Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_04_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: České království za posledních Přemyslovců , část I. Anotace: Výkladová prezentace k dějinám českých zemí za vlády Přemysla Otakara I. a Václava I. Datum:

2 ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ ZA VLÁDY POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Část I.
Vláda Přemysla Otakara I. a Václava I.

3 Poslední Přemyslovci 13. století – české království za vlády tzv. posledních Přemyslovců je významnou evropskou zemí s vyspělým hospodářstvím. Díky venkovské kolonizaci – zakládání vesnic - je osídlena většina země, rozvoj zemědělství zajišťuje dostatek potravin. Z prosperujících osad rostou města a zakládají se nová na zeleném drnu. Ve městech se rychle rozvíjejí řemesla a obchod. Vedle Čechů zde žijí i Němci, kteří sem přicházejí jako kolonisté do nově zakládaných měst.

4 Poslední Přemyslovci Přemysl Otakar I. 1198 – 1230
Václav I – 1253 Přemysl Otakar II – 1278 Václav II – 1305 Václav III Stříbrný dvouocasý lev v červeném poli užívaný od vlády Přemysla Otakara I. Přemyslovci jako znak českého království.

5 Další znaky českého státu
Erb království českého s přilbou a klenotem Znak Moravy Svatováclavská plaménková orlice

6 Přemysl Otakar I. Přemysl Otakar I. nastoupil na trůn r. 1198.
1204 povýšil papež české knížectví na království. Přemysl Otakar I. využil bojů o trůn ve svaté říši římské, a když podpořil kandidaturu Fridricha II z rodu Štaufů na římského krále, získal roku 1212 potvrzení dědičného titulu královského – Zlatou bulu sicilskou.

7 Zlatá bula sicilská Fridrich II. Štaufský v ní potvrdil českým panovníkům: dědičný titul královský potvrzuje nedělitelnost země potvrzuje vnitřní nezávislost českého státu na svaté říši římské dává představitelům země právo volit si krále v případě vymření panovnického rodu

8 Přemysl Otakar I. se svou manželkou Konstancií Dobové zobrazení v tzv
Přemysl Otakar I. se svou manželkou Konstancií Dobové zobrazení v tzv. durynském žaltáři (13. stol.)

9 Václav I. Posiloval stejně jako Přemysl královskou moc stavbou královských hradů a zakládáním měst. Získával stříbro z bohatých stříbrných dolů v Jihlavě. Bohatá církev se stala oporou královské moci. Mohl se opírat o silnou armádu schopnou ubránit zemi proti nepřátelům. 1241 vytáhl proti Tatarům na Moravě.

10 Ten na pomoc nečekal, byl však v bitvě u Lehnice roku 1241 poražen.
BOJ S TATARY Roku 1241 vytáhl Václav I. na Moravu pomoci svému švagru , polskému knížeti Jindřichu II. Pobožnému proti Tatarům. Ten na pomoc nečekal, byl však v bitvě u Lehnice roku 1241 poražen. Okolnosti Václavova střetu s Tatary nejsou zcela známy, ale víme, že spolu s německými rytíři zabránil postupu Tatarů na Vídeň. Tím vzrostla Václavova rytířská prestiž. Zobrazení krále Václava I. na iluminaci v Gelnhausenově kodexu z přelomu a 15. stol.

11 Jezdecká pečeť krále Václava I. Václava I. oslavovali kronikáři jako
krále – rytíře. K jeho pověsti válečníka přispěl kromě úspěšné obrany země i jeho střet s Tatary.

12 Václav I. jako jednooký král
Levé oko ztratil Václav I. podle pověsti při divoké jízdě na lovu.

13 Mladší král Šlechta se obávala rostoucí královské moci.
Vyvolali roztržku mezi Václavem I. a jeho synem Přemyslem Otakarem II., když roku 1247 zvolili čtrnáctiletého Přemysla „mladším králem“. Václav I. po dvou letech vládu znovu vybojoval pomocí věrné části šlechty a syna uvěznil. Václav se se synem později smířil, patrně za přispění své sestry abatyše Anežky (svatá Anežka česká). Václav vyjednal pro svého syna sňatek s dědičkou rakouských zemí Markétou Babenberskou.

14 Zopakujte si: Pro kontrolu si klikněte na šipku, po kontrole se šipkou vraťte k otázkám.
Kteří panovníci jsou označováni jako poslední Přemyslovci? Které století můžete označit jako století posledních Přemyslovců? Proč je možné český stát považovat v této době za silný a bohatý? Popiš původní znak používaný Přemyslovci. Jaký znak se používal od 13. stol. pro české království? Kdy a jak získali Přemyslovci dědičný titul královský?

15 7. Co je obsahem Zlaté buly sicilské?
8. Co víte o vládě Václava I.? 9. Co se stalo roku za vlády Václava I. roku 1241? 10. Jak je představován Václav I. v dobových záznamech? 11. Jaké zranění Václava I. viditelně poznamenalo? 12. Popište Václavův konflikt se synem. Vysvětlete, proč k němu došlo.

16 Citováno pod licencí Creative Commons 23.2. 2012
Snímek 4 : Znak českého království Snímek 5 : Znak Moravy a svatováclavská plaménková orlice: Snímek 7 : Zlatá bula sicilská Snímek 8 : Přemysl Otakar I. a Konstancie Snímek 10 : Václav I. Snímek 12 : Jezdecká pečeť Václava I. Snímek 13 : Václav I.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google