Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"— Transkript prezentace:

1 Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Václav Hrabě

2 Datum vytvoření projektu
duben 2012 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem a tvorbou Václava Hraběte. Napíší si zápis do sešitu a rozeberou jeho texty.

3 Václav Hrabě (1940 – 1965)

4 Václav Hrabě (1940 – 1965) Zápis do sešitu: Už na střední škole založil dixielandovou kapelu, hrál na klarinet a saxofon, začal se zajímat o jazz. Živil se jako dělník, knihovník, vychovatel, nakonec získal místo učitele na základní škole. Publikoval verše, které se od konce 60. let šířily v opisech. Na sklonku zimy umírá v Praze nešťastnou náhodou na otravu plynem.

5 Tvorba: Všechny známé básně na podkladě nalezených rukopisů knižně vycházejí až r pod názvem Blues pro bláznivou holku. Hrabětovy verše byly inspirací K. Krylovi, Janu Burianovi, jeho písně zhudebnil Vladimír Mišík.

6 báseň Variace na renesanční téma
Láska je jako večernice plující černou oblohou Zavřete dveře na petlice ! Zhasněte v domě všechny svíce a opevněte svoje těla vy kterým srdce zkameněla Láska je jako krásná loď která ztratila kapitána námořníkům se třesou ruce a bojí se co bude zrána Láska je bolest z probuzení a horké ruce hvězd které ti sypou oknem do vězení květiny ze svatebních cest Láska je jako večernice plující černou oblohou Náš život hoří jako svíce a mrtví milovat nemohou.

7 Variace na renesanční téma Blues pro bláznivou holku
Rozbor básně: Báseň pochází ze sbírky autora K hlavním motivům básně patří Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň (je – není) pravidelná. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Rým je Variace na renesanční téma Blues pro bláznivou holku Václava Hraběte láska 21 4 kapitána - zrána přerývaný

8 Rozbor básně Co jsou to variace? Co je to renesance?
Co znamená samotný název básně, vysvětlete jej: Čím se báseň hlásí k renesanci? Určitá změna, nápodoba nějaké předlohy. Umělecký směr 14. století (Itálie), vrací se od boha k člověku, k jeho problémům, radostem a starostem, k pozemskému životu. Obměna renesančních ideálů Lásky se nelze odříkat, dělá život krásnější.

9 Básnické prostředky: Básnické prostředky Příklady:
Přirovnání Oslovení Koho básník oslovuje? Láska je jako večernice Láska je jako krásná loď Hoří jako svíce Vy, kterým srdce zkameněla Všechny, kteří nepřijímají lásku

10 Použité zdroje: Http://daydie.blog.cz/0708/vaclav-hrabe-blues
SOUKAL, J. Čítanka 9 (literární výchova pro 6. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 2002.


Stáhnout ppt "Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"

Podobné prezentace


Reklamy Google