Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Skleněný inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným skleněným inventářem a jeho ošetřováním. Klíčová slova: inventář , miska, flétna, špička, použití, ošetřování. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_06

3 Skleněný inventář – rozdělení podle síly skla:
podle síly skla se rozděluje na: - silnostěnné – pro bufety, samoobsluhy a nižší skupiny - středostěnné - pro běžná zařízení - tenkostěnné - pro slavnostní stolování.

4 Rozdělení skleněného inventáře podle použití:
podle použití se dělí na: vodové, limonádové a pivní na vína a lihoviny barové sklo na teplé nápoje.

5 Vodové a limonádové sklo:
sklenice na vodu a limonády jsou bez stopky, od 0,1 l až do 0,3 l: džbány na víno a vodu jsou různého obsahu: obr. č

6 Sklo na pivo: sklenice na pivo mají různý tvar i obsah: obr. č . 3 a 4 při slavnostním stolování se používají sklenice na stopce:

7 Sklenice na víno a lihoviny:
- v otevřených skleničkách na stopce se podávají bílá a kořeněná vína, jsou větší - červená a dezertní se podávají v uzavřenějších sklenicích - šumivá vína se podávají v miskách, špičkách a flétnách - nechlazené lihoviny se podávají v širších sklenicích, chlazené v užších - whisky se podává ve sklenicích bez stopky se silnějším dnem - koňaky se podávají v napoleonkách.

8 Dekantační karafa na víno se používá při servisu
archivních červených vín (k odstranění usazenin od vína): obr. č. 5

9 Skleničky na vína: skleničky na bílé a červené víno, miska, špička a flétna na vína šumivá: obr. č. 6

10 Skleničky na lihoviny:
skleničky na lihoviny (1-3), napoleonka na koňak (baňatá), poslední je sklenička na whisky (se silnějším dnem, bez stopky): obr. č. 7

11 Barové sklo: používá se na přípravu a podávání míchaných nápojů. Každý nápoj má určenou skleničku na podávání. Některé nápoje se podávají i ve skleničce ve které se připravovaly. Souprava na přípravu Vhodné skleničky na koktejly: podáván í bowle: obr. č obr. č. 9

12 Sklenice na teplé nápoje:
jsou vhodné na kávy se šlehačkou nebo alkoholem, na čaje, horká vína, punče, grogy apod. : obr. č

13 Ošetřování skleněného inventáře:
umývá se v myčkách na skleněný inventář, před použitím se leští skladuje se ve vitrínách dnem vzhůru, banketní sklo v kartónových krabicích v pomocných skladech je velice křehké, manipulujeme s ním opatrně.

14 Kontrolní otázky Jak se rozděluje skleněný inventář?
Jaký je rozdíl mezi skleničkami na bílé a červené víno? V jakých skleničkách se podávají šumivá vína? Jak se jmenuje sklenička na podávání koňaků? Jak vypadá sklenička na podávání whisky? Jakým způsobem se ošetřuje skleněný inventář?

15 Správné odpovědi 1. Podle síly střepu na silnostěnné, středostěnné a tenkostěnné 2. Sklenička na bílá vína bývá menší, na červená vína větší 3. V miskách, špičkách a flétnách 4. Sklenička se jmenuje napoleonka 5. Sklenička je bez stopky, se silnějším dnem 6. Po umytí se leští, skladuje se dnem vzhůru, zacházíme s ním opatrně.

16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna 1996,ISBN Obrázky: č. 1 až 8, 10 až vlastní fotografie inventáře č. 9 – fotografie ze školní akce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google