Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nový Zéland.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nový Zéland."— Transkript prezentace:

1 Nový Zéland

2 Základní Informace I když se zdá, že je Nový Zéland od svého nejbližšího souseda - Austrálie, vzdálen několik kilometrů, ve skutečnosti je dělí dálka přesahující 2000 km. Hl.m. : Wellington Měna: novozélandský dolar Počet obyvatel: 4 miliony

3 A jaká je životní úroveň na NZ teď ?
Jak se na poměrně vzdálený ostrov dostali lidé ? Přesné datum příchodů původních obyvatel Maorů není přesně známo, ale spekuluje se o 9.století, ale objevují se i názory na data starší. A jaká je životní úroveň na NZ teď ? Nový Zéland se řadí k vyspělým státům. Podle jedné studie je dokonce 15. nejvyspělejší stát na světě. NZ je silně závislý na obchodu, především se zemědělskými produkty. Významným zdrojem financí se v posledních letech stal i turismus.

4 Ostrov samotný je tvořen dvěma hlavními
ostrovy, které se dělí na Severní a Jižní a spoustou dalších ostrůvků. Pro Evropu NZ objevil Abel Tasman, který si ovšem myslel, že objevil Jižní Ameriku. O století později sem zavítal i James Cook.

5 Živočichové Už jen proto, že je NZ ostrovem se na něm nachází několik endemických druhů. Endemické druhy jsou druhy, které se vyskytují pouze na určitém území. Další zajímavostí je, že na ostrově se nevyskytuje žádný had ani žádné jedovaté druhy. Mezi zástupci typických opeřenců bychom neměli zapomenout na papoušky kakapo.

6 Rostliny Když se řekne jerlín nebo pohutukawa, tak se jen hrstce lidí vybaví jedny z nejpopulárnějších tamějších rostlin. Velkou část NZ pokrývají lesy.

7 Města Wellington Auckland Christchurch

8 Wellington X Auckland Jak už víme, Wellington je hlavním městem NZ. Přesto však převládá názor, že hlavním městem je Auckland. Proč ? Auckland je svou rozlohou větší než samotný Wellington. I tak je Wellington hlavním městem. Názory na samotný Auckland se ale různí. Podle některých není příliš vhodné pro turisty, protože nemá příliš, co nabídnout. Druhá strana se zase proti tomu ohrazuje s tím, že je daleko zajímavější než Wellington.

9

10 Turistické cíle A proč se tam vlastně jet podívat ?
Divoká příroda, pulzující města a klidná krajina. I to je Nový Zéland. Každý turista tam však jezdí za něčím jiným. Většinou se ale jezdí za přírodou nebo do měst. Populární je také rybaření nebo tzv. pracovní prázdniny, což je pobyt kombinovaný s prací.


Stáhnout ppt "Nový Zéland."

Podobné prezentace


Reklamy Google