Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady správného držení těla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady správného držení těla"— Transkript prezentace:

1 Zásady správného držení těla
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Zásady správného držení těla Mgr. Jaroslav Krčmář

2 Zásady správného držení těla
Tělesná výchova 7. ročník

3 Význam správného držení těla
Problém: současný životní styl -- jednostranné přetěžování a vadné držení těla Odpovědí jsou zásady správné ergonomie. páteř –jsou na ni neustále kladeny nejrůznější nároky. Vždy se přitom musí přizpůsobovat celý pohybový aparát,. Vadným držením těla dochází k jinému rozložení a působení působících sil jak v klidu, tak při pohybu. Tím dochází k přetěžování jedněch a naopak k nečinnosti jiných svalů. Asymetrické přetěžování navíc přetěžuje klouby a vede k předčasné artróze Všechny poruchy držení těla = pravidelné bolestivé potíže. Většina z nich se dá buď odstranit nebo alespoň významně snížit pomocí vhodného cvičení. Důležité je samozřejmě také zachovávání správných pohybových návyků, tj. dodržováním zásad ergonomie

4 Správný stoj Vzpřímený stoj :
Při ideálním držení těla vstoje jsou nohy rovně u sebe, kolena a kyčle napjaty Stejné držení těla by se měl uplatňovat i při chůzi.   Budete-li zády u zdi, měli byste se jí dotýkat týlem, lopatkami, hýžděmi, lýtky a patami. Když odstoupíte, uvolněte případné napětí. Postoj by se tím neměl výrazně změnit. Uvolněním nedochází k hrbení - poklesnou ramena (i když zůstávají stále vzadu) a uvolní se napětí ve svalech, které nemusí pracovat.     Pánev je v takové poloze, aby těžiště bylo nad spojením středů kyčelních kloubů. Páteř je plynule zakřivena, ruce spočívají volně podél těla, lopatky jsou přiloženy k hrudníku a hlava je vzpřímená. Pohled směřuje přímo vpřed, ramena se nachází přímo pod ušními lalůčky a jsou uvolněná.   Olovnice spuštěná ze záhlaví se dotýká oblouku hrudní páteře, prochází mezi hýžděmi a míří do středu mezi paty, na spojnici jejich zadních okrajů.

5 obrázek

6 Způsob postoje 1. Výtečné držení 2. Dobré držení 4. Špatné držení
3. Chabé držení 4. Špatné držení

7 Výtečné držení Výtečné držení: 1. Hlava vzpřímená, brada zatažená. 2. Hrudník vypjat, sternum je nejvíce vyčnívající část těla. 3. Břicho zatažené, oploštěné. 4. Zakřivení páteře v normálních hranicích. 5. Boky a trojúhelníky thorakobrachiální souměrné, lopatky neodstávají, obrys ramen ve stejné výši.

8 Dobré držení Dobré držení: 1. Hlava lehce nachýlená dopředu. 2. Hrudník lehce oploštěný. 3. Dolní část břicha zatažena. ale ne plochá. 4. Zakřivení páteře lehce zvětšené nebo oploštěné. 5. Lopatky lehce odstávají nebo souměrnost obrysu ramen lehce porušená.

9 Chabé držení Chabé držení: 1. Hlava skloněná dopředu nebo zakloněná. 2. Hrudník plochý. 3. Břicho chabé a tvoří nejvíce vyčnívající část těla. 4. Zakřivení páteře zvětšené nebo oploštěné. 5. Lopatky odstávají, nestejná výše ramen, lehká boční úchylka páteře, bok mírně vystupuje, trojúhelníky thorakobrachiální mírně asymetrické.

10 Špatné držení Špatné držení: 1. Hlava značně skloněná. 2. Hrudník vpadlý. 3. Břicho zcela ochablé a prominuje dopředu. 4. Zakřivení páteře zvětšené nebo oploštěné. 5. Lopatky značně odstávají, ramena zřetelně nestejná, značná boční úchylka páteře, bok zřetelně vystupuje, trojúhelníky thorakobrachiální zřetelně asymetrické.

11 Poruchy držení těla A B C D E

12 A) Správné držení těla Z biomechanického hlediska by mělo správné držení těla splňovat následující podmínky používáné i při hodnocení podle Jaroše – Lomíčka Srdečný 1982, : Těžnice (T1) spuštěná z hrbolu kosti týlní by se měla dotýkat hrudní kyfózy, probíhat mezihýždovou rýhou a padat mezi paty. Při chybně vysunuté hlavě vpřed je nutné vést těžnici jako tečnu k hrudní kyfóze. Těžnice (T2) by měla protínat zevní zvukovod, střed ramenního a kyčelního kloubu a kloub hlezenní. Těžnice (T3) spuštěná z mečovitého výběžku kosti hrudní by se měla dotýkat břišního lisu (nebo břicho zataženo).

13 B) Hyperkyfóza Hyperkyfóza
    Při hrudní hyperkyfóze - tzv. kulatých zádech je zvětšené vyklenutí hrudní páteře. Typicky k tomu dochází při ochabování mezilopatkových svalů. Bývá i při některých onemocněních - např. při Scheuermannově chorobě (společně s hyperlordózou) nebo při Bechtěrevově chorobě (společně s oploštěním bederního prohnutí).

14 C) Hyperlordóza Hyperlordóza
    Bederní hyperlordóza je nadměrné prohnutí bederní páteře. Dochází k němu při ochabování břišního svalstva nebo pokud je celkově nadměrná pohyblivost spojena s ochablostí. Bývá tady velmi přetížena bederní páteř. Toto držení zhoršuje např. nošení vysokých podpatků.     Dá se zlepšit cviky zaměřenými na uvolnění bederní páteře. Současně je nutno dostatečně posílit břišní svaly.

15 D) Skolióza     Skolióza je vychýlení páteře do strany. Bývá zde nestejná výška ramen a sešikmená pánev. Bývá buď vrozená, vzniká následkem jednostranné zátěže, dochází k ní i při nestejné délce dolních končetin. Výraznější skolióza se projeví nestejným sešlapáváním podrážek bot. V mírné formě se vyskytuje skolióza i lidí, kteří nemají potíže. Častá je také u lidí s různou délkou dolních končetin.     Pokud ještě není ukončen růst kostí je možno ji často cvičením zcela napravit. Později se sice skolióza nedá většinou úplně odstranit. I tak se však dá cvičením dobře kompenzovat - pokud se posílí ty správné svaly, nemusí pak vyvolávat potíže.     Na zlepšení jsou potřebné cviky rotační a úklonové se zacílením odpovídající úrovni skoliózy. Ty vedou k její nápravě. Aby došlo i ke stabilizaci stavu je současně nutné celkové posílení svalového korzetu páteře.

16 E) Plochá záda Současné oploštění bederní, hrudní i krční páteře. Na rozdíl od tzv. upnutého držení těla se jedná o setrvalý stav, který by se měl napravovat cvičením.     Tento stav vyžaduje cviky zaměřené na celkově lepší hybnost celé páteře a dále posílení problematických partií odpovědných za správné držení těla.

17 Úkol : Na základě získaných vědomostí zhodnoďte správné držení těla svých spolužáků ve třídě. Udělej průzkum a zapiš do tabulky: Poruchy držení těla Počet Skolióza Plochá záda Hyperlordóza Hyperkyfóza Správné držení těla Celkový počet žáků třídy

18 Zdroje:


Stáhnout ppt "Zásady správného držení těla"

Podobné prezentace


Reklamy Google