Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice"— Transkript prezentace:

1 Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Předmět: chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o kyselých a zásaditých roztocích. Klíčová slova: disociace kyselin a hydroxidů, pH stupnice, acidobazický indikátor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 34 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHKČ2_13

3 Disociace kyselin a hydroxidů
kyselost roztoku způsobují oxoniové kationty(H3O+), které vznikají při štěpení (disociaci) kyselin ve vodě H2O + HCl H3O+ + Cl- zásaditost roztoků způsobují hydroxidové kationty(OH-), které vznikají disociací při rozpouštění hydroxidů ve vodě NaOH Na+ + OH-

4 pH Stupnice udává míru kyselosti nebo zásaditosti
pH < 7, kyselé pH > 7, zásadité pH  7 neutrální Kyselé a zásadité roztoky spolu reagují. Tyto reakce se nazývají neutralizace. Vzniká při nich voda a uvolňuje se teplo. Využívají se při výrobě mnoha látek (solí), při úpravě odpadních vod.

5 pH Stupnice udává míru kyselosti nebo zásaditosti
pH < 7, kyselé pH > 7, zásadité pH  7, neutrální Obr.2 Obr.4 Obr.3

6 Acidobazické indikátory
mění barvu podle pH roztoku používají se ke zjištění kyselosti nebo zásaditosti roztoků podle vlastního pozorování doplňte tabulku: K přesnému určení pH slouží pH-metry. indikátor kyselý roztok zásaditý roztok fenolftalein lakmus methyloranž Univerzální pH papírky umožňují přibližně určit hodnotu pH. Barví se v závislosti na pH.

7 Acidobazické indikátory
mění barvu podle pH roztoku používají se ke zjištění kyselosti nebo zásaditosti roztoků podle vlastního pozorování doplňte tabulku: k přesnému určení pH slouží pH-metry indikátor kyselý roztok zásaditý roztok fenolftalein bezbarvý červenofialový lakmus červený modrý methyloranž žlutooranžový Univerzální pH papírky umožňují přibližně určit hodnotu pH. Barví se v závislosti na pH.

8 Použití indikátorů zemědělství - určování kyselosti půd
při čištění odpadních vod potravinářství - určování kyselosti potravin chemický průmysl

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [cit ] Obr. 2: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 3: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 4: dostupný z WWW: [cit ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice"

Podobné prezentace


Reklamy Google