Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Merkur Sluneční soustava Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Merkur Sluneční soustava Název školy"— Transkript prezentace:

1 Merkur Sluneční soustava Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Merkur Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_4 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Sluneční soustava Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o planetě Merkur.

2 Merkur

3 Základní fakta Merkur je planetou nejblíže Slunci a zároveň nejmenší planeta sluneční soustavy. Jde o skalnatou planetu posetou krátery podobně jako náš Měsíc. Jeho oběh trvá asi 88 dní a den na něm trvá asi dvakrát déle. Vzhledem k absenci atmosféry a jeho polohou v blízkosti Slunce teploty na povrchu Merkuru kolísají mezi -180 až 430°C.

4 Povrch Krátery vznikly kolizí s meteority a dalšími vesmírnými objekty, dále se zde vyskytují lávové výlevy a objekty připomínající říční koryta vzniklé srážkou s menšími tělesy. Nejvýraznějším povrchovým útvarem je přes 1400 km dlouhý kráter, který je považován za největší ve sluneční soustavě. Snímky vesmírné sondy MESSENGER odhalily na povrchu Merkuru i sopky a pohoří.

5 Zajímavosti Osa rotace planety je téměř kolmá k rovině oběhu a tak Slunce nikdy nesvítí do hlubokých kráterů okolo pólů. Navzdory extrémním výkyvům teplot některá měření naznačují tomu, že se na Merkuru v těchto oblastech vyskytuje voda v podobě ledu.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Merkur_%28planeta%29


Stáhnout ppt "Merkur Sluneční soustava Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google