Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)"— Transkript prezentace:

1 Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Pavel Seknička

2 M. Friedman - dílo Monetární historie Spojených států 1867 – 1960 (1963) Příčiny a důsledky inflace (1963) Kapitalismus a svoboda (1962) Platební bilance: volné versus fixní měnové kurzy (1967) Svoboda volby (1980) Tržní mechanismus a centrální ekonomické plánování (1981)

3 Začátek kariery Mezníkem vzniku se stal rok 1956, kdy se na univerzitě v Chicagu konala konference liberálně orientovaných ekonomů, ze které byl vydán sborník Studie o kvantitativní teorii peněz. Byl kladen důraz na význam peněžního sektoru v moderní ekonomice: „peníze mají význam“.

4 Hypotéza: permanentního důchodu
Podle Friedmana ukazují empirické výzkumy na to, že lidé přizpůsobují svoji spotřebu změnám dlouhodobého očekávaného důchodu – permanentního důchodu. Domácnost zůstává věrná svým spotřebním zvyklostem. Friedman využil poznatky o permanentním důchodu ve své teorii poptávky po penězích a argumentaci její stability. Transakční poptávka je závislá na spotřebních výdajích a ty na permanentním důchodu, a proto je i poptávka po penězích stabilní.

5 Kritika Phillipsovy křivky
Ta je založena na konceptu přirozené míry nezaměstnanosti. Friedman kritizoval keynesiánský koncept zaměstnanosti, ve své kritice se opírá o tzv. adaptivní inflační očekávání a peněžní iluzi. Z tohoto plyne i Friedmanova interpretace Phillipsovy křivky.

6 Spor fiskalismus versus monetarismus
Rozpočtová politika je málo účinná a příčinou je efekt vytěsňování (růst vládních výdajů – půjčky – růst úrokových sazeb – pokles soukromé investiční i spotřební poptávky) Důsledek: rozpočtový deficit nemůže významně zvýšit agregátní poptávku. Měnová politika je vysoce účinná, CB nemůže dlouhodobě ovlivnit úroveň zaměstnanosti. Základem je množství peněz v oběhu, jehož růst by měl býr v souladu s vývojem reálného HDP.

7 Aplikace monetarismu v hospodářské politice Velké Británie a USA
Friedman doporučil nahradit řízení úrokových měr řízením měnového agregátu. To je základní směrník pro doporučení hospodářské politice. Centrální banka musí zabezpečovat, aby nabídka peněz v ekonomice rostla tempem růstu výkonu ekonomiky v čase (tj. jako reálný HDP). Zlaté pravidlo stálé tempo peněžní zásoby 3 až 5%. Aplikace: Thatcherismus a Reaganomika Margaret Thatcherová, britská premiérka šla v liberalizaci ekonomiky ještě dál než R. Reagan. Reformu opřela o privatizaci velkých státních firem, o nízké daně a omezení moci odborů. Ronald Reagan, jeho hospodářská politika byla velmi ovlivněna monetarismem M. Fiedmana, což se pozitivně projevilo poklesem nezaměstnanosti a v cenové stabilitě.


Stáhnout ppt "Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)"

Podobné prezentace


Reklamy Google