Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m."— Transkript prezentace:

1 CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Rozloha: 335 km² Délka: až 35 km Šířka: až 10 km Vypracoval : Jan Rolenc , 9.B. CZŠ ve Veselí nad Moravou

2 Poloha Horské pásmo Chřiby, nazývané často jako Buchlovské kopce vytváří pomyslnou hranici mezi severně položenou rovinou Hané a jižními rovinami Slovácka. Chřiby jsou velmi zajímavou oblastí z hlediska přírodovědného i historického. Nachází se zde celkem 12 chráněných území: 4 přírodní rezervace 8 přírodních památek

3 Dělení Chřiby se dělí na dva geomorfologické podcelky:
Halenkovická vrchovina Stupavská vrchovina

4

5 Kozel Hrad Cimburk u Koryčan
Skalisko Kozel je věžovitá skála tvořena pískovcem. Na Kozlu je popsáno celkem 18 horolezeckých tras. Chráněný přírodní útvar Kozel byl vyhlášen roku 1967. Hrad Cimburk u Koryčan Hrad Cimburk u Koryčan vystavěný v duchu francouzské gotiky byl založen Bernardem z Cimburku mezi léty 1327 – 1333.

6 Kazatelna v Chřibech Hradisko sv. Klimenta
Přírodní památka Kazatelna v Chřibech ochraňuje zajímavý skalní útvar. Jedná se o vypreparovanou skálu z pískovce. Skála je vysoká 8 m, na jejím vrcholu je dvouramenný kříž z roku 1972 Hradisko sv. Klimenta je poutní místo, národní kulturní památka a významná archeologická lokalita, je jedním z duchovních míst hluboce spjatých s historií Moravy. Hradisko je spojováno s cyrilometodějskou tradicí.

7 Brdo Archeoskanzen Modrá
Brdo je nejvyšším vrcholem Chřibů a zároveň celých Středomoravských Karpat. Nachází se asi 4 km od hradu Buchlov. Na jejím vrcholku se nachází stejnojmenná rozhledna. Archeoskanzen Modrá se nachází na okraji vesnice Modrá v okresu Uherské Hradiště. Jedná se archeologický skanzen představující život obyvatel Velké Moravy (mezi léty /907).

8 Velehrad Dominantou Velehradu, jeho duchovním základem a vyhledávaným turistickým cílem, je zdejší Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje. Nejvýznamnější poutní bazilika je součástí velehradského kláštera.

9 Hrad Buchlov Zámek Buchlovice
Je královský hrad stojící na stejnojmenném kopci v Chřibech nad Buchlovicemi v nadmořské výšce 509 metrů. Nyní je hrad ve vlastnictví státu a je spravován Národním památkovým ústavem. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR. V roce 2001 byl zapsán na seznam národních kulturních památek. Zámek Buchlovice Zámek Buchlovice leží v Buchlovicích ve Zlínském kraji, asi 11 km od města Uherské Hradiště. Celý barokní komplex se skládá ze dvou zámeckých budov a rozsáhlého parku. Je ve vlastnictví státu a přístupný veřejnosti.

10 Studánky v mikroregionu Chřiby
Kubitova studánka Zuzačina studánka studánka U lvích hlav Zlacká studánka studánka U mísy

11 Lyžařské areály Osvětimany Stupava Břestek

12 Použité zdroje http://www.chribymikroregion.cz


Stáhnout ppt "CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m."

Podobné prezentace


Reklamy Google