Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta se skládá ze slov Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta se skládá ze slov Název školy"— Transkript prezentace:

1 Věta se skládá ze slov Název školy
Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Mgr. Marie Hanzlíková Datum Název VY_32_INOVACE_19_Slovní druhy Téma Slovní druhy – částice a citoslovce Ročník 3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Věta se skládá ze slov

2 Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 3. a 4. ročníku, tak k pozdějšímu opakování . Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V první části prezentace je stručná charakteristika slovního druhu. Žáci s pomocí učitele vyvozují další částice a citoslovce (posun provádíme kliknutím). Následují cvičení ke společnému procvičování. V závěru prezentace je samostatné cvičení k ověření znalostí (vhodné písemně). Kontrolu provádějí žáci společně s učitelem. Poslední snímek obsahuje tabulku s hodnocením, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

3 SLOVNÍ DRUHY ČÁSTICE A CITOSLOVCE

4 zpravidla uvozují věty
Částice jsou slova neohebná zpravidla uvozují věty Kéž by už byly prázdniny. Ať žije naše babička! Zdalipak už jsi zdráv? Nechť se nám dílo podaří.

5 Vyhledej částice : Zdalipak víte, jaký je dnes slavný den? Naše babička má narozeniny. Co jen jí přineseme za dárek? Což o to, v obchodech prodávají spoustu krásných věcí. My jsme chtěli ale něco jiného. Janička namalovala obrázek koně, prý je má babička moc ráda. Já jsem jí natrhal na zahradě kytici růží, ať jí krásně provoní pokoj. Popřáli jsme jí veselou básničkou: „Ať žije naše babička!“ Kéž by tu s námi byla ještě mnoho let.

6 Správné řešení : Zdalipak víte, jaký je dnes slavný den? Naše babička má narozeniny. Co jen jí přineseme za dárek? Což o to, v obchodech prodávají spoustu krásných věcí. My jsme chtěli ale něco jiného. Janička namalovala obrázek koně, prý je má babička moc ráda. Já jsem jí natrhal na zahradě kytici růží, ať jí krásně provoní pokoj. Popřáli jsme jí veselou básničkou: „Ať žije naše babička!“ Kéž by tu s námi byla ještě mnoho let. DOBRÁ PRÁCE !

7 Citoslovce jsou slova neohebná. Vyjadřují:
nálady a city upozornění zvuky a hlasy au haf mňam vrrr haló bum hej brr bác hop

8 Doplň citoslovce : Míč skáče po schodech _____. Kráva dělá _____ a koza dělá _____. „_____ , to bolí!“ naříká Zuzanka. „_____ , to je krásný pejsek!“ volá Pepík. Zvony zvoní _____ , _____ . „_____ , to je ale zima!“ „_____ , přistihl jsem tě“! zvolal tatínek.

9 Správné řešení : Míč skáče po schodech hop . Kráva dělá bú a koza dělá mé . „ Au , to bolí!“ naříká Zuzanka. „ Jé , to je krásný pejsek!“ volá Pepík. Zvony zvoní bim , bam . „ Brr , to je ale zima!“ „ Ha , přistihl jsem tě“! zvolal tatínek.

10 Hra na Popelku : Slova rozděl do misek, co se nehodí, vyhoď do koše:
krásná prásk nechť my píp mňam prr chodíme cožpak pes kéž Výborně, Popelko ! ČÁSTICE CITOSLOVCE

11 Zopakujme si: Nad částice napiš číslici 9, nad citoslovce 10. Ostatní slova nech bez označení. Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí! Kéž by už byly prázdniny! Hyjé, jeď koníčku! Bác, to byla rána. Ať žije Pepík! Prý jsi tam byl. Cožpak to nevíte? Brrr, je mi zima.

12 Řešení : Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí!
10 10 10 Kočka mňouká mňau, pes štěká haf. Au, to bolí! 9 10 Kéž by už byly prázdniny! Hyjé, jeď koníčku! 10 9 9 Bác, to byla rána. Ať žije Pepík! Prý jsi tam byl. 9 10 Cožpak to nevíte? Brrr, je mi zima.

13 Hodnocení : 9 bodů Výborně, chválím, citoslovce a částice už poznáš.
Chválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! body Ještě to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 4 – 3 body Citoslovce a částice ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 2 – 0 bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!


Stáhnout ppt "Věta se skládá ze slov Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google