Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_Inovace_ Podstatná jména Český jazyk 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_Inovace_ Podstatná jména Český jazyk 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 VY_32_Inovace_10.2.6 Podstatná jména Český jazyk 9. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku a slouží jako opakování. Zaměřuje se na rozlišení podstatných jmen konkrétních a abstraktních a na vlastní jména.

2 Podstatná jména Druhy Vlastní jména

3 Druhy podstatných jmen
obecná - svým významem charakterizují osobu, zvíře nebo věc obecně (otec, dům, pes) konkrétní = označují to, co můžeme vnímat většinou našich smyslů (názvy osob, zvířat, věcí) vlastní – označují určitou konkrétní osobu, zvíře nebo věc – jsou jejich jménem (Novák, Azor, Sněžka) Jména abstraktní = označují to, co smysly vnímat nemůžeme (názvy vlastností, dějů, činností, vztahů)

4 Rozdělte podstatná jména na konkrétní a abstraktní
výška brýle odvaha konkrétní pýcha ubrus řeka vzdělání pero abstraktní důvtip sůl

5 cesta psaní klíč stavba koníček
Vymysli věty, ve kterých budou uvedená podstatná jména použita v konkrétním a abstraktním významu konkrétní abstraktní cesta psaní klíč stavba koníček Kolem vesnice vedla pouze prašná cesta. O prázdninách nás čeká dlouhá zahraniční cesta. Psaní bylo doručeno na špatnou adresu. Ve škole se nejprve učí psaní a čtení. Klíč od domu je schován za květináčem. Především píle je hlavní klíč k úspěchu. Na náměstí se tyčí zbrusu nová stavba. Stavba obchodního centra bude trvat několik let. Na závodech se nám líbil hnědý koníček. Sbírání známek je můj největší koníček.

6 Doplňte velká, nebo malá písmena
ulice Nad Zahradami, pohoří Český les, Severní ledový oceán, Malá Strana, České vysoké učení technické, dům U Tří slunců, Univerzita Karlova, Karlovy Vary, Dvůr Králové nad Labem, jižní Evropa

7 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_Inovace_ Podstatná jména Český jazyk 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google