Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: ZBOŽÍZNALSTVÍ Ročník: 2. učebního oboru Autor: Zdenka Babiánková Přírodní vlákna Anotace: Tato prezentace seznamuje žáky se surovinami pro výrobu s ohledem na původ a jejich vlastnosti. Možnostmi vytváření směsí vláken s lepšími vlastnostmi s ohledem na technické i ekonomické podmínky. Klíčová slova: rostlina, živočich, ropa, vlákna, střiž, vlastnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 48 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZB2_02

3 Textilní vlákna ze surovin se různými technologiemi vyrábí textilní výrobky: délkové textilie (příze), plošné textilie (tkaniny, pleteniny), prostorové textilie (např. punčochy) každou surovinu můžeme použít na všechny textilní výrobky, některé z nich mají pro svoje vlastnosti deklarované použití na trhu stále nová vlákna, jak modifikovaná, tak s novou strukturou - vlákna dutá, profilovaná, mikrovlákna, nanovlákna….

4 Rozdělení textilních vláken
Podle původu nebo vzniku se textilní vlákna dělí do tří základních skupin: vlákna přírodní vlákna chemická vlákna hutnická

5 Textilní vlákna přírodní
Získávají se ze stonků, listů, květů, plodů, srsti zvířat, minerálů Patří sem bavlna, len, konopí, juta, sisál, ramie, kokos, vlna, přírodní hedvábí, minerály..

6 Textilní vlákna přírodní
Rostlinná(z celulozy) bavlna len konopí juta sisál kokos ramie

7 Textilní vlákna přírodní
Živočišná(srst zvířat, zámotek) vlna z ovce vlna z kozy angorské (mohérová) vlna z velblouda (alpaková) přírodní hedvábí -pravé -nepravé

8 Textilní vlákna přírodní
Anorganická(minerální) azbest(nesmí se používat) sklo kov ostatní - uhlík, keramika…

9 Otázky k opakování 1. Jaké druhy přírodních vláken, živočišného
původu znáte? 2. Popište vlastnosti bavlny. 3. Z jakých surovin se získává vlákno anorganického původu?

10 Odpovědi na otázky 1. Mezi živočišná vlákna patří vlna z ovce, kozy,
velblouda,lamy, bource morušového. 2. Bavlna se vyznačuje těmito vlastnostmi, je smetanově žluté barvy, 6cm dlouhé vlákno, je pevné, s malou pružností, dobře přijímá vlhkost. a dobře saje pot, snadná mačkavost. 3. Nejčastěji jsou to minerály( železná ruda, křemen, bauxid, kaolín, čedič..),které se dále zpracovávají.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kavina Karel. ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍHO,ODĚVNÍHO A KOŽEDĚLNÉHO ZBOŽÍ učebního oboru prodavač, prodavačka. 6. vydání. Český Těšín: IQ 147, s.r.o., s. [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google