Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč"— Transkript prezentace:

1 Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí ELI PASIVNÍ SOUČÁSTKY Obor: Elektrikář Ročník: Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Pasivní součástky Mají elektrické vlastnosti stálé a v širokých mezích nezávislé na přivedeném napětí nebo proudu. Jsou to například rezistory, kapacitory, induktory (cívky), pojistky,... Nejsou zdrojem proudu nebo napětí (výjimkou je dioda, která se přidává k aktivním).

3 Rezistor Je pasivní elektrotechnická součástka projevující se v elektrickém obvodu v ideálním případě jedinou vlastností - elektrickým odporem. Důvodem pro zařazení rezistoru do obvodu je obvykle snížení velikosti elektrického proudu nebo získání určitého úbytku napětí.

4 Konstrukce rezistoru - Drátový - Uhlíkový - Metalický - Speciální

5 Proměnné rezistory Trimr – nastavitelný nástrojem (nastavení pracovního bodu). Potenciometr – nastavitelný rukou (častější přenastavování): otočný 270°, víceotáčkový. Průběh dráhy – lineární (N) – logaritmický (G) – exponenciální (E)

6 Normalizované řady hodnot
– Pokrývá jednu dekádu - geometrická řada – E6 (20%) 10, 15, 22, 33, 47, 68 – E12 (10%) 10, 12, 15, 18, 22, 27, 33, 39, 47, 56, 68, 82 – E24 (5%) 10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20, 22, 24, 27, 30, 33 ,36, 39, 43, 47, 51, 56, 62, 68, 72, 82, 91

7 Součástky, jejichž odpor nezávisí na elektrických veličinách
- Termistor - Pozistor - Fotorezistor - Fototyristor - Magnetorezistor - Hallův článek

8 Kapacitor Kapacitor (dříve nazývaný kondenzátor) je elektrotechnická součástka používaná v elektrických obvodech k dočasnému uchování elektrického náboje, a tím i k uchování potenciální elektrické energie. Základní vlastností pro hodnocení kapacitoru je jeho elektrická kapacita; technicky je kapacitor určen maximálním povoleným napětím, druhem dielektrika a provedením vývodů (axiální, radiální, bezvývodový).

9 Značení kapacitorů Základní jednotkou pro značení je pF
(pro elektrolytické kapacitory µF). 82 = 82pF 10k = 10nF 4n7 = 4,7nF M5 = 0,5µF 500M = 0,5mF mili 10-3 mikro 10-6 nano 10-9 piko 10-12

10 Druhy kapacitorů Podle tvaru: deskové, válcové, kulové, svitkové.
Podle použitého dielektrika: - otočný vzduchový, - papírový, - elektrolytický, - keramický, - slídový, - plastový, - kapacitní dioda - varikap.

11 Kapacitor v obvodu střídavého proudu
V obvodu střídavého proudu se kapacitor opakovaně nabíjí a vybíjí, což má za následek předbíhání elektrického proudu před napětím (fázový posuv) a vznik kapacitance, tj. zdánlivého odporu proti průchodu střídavého proudu.

12 Induktor (cívka) je elektrotechnická součástka používaná
v elektrických obvodech: k vytvoření magnetického pole elektrického proudu, které se dále využívá k působení magnetickou silou - cívka slouží jako elektromagnet, k indukci elektrického proudu proměnným magnetickým polem - cívka slouží jako induktor (nositel indukčnosti).

13 Druhy induktorů Podle rozměrů a tvaru lze rozlišit obyčejný induktor:
solenoid - velmi dlouhá cívka, toroid - cívka stočená do kruhu. Induktory lze rozdělit podle frekvence střídavého proudu, pro kterou jsou určeny: - nízkofrekvenční induktory, - vysokofrekvenční induktory.

14 Induktor ve střídavém obvodu
V obvodu střídavého proudu vzniká kolem cívky proměnné magnetické pole, které v cívce indukuje elektromotorické napětí. Indukované napětí působí vždy proti změnám, které je vyvolaly (Lenzův zákon), což má za následek vznik impedance, u cívky nazývané induktance, tj. odpor cívky proti průchodu střídavého proudu. Induktance závisí přímo úměrně na indukčnosti cívky a frekvenci střídavého proudu. Induktor rovněž způsobuje fázový posuv střídavého proudu oproti střídavému napětí o π/2 neboli 1/4 periody.

15 Impedance určuje zdánlivý odpor součástky a fázový posuv napětí proti proudu při průchodu harmonického střídavého elektrického proudu dané frekvence. Podobně jako elektrický odpor charakterizuje vlastnosti prvku pro stejnosměrný proud, impedance charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických obvodů.

16 Admitance je převrácenou hodnotou impedance součástek. Popisuje zdánlivou vodivost součástek a fázový posuv napětí proti proudu při průchodu harmonického střídavého elektrického proudu dané frekvence. Jednotky [S] (Siemens)

17 Reaktance je imaginární částí impedance součástky. Reaktance indukčního charakteru se nazývá induktance, reaktance kapacitního charakteru je kapacitance. Značka: XC, XL [Ohm]

18 Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009
Bc. Svatopluk Bradáč Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč"

Podobné prezentace


Reklamy Google