Točivý moment zůstává v obou případech stejný.

37 ZÁVĚR Dotazy?


Stáhnout ppt "Teorie a základní pojmy IRP 2016"

Podobné prezentace


Reklamy Google