Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Edita Chmelová Číslo VY_32_INOVACE_14.11_zeměpis Název Karlovarský kraj Téma hodiny Kraje ČR – Karlovarský kraj Předmět Zeměpis Stupeň/Ročník Druhý / 9. Anotace Materiál je možné využít při výkladu učiva a pro závěrečný zápis Očekávaný výstup Popisuje Karlovarský kraj Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 KARLOVARSKÝ KRAJ

3 Rozloha 3 314 km2 Počet obyvatel Hustota zalidnění 93 obyv./km2 Krajské město Karlovy Vary Počet obcí 132 3 314 km2 Karlovarského kraje leží na severozápadě Čech při hranici s Německem. Vznikl v roce 2001 rozdělením kraje Západočeského na Karlovarský a Plzeňský. Hejtmanem kraje je od roku 2008 PaedDr. Josef Novotný. Kraj je rozdělen na 3 okresy - chebský, karlovarský a sokolovský.   

4 Znak Karlovarského kraje
Byl schválen dne 12. dubna 2001 zastupitelstvem Karlovarského kraje a dne 30. května 2001 také podvýborem pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

5 POVRCH Nejvyšší hora Klínovec.
Karlovarský kraj je součástí Krušnohorské soustavy a zasahuje do něj i kousek Českého lesu z Plzeňského kraje. Další horopisné celky, které najdete na Karlovarsku jsou Smrčiny, Doupovské hory, Slavkovský les a podkrušnohorské pánve - Chebská a Sokolská. Nejvyšší horou je Klínovec (1 244 m) v pohoří Krušné hory. Nejvyšší hora Klínovec.

6 VODSTVO V Karlovarském kraji teče řeka Ohře protékající celým krajem, která se pak vlévá do Labe v Litoměřicích. Největším přítokem Ohře je řeka Teplá. Na Karlovarsku jsou také známé minerální prameny, zejména v Karlových Varech teplé prameny – nad 50°. Nejznámější je Vřídlo. Zvláštní jsou také radioaktivní prameny v Jáchymově. Dále jsou v kraji umělé kanály (Dlouhá Stoka, Blatenský vodní příkop) a vodní nádrže (Skalka, Jesenice, Stanovice,…). PODNEBÍ Ve vyšších polohách je velká oblačnost z vlhkého vzduchu západních větrů, a proto v Krušných horách je nejvíce oblačných dnů v ČR. V podkrušnohorských pánvích se nachází srážkový stín Krušných hor.

7 Umělý kanál Dlouhá stoka.
Teplý pramen Vřídlo.

8 VEGETACE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Na Karlovarsku jsou rozsáhlé lesní porosty, a to zejména v Krušných horách. Bohužel jsou poškozené znečištěným ovzduším z průmyslového Podkrušnohoří. Hojně zalesněn je Slavkovský les a Doupovské hory. Doupovské hory mají zachovalé lesy díky vojenskému výcvikovému prostoru. Polovina lesů je zdrojem dřeva pro továrny a pro vývoz dřeva do Německa. Na Karlovarsku se nachází chráněné území CHKO Slavkovský les. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Špatné životní prostředí díky průmyslu (těžbě uhlí na Chebsku a Sokolovsku).

9 Zničené lesy v Krušných horách.
Svatošské skály v CHKO Slavkovský les.

10 OBYVATELSTVO Osídlení kraje je nerovnoměrné. Hustě zalidněné jsou obě pánve (Chebská a Sokolská), ale Doupovské hory kvůli vojenském prostoru jsou úplně vylidněné. Karlovarský kraj je nejméně zalidněný kraj v ČR. Má nejmladší obyvatelstvo ze všech krajů a výrazně nejmenší počet věřících. Z národnostních menšin jsou zde Slováci a Němci. Žije zde nejpočetnější německá národnostní menšina v ČR.

11 MĚSTA Největším městem v Karlovarském Kraji jsou Karlovy Vary. Dalšími významnými městy jsou Cheb a Sokolov. Město Počet obyvatel Karlovy Vary 50 594 Cheb 33 067 Sokolov 24 111

12 Krajské město Karlovy Vary. Známá budova v Chebu nazývána Špalíček.
Sokolovský zámek v Sokolově.

13 HOSPODÁŘSTVÍ (EKONOMIKA)
Nezaměstnanost v Karlovarské kraji patří mezi největší a činí 10,24%. Zemědělství V Karlovarském kraji se pěstuje pšenice, ječmen, brambory a řepka olejka. Nerostné suroviny Těžba hnědého uhlí na Sokolovsku a kaolinu na Karlovarsku.

14 PRŮMYSL Těžba hnědého uhlí (Sokolov)
Strojírenství (Cheb, Ostrov – trolejbusy Škoda, Aš) Chemický (Sokolov) Textilní (Aš) Potravinářský (minerální vody Mattoni, Aquila – Karlovy Vary, Cheb, Mariánské lázně) Výroba skla a porcelánu (Karlovarský porcelán - Karlovy Vary, Chodov, Nová Role - Thun) Výroba hudebních nástrojů - housle (Luby, Kraslice)

15 Karlovarský porcelán. Trolejbus vyrobený v Škoda Ostrov. Minerální voda Mattoni.

16 DOPRAVA Silniční – hlavní spoj do Německa. Železniční – spoje do Německa. Letecká – letiště Karlovy Vary. CESTOVNÍ RUCH Lázně (Karlovy Vary, Mariánské Lázně), hrady a zámky (Bečov nad Teplou, Loket, Kynžvart), horská střediska (Klínovec, Boží Dar), Cheb (městská památková rezervace), klášter v Teplé.

17 Hrad Loket. Mariánské Lázně.

18 Zdroje Literatura: Internet:
VOŽENÍLEK, Vít a Zdeněk, SZCZYRBA. Zeměpis 4 - Česká Republika. Olomouc: Prodos, s. (str ). ISBN Internet:


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google