Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03
EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

2 NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_11 TÉMA: Šumivá vína (8 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

3 Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Šumivá vína ROBERTS, Benj. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Šumivá vína Obsahují oxid uhličitý výhradně z kvašení
(cukr = alkohol + oxid uhličitý) Přetlak způsobený oxidem uhličitým v uzavřené nádobě při 20 °C - nejméně bary. Druhotné kvašení v lahvi nebo tanku HARDY, Lachlan. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Perlivá vína Odlišná výrobní technologie
Nesmějí se označovat jako šumivá nebo sekty. Výroba z domácích stolních nebo jakostních vín sycením oxidem uhličitým. Výroba ve stejné vinařské oblasti, ve které byly hrozny sklizeny. Vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu Perlivá vína Přetlak v lahvi při teplotě 20 °C 1 bar - 2,5 baru CRIDLAND, James. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Rozdělení šumivých vín
Šumivé víno dosycené oxidem uhličitým – ze stolního vína Jakostní šumivé víno – sekt z jakostního vína Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o. - sklizeň a výroba vína proběhla v oblasti Pěstitelský sekt - výroba u pěstitele hroznů použitých k výrobě sektu Aromatické jakostní šumivé víno - pouze prvotní kvašení. Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - aromatický sekt s.o. – sklizeň a výroba ve stejné vinařské.. Trvalá podmínka - nepřekročen nejvyšší hektarový výnos, splněny požadavky EU, zatříděno SZPI v této kategorii. Rozdělení šumivých vín SPBER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru
Typ Obsah cukru Brut nature 0 - 3 g na 1 litr Extra brut 0 - 6 g na 1 litr Brut max. 12 g na 1 litr Extra dry g na 1 litr Sec g na 1 litr Demi-sec g na 1 litr Doux min 50 g na 1 litr

9 Metody výroby Perlivá vína Šumivá vína Champagne Sekt Crémant Sekt
Kvašení v lahvích Metoda Champenoise (klasická) Kvašení v tancích Metoda Charmant Dosycení CO2 Champenoise – šampenuáz Charmant – šarmánt Crémant - kremánt Champagne Sekt Crémant Sekt Perlivá vína

10 Kdo to ví…? 1. Co způsobuje Šumivost vína?
2. Jaké jsou podmínky výroby Jakostního šumivého vína stanovené oblasti ? 3. Rozdělení šumivých vín dle obsahu cukru 4. Vysvětli rozdíly a metody ve výrobě šumivých a perlivých vín Kdo to ví…?


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,"

Podobné prezentace


Reklamy Google