Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ"— Transkript prezentace:

1 PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
AUTOR: KAMIL NOVÁK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamil Novák. Dostupné z Metodického portálu ISSN:   Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH: PODPORA ZAMĚSTNAVATELE DOPLŇKOVÁ POJIŠTĚNÍ
POSTPUPNÉ NEBO OKAMŽITÉ VYPLACENÍ KDY DOSTANU PENÍZE? PŘEDČASNÉ VYPLACENÍ VOLBA VHODNÉ ČÁSTKY STRATEGIE VYJEDNÁVÁNÍ S PENZIJNÍM FONDEM

3 KALKULAČKA VÝŠE DŮCHODU
aplikace/kalkulator-starobniho-duchodu/

4 PODPORA ZAMĚSTNAVATELE
Současná hranice podpory ze strany zaměstnavatele je Kč ročně, od roku 2017 ovšem stoupne na částku Kč ročně. Výhoda – z této podpory neplatí zaměstnavatel ani zdravotní ani sociální pojištění, je tedy pro něj výhodnější zvýšit finanční motivaci zaměstnanců touto formou. Výhoda pro zaměstnance – z tohoto příspěvku rovněž neplatí ani zdravotní ani sociální pojištění. Kromě ekonomického prospěchu je zde rovněž motivace nefinanční, zaměstnavatel má benefit.

5 DOPLŇKOVÁ POJIŠTĚNÍ Úrazové pojištění Pojištění odpovědnosti
Pojištění smrti Pojištění obecných chorob

6 POSTUPNÉ NEBO OKAMŽITÉ VYPLACENÍ NASPOŘENÉ ČÁSTKY
Klient si může nechat vyplatit celou částku v 60 letech svého života. Nebo může zvolit každoměsíční příspěvek ke svému vlastnímu příjmu. Pokud zvolí příspěvek po dobu aspoň deseti let, tak je celý výnos jeho penzijního připojištění osvobozen od daně ve výši 15 %.

7 KDY DOSTANU PENÍZE V minulosti byl nárok na finance z penzijního připojištění ve věku nároku na starobní důchod. V současné legislativní úpravě to je věk 60 let bez ohledu na to, zda pracuji, nepracuji či mám nárok na jakýkoliv důchod od státu.

8 PŘEDČASNÉ VYPLACENÍ Je možné po patnácti letech spořicí fáze v maximální částce poloviny naspořených prostředků. Toto je bez jakýchkoliv sankcí. Je nutné jenom zaplatit daň ve výši 15 % výnosů. V opačném případě je lepší zvolit nižší spořicí částku, ale v zásadě penzijní připojištění nevypovídat, jsou zde značné sankce.

9 VOLBA VHODNÉ ČÁSTKY V současné době lze spořit i dětem, tedy v okamžiku narození. Doporučujeme začít s tímto druhem spoření co nejdříve, pro začátek s částkou 300 Kč měsíčně. Nutné je postupné navýšení. Kopírovat možnosti – rodina, malé děti, vzrůstající příjem. Nicméně posledních 10 let je nejvhodnější částka Kč měsíčně.

10 STRATEGIE VYJEDNÁVÁNÍ
Penzijní pojištění často nabízejí pojišťovny a bankovní domy. Ty mají zájem na propojištěnosti a nabídce dalších produktů. Je tedy vhodné vyjednat si nějakou slevu, a to i nad rámec jimi nabízených slev. Ve své obchodní strategii tyto subjekty s tímto počítají. Například sleva na povinné ručení, havarijní pojištění, pojištění domu, sleva na hypotéku, běžný bankovní úvěr, zdarma účet, apod.

11 ZDROJE MINISTERSTVO FINANCÍ – http://www.mfcr.cz/
ČNB – ASOCIACE PENZIJNÍCH SPOLEČNOSTÍ – MĚŠEC – EKONOM –


Stáhnout ppt "PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google