Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně."— Transkript prezentace:

1 SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně jedním jazykem.

2 Jazyková rodina Větve, které obsahují konkrétní jazyky

3 INDOEVROPSKÉ JAZYKOVÉ RODINY.
Téměř všechny evropské jazyky patří do tak zvané INDOEVROPSKÉ JAZYKOVÉ RODINY. Je to velká skupina jazyků, které vznikly z jednoho společného indoevropského prajazyka.

4 Jak jazyková rodina vznikla
Indoevropané byl kmen, který žil před mnoha tisíci lety a mluvil jedním jazykem. Tento kmen se rozdělil na menší kmeny, které mluvily různými jazyky.

5 Z jednoho indoevropského prajazyka vznikly tyto větve:
Slovanské jazyky Germánské Románské Baltské a další…

6 Tady vidíme jazykovou mapu Evropy

7 Slovanské Germánské Románské Baltské
Přiřaď k jazykovým větvím konkrétní jazyky polština Slovanské Germánské Románské Baltské litevština němčina španělština italština švédština ruština holandština francouzština čeština rumunština lotyština

8 Slovanské Germánské Románské Baltské
Dokázal/a bys do prázdných políček doplnit ještě jiné jazyky patřící do dané větve? Slovanské Germánské Románské Baltské polština čeština ruština němčina holandština švédština italština francouzština španělština rumunština litevština lotyština

9 Maďarština Finština Estonština Pouze tři evropské jazyky
nepocházejí z indoevropského prajazyka. Říká se jim ugrofinské jazyky. Kdo je napíše do rámečku? Maďarština Finština Estonština


Stáhnout ppt "SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně."

Podobné prezentace


Reklamy Google