Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující."— Transkript prezentace:

1 Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující dámu, zamhouří oči a dělá, jako když spí“

2

3 Humor v citátech Karla Poláčka
Chcete vypadat veliký? Obklopte se malými lidmi. Prodlužoval spánek, aby přes den neudělal příliš mnoho hloupostí. Žižkovský lid toleruje drobné podvody, zvláště když se podaří. Čím jsou naše fotografie starší, tím na nich vypadáme mlaději. Tanec je rytmické blbnutí. Humor pročisťuje zrak.

4 BUSTA KARLA POLÁČKA V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU
PAMÁTNÍK KARLA POLÁČKA V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU- ŽIDOVSKÁ SYNAGOGA / NÁHLED WEB KAMEROU /

5 JMENOVKA SPISOVATELE ZAPIŠTE SI DO SEŠITU ČESKÝ PROZAIK 20. STOLETÍ
BYL ŽIDOVSKÉHO PŮVODU ZNALEC LIDSKÝCH POVAH DÍLO: ROMÁN Hostinec u Kamenného stolu - zfilmováno ROMÁNOVÁ TRILOGIE: Okresní město NEJZNÁMĚJŠÍ: HUMORNĚ LADĚNÁ KNIHA Bylo nás pět – seriál PRO DĚTI JE TAKÉ URČENÁ POHÁDKA Edudant a Francimor ZEMŘEL V KONCENTRAČNÍM TÁBOŘE

6 Hlavní Dílo Bylo nás pět
Kniha byla vydána r. 1946, ale vznikla za protektorátu. Autor v knize zachycuje okresní město očima klukovské party. Vypravěčem je Petr Bajza. Za vypravěčem se skrývá samotný autor. Péťa se snaží mluvit spisovnou češtinou, ale mísí se do ní přirozená řeč dětí. Členy party jsou Petr Bajza, Čeněk Jirsák, Antonín Bejval, Zilvar z chudobince a Éda Kemlik. Petr Bajza žije s rodiči a se služkou Kristýnou z Rampušic, které říká Rampepurda. Péťův tatínek má obchod. Čeněk Jirsák se všemu příšerně šklebí, jeho otec prodává pletené papuče a čepice. Zilvar z chudobince je statečný, Antonín Bejval je vynálezcem, Éda Kemlik má dvě sestry a psa Pajdu, který krade řezníkovi buřty. Tato parta pěti kluků vymýšlí spoustu rošťáren a spolu prožijí spoustu humorných dobrodružství.

7 E-BOOK BYLO NÁS PĚT VIDEO UKÁZKA
V době, kdy Karel Poláček čekal na transport do koncentračního tábora napsal svůj nejznámější a nejúspěšnější humorně laděný román „Bylo nás pět“. Očima dítěte vypráví o životě ve městě, nepřehlíží faleš a pokrytectví. BYLO NÁS PĚT V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU E-BOOK BYLO NÁS PĚT VIDEO UKÁZKA

8 Mnozí si ještě ze školy pamatují, že tento jedinečný tvůrce skončil v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětim. Tady zahynul, jak se léta oficiálně uvádělo, v plynové komoře. Jenomže jak se ukázalo, nebyla to pravda. Právě kolem posledních dnů života Karla Poláčka je stále ještě hodně tajemství. Prameny uvádějí převážně, že Karel Poláček zemřel v Osvětimi, novější poznatky z 90. let však říkají (podle svědectví účastnice pochodu smrti Kláry Baumöhlové z východního Slovenska), že byl nacisty popraven v Gleiwitz, poté, co neprošel selekcí.


Stáhnout ppt "Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující."

Podobné prezentace


Reklamy Google