Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník"— Transkript prezentace:

1 Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník VY_32_INOVACE_57_Josef_II. Autor projektu: Mgr. Renata Holanová

2 Životopisné údaje 1741 narodil se ve Vídni jako prvorozený syn Marie Terezie a Františka I. Lotrinského 1765 stal se císařem svaté říše římské a spoluvládcem Marie Terezie 1780 nastoupil vládu císaře Svaté říše římské národa německého 1790 zemřel ve Vídni ve věku nedožitých 49 let

3 Rodina Matka: Marie Terezie Otec: František I. Lotrinský

4 Manželky Isabela Parmská
Josef II. ji velmi miloval, ona jeho city neopětovala, porodila mu dvě dcery, ani jedna se nedožila dospělého věku . Manželství trvalo od roku , kdy Isabela zemřela na černé neštovice.

5 Manželky Marie Bavorská
Se stala Josefovou manželkou v letech 1765 – (zemřela ve 28 letech na černé neštovice) Manželství nebylo šťastné, bylo bezdětné. Josef II. Marii neměl rád – dokonce jí nešel ani na pohřeb.

6 Co víme o Josefu II. ? Víš proč se mu říká selský císař?
V převlečení inkognito (tajně) objížděl svou říši, aby poznal, jak se žije lidem v zemích, kterým vládne. Setkával se i s prostými lidmi. Dokonce se zastavil při jedné cestě z Brna do Olomouce u orajícího rolníka a sám vyoral brázdu. Víš proč označujeme Josefa II. za osvíceného vládce? Snažil se prostřednictvím reforem zlepšit životní a pracovní podmínky poddaných. Který z panovníků se stal pro Josefa II. velkým vzorem? Fridrich II. pruský král (1740 – 1786)

7 Reformy Josefa II. Za svůj život provedl Josef II. stovky reforem, z nichž nejdůležitější vydal v roce 1781. Víš které to byly? toleranční patent, patent o zrušení nevolnictví

8 Toleranční patent Povoluje náboženskou svobodu – vyznávat i jinou víru než katolickou (ne českobratrskou). Židé nemusí nosit židovské znamení, mohou vykonávat i dříve zakázaná zaměstnání, mohou studovat na všech školách. Romové musí být začleněni do společnosti. Kláštery,které nevzdělávají mládež, nepečují o nemocné, musí být zrušeny (místo nich sirotčince, chudobince, ústavy pro nemocné, kasárna).

9 Patent o zrušení nevolnictví
Poddaní se zbavili osobní závislosti na vrchnosti (poddaný nepotřebuje povolení vrchnosti k uzavření manželství, k odchodu z panství, ke studiu). Poddanství a robota zachovány.

10 Leopold II. V roce 1790 zemřel ve Vídni Josef II. na tuberkulózu. Jeho nástupcem se stal Leopold II. (1790 – 1792) ( jeho syna Františka vychovával Josef II. jako svého nástupce)

11 Kapucínská hrobka ve Vídni
Místo, kde spočívají pozůstatky významných Habsburků.

12 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef II._obrazek

13 Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda
na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav, 17. listopadu 1325, příspěvková organizace pro pátý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o Josefu II. v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník"

Podobné prezentace


Reklamy Google