Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_18TvrS-8 Název tematické oblasti (sady) Zdění Název vzdělávacího materiálu Založení zdiva Porotherm, Livetherm Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Technologický postup zakládání zdiva z cihelných bloků a tvárnic Lihetherm Klíčová slova Vyrovnávací souprava, nivelační přístroj, nanášecí vozík Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK – H/01 STAVEBNICTVÍ – M/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby Žádné TVRDÝ Tvrdý Štěpán Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 5 374 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tvrdý Štěpán. Dostupné z portálu

2 CIHELNÉ BLOKY POROTHERM
ZALOŽENÍ PRVNÍ VRSTVY CIHEL DO ZAKLÁDACÍ MALTY

3 ZAKLÁDaCÍ SOUPRAVA První vrstva cihel se zakládá na dokonale
vodorovnou a souvislou vrstvu zakládací malty POROTHERM Profi o tl. min. 10 mm. K tomu se používá nivelační přístroj s latí a vyrovnávací souprava. Vedle soupravy je na urovnání maltového lože potřebná hliníková lať o délce alespoň 2 m.

4 VÝŠKOVÉ ZAMĚŘENÍ Prvním důležitým krokem je výškové zaměření základové desky (stropu) v místech, kde se budou vyzdívat stěny. Zaměření se provádí až po natavení izolačních pásů na podklad v místech stěn. Při nivelizaci se určí pomocí laseru nejvyšší bod základů. Z tohoto bodu se pak vychází při zakládání první vrstvy cihel.

5 STAVĚCÍ PŘÍSTROJ Dva měnitelné přípravky vyrovnávací soupravy se pomocí stavěcích šroubů nastaví do výšky určené nivelačním přístrojem.

6 NASTAVENÍ ŠÍŘKY Podle tloušťky stěny se nastaví i požadovaná šířka maltového lože a zkontroluje se vodorovná poloha vodicích lišt.

7 SROVNÁNÍ MALTOVÉHO LOŽE
Po nastavení obou přípravků soupravy do roviny se může začít s nanášením a urovnáváním maltového lože. Je třeba také dbát na správnou konzistenci zakládací malty. Po nanesení se malta urovná tím způsobem, že se hliníkovou latí malta stahuje až do úrovně vodicích lišt přípravků.

8 ZALOŽENÍ PRVNÍ VRSTVY První vrstva cihel se ukládá přímo do maltového lože. Zdění obvodových stěn se začíná v rozích osázením rohových cihel. Pravidla zdění jsou stejná jako u systému P+D. Podél zednické šňůry se následně ukládají jednotlivé cihly první vrstvy, které se urovnají v obou směrech pomocí gumové paličky a vodováhy.

9 Zdění z cihel plněných minerální vatou

10 Položení maltového lože pro první vrstvu
Připravená základová deska pro zdění obvodových cihel POROTHERM T Profi.

11 HYDROIZOLAČNÍ FÓLIE Proti vzlínání vlhkosti se pokládá v místě
budoucí vyzdívky hydroizolační fólie (např. POROTHERM ZIP - S).

12 ZJIŠTĚNÍ NEJVYŠŠÍHO BODU
Aby bylo možné stanovit minimální výšku vrstvy malty, zjišťuje se nejvyšší bod betonové desky pomocí nivelačního přístroje nebo hadicové vodováhy.

13 POUŽITÍ VYROVNÁVACÍ SOUPRAVY
Pro přesné výškové uložení zakládací malty se používá vyrovnávací souprava (viz program produktů Wienerberger).

14 MÍCHÁNÍ MALTY Zakládací malta se namíchá dle pokynů
výrobce uvedených na obalu. max. 4 l vody / 25 kg suché směsi

15 ROZPROSTŘENÍ MALTY Malta se rozprostře zednickou lžící tak, aby bylo po stažení dostatek malty po celé ploše pod zdivem.

