Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karolína Konečná 8.třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karolína Konečná 8.třída"— Transkript prezentace:

1 Karolína Konečná 8.třída
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život"  George Coevoet  ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Karolína Konečná 8.třída

2 OBSAH 1. Pohyb, sport 2. Pitný režim 3. Spánek 4. Hygiena 5. BMI
6. Ideální hmotnost 7. Shrnutí

3 Pohyb, sport 1. Patříte k těm, kteří znají všechny zásady zdravého životního stylu, ale nějak se nedaří stále zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu do svého života? Pojďme si přečíst všechny jeho účinky na naše tělo a třeba vás to konečně vyburcuje. Aneb 3,5 hod pohybu týdně pro vaše zdraví! POHYB - běh, chůze, joga, gymnastika, aj. Slovo sport je anglosaského původu a odvozuje se od slova disport. Znamená obveselení, rozptýlení, vlastně útěk od práce, od povinnosti k zábavě. SPORT – fotbal, hokej, házená, aj.

4 Pitný režim 2. Pitný režim neboli doplňování tekutin do těla pitím, které by mělo pokrýt denní výdej tekutin, ale i ztráty v průběhu spánku! Při náročných fyzických aktivitách je nutné uzpůsobovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci! Bez vody jsme většinou schopni přežít 2-4 dny, proto máme proti nedostatku vody vybudován ochranný systém, který hlásí zprávu do mozku a dostaneme žízeň. V dospělosti naše tělo obsahuje 70% vody. Krátkodobý nedostatek tekutin způsobuje bolest hlavy, zhoršené soustředění a únavu.

5 Spánek 3. Spánek je útlumově-relaxační fáze organismu, při níž dochází ke změně činnosti mozku doprovázené ztrátou vědomí a podstatně sníženou citlivostí na vnější podněty Dále mimo jiné dochází k uvolnění svalstva, po většinu doby jeho trvání je snížena tělesná teplota, dýchání se zpomaluje a krevní tlak se snižuje. Během spánku se lidem zdají sny a to, jak se zjistilo cíleným buzením při výzkumu, i tehdy, když si po probuzení žádný sen nevybavují. Spánek nám zabere přibližně třetinu života. dospělé osoby uvádí 7–8 hodin, ale někteří jedinci mají potřebu spánku odlišnou (kolísá od 4 až po 12 hodin spánku za den.

6 + BONUS

7 Hygiena 4. Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví.
V původní terminologii se jednalo o obor zabývající se všemi faktory ovlivňujícími tělesné zdraví i duševní pohodu člověka, současné pojetí může být synonymem pro udržování čistoty. Dobrá hygiena pomáhá zdraví, kráse, pohodlí i sociálnímu styku. Přímo podporuje prevenci a izolování nemocí. Hygienické zásady – časté mytí rukou nebo použití převařené vody v medicíně – měly, a dodnes mají, velký vliv na redukci šíření nemocí.

8 BMI – Index tělesné hmotnosti
5. Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, umožňující statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou.

9 Ideální hmotnost 6. Výpočet ideální tělesné hmotnosti (v kg) podle Robinsona pro muže: (výška (v cm) -152,4) x 0, ,65 Výpočet ideální tělesné hmotnosti (v kg) podle Robinsona pro ženy: (výška (v cm) -152,4) x 0, ,67

10 Shrnutí 7. Zásady: 1) Nekouřit
2) Zdravá výživa = přiměřená, pestrá a vyvážená 3) Vysoká pohybová aktivita 4) Pouze limitovaná konzumace alkoholu A dále: 1) Dostatek spánku          ) Optimismus a dobrá nálada, radost ze života    ) Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů

11 Doufám, že se Vám prezentace líbila a vzali jste si ponaučení!
Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Karolína Konečná 8.třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google