16 SROVNÁNÍ MALTY Malta se urovná stahovací latí na vodicích lištách vyrovnávací soupravy.

17 PŘEMÍSTĚNÍ SOUPRAVY Poté se jeden přípravek vyrovnávací soupravy přesune o délku stahovací latě a znovu vyrovná.

18 USAZENÍ ROHOVÉ CIHLY Cihly se kladou do ještě čerstvé malty. Pokud by bylo vyrovnané a stažené maltové lože již ztuhlé, může se bezprostředně před usazováním cihel nanést jedna vrstva tenkovrstvé jemné malty.

19 PŘÍPRAVA PRO ZDĚNÍ Se zděním obvodových stěn se začíná v rozích osazením rohových cihel. K ním se přikládá vodicí šňůra.

20 ZDĚNÍ PRVNÍ VRSTVY Cihly se k sobě kladou na sraz.

21 ZAJIŠTĚNÍ ROVINNOSTI a vodovahy. Cihly se nakonec urovnají v obou směrech pomocí gumové paličky a vodováhy.

22 POSTUP ZDĚNÍ Pokládka cihel POROTHERM 36,5 T Profi na fólií POROTHERM ZIP -S

23 Stavební systém LIVETHERM
Zdění z tvárnic LIVETHERM

24 Přednosti a výhody nadstandardní tepelná izolace zdiva nové generace již při tloušťce 400 mm (U = 0,19 Wm-2K-1) systémové řešení veškerých detailů minimální provozní náklady na vytápění stavby provedení sendvičové konstrukce v nízkoenergetickém standardu jedním pracovním cyklem přesné tvárnice (s výškovou tol. tvárnic ±1 mm) pro tenkostěnné maltování v tloušťce 2 mm malá pracnost, nízká hmotnost jednotlivých prvků použití ekologických materiálů vynikající akumulační vlastnosti nosné části tvárnice možnost použití pro pohledové (režné) zdivo – při výšce tvárnic 190 mm tvárnice opatřena maltovací kapsou pro zvýšení smykové únosnosti (pro seizmické oblasti) kompletní stavební systém od základů po stropy

25 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
1. Osazení zakládající soupravy a její vyrovnání.

26 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
2. Pomocí nivelačního přístroje nebo hadicové vodováhy zjistíme nejvyšší bod základové desky.

27 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
3. Potřebnou výšku zakládací malty ZM 10 (dle nivelačního přístroje) převedeme na vyrovnávací soupravu. Zakládací maltu ve vyrovnávací soupravě rozprostřeme pomocí zednické lžíce.

28 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
4. Stahovací latí urovnáme maltu ve vodicích lištách zakládací soupravy. Přebytečnou maltu odstraníme a dále použijeme na další maltování.

29 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
5. Následně první část zakládací soupravy přesuneme o délku stahovací latě a znovu jej znivelujeme.

30 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
6. Tvárnice osazujeme na ještě čerstvé maltové lože vytvořené ze zákl. malty. Pokud by došlo k utuhnutí vyrovnaného maltového lože, doporučujeme před usazováním první řady tvárnic nanést hřebenovým hladítkem vrstvu malty pro tenké spáry MTS 10.

31 Založení zdiva z tvárnic LIVETHERM
7. Srovnání první vrstvy latí

32 Přehled pracovního nářadí
LIVETHERM

33 Vyrovnávací souprava (2 ks) (bez nivelačního přístroje a latí)

34 Nanášecí vozík 400 mm - ruční

35 Nanášecí vozík 400 mm se středovou redukcí

36 Nanášecí vozík 300 mm s redukcí na 240 mm

37 Maltovací pomůcka (sáňky)

38 Míchadlo CX100 HF + metla DLX 152 HF
Nádoba na míchání 45 l

39 Zdicí a zakládací malty
Zakládací malta pro zdivo Livetherm zm10 Malta pro tenké spáry pro zdivo Livetherm mts10

40 Elektronické zdroje: Literatura: Video
Wienerberger a. s. Dostupné z URL: Betonově stavby – group s.r.o. Dostupné z URL: Literatura: Podklad pro navrhování, vydal Wienerberger cihlářský průmysl a.s Video


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."

Podobné prezentace


Reklamy Google