Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Edita Chmelová Číslo VY_32_INOVACE_14.02_zeměpis Název Norsko Téma hodiny Severní Evropa - Norsko Předmět Zeměpis Stupeň/Ročník Druhý / 8. Anotace Materiál je možné využít při výkladu učiva a pro závěrečný zápis Očekávaný výstup Popisuje Norsko Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 Norsko Znak Vlajka Mapa
Zdroj: Mapa: Vlajka: Znak: Mapa

3 Základní informace Rozloha: 385 199 km² Hl. město: Oslo
Počet ob.:  691 849 ob. Hustota zalidnění: ,5 ob. / km² Náboženství: převážně luteráni Král: Herald V. Měna: koruna (NOK) Zdroj:

4 Příroda Povrch: Skandinávské pohoří (stopy zalednění) Vodstvo:
jezera ledovcového původu, ledovce, fjordy (zálivy vbíhající do pevniny) Podnebí: vliv Golfského proudu Vegetace: husté zalesnění Zdroj: Fotografie:

5 Ekonomika Norsko není členem EU !!! rybolov
těžba ropy (Severní moře), kovů a rud, dřeva strojírenství: výroba lodí (námořní loďstvo), výroba ropných vrtných plošin Norsko není členem EU !!! Zdroj:

6 Jazyky Vláda a politika
V Norsku se nejvíce mluví norským jazykem (norštinou). Většina přistěhovalců, kterých není příliš, mluví anglicky, švédsky, ale taky německy. Vláda a politika - konstituční monarchie (království), kde vládne král Herald V. (narozen 21. února 1937). Zdroj: Vědomosti z mojí halvy

7 Zajímavosti Edvard Gried - hudební skladatel Nejznámějším norským klasickým skladatelem je Edvard Grieg. Do Norska jezdí turisté za krásou přírody. V Norsku byl vynalezen fotoaparát! (první fotka byla vytvořena v r. 1840) Zdroj: , Moje vědomosti George Eastman – vynálezce fotoaparátu

8 Památky Radnice – Radhus Radnice je moderní budova
postavená v l podle plánů Arnsteina Arnegerga a Magnuse Poulssona. Součástí radnice jsou 2 čtyřhranné věže. Astronomické hodiny v radniční dvoraně ukazují čas, datum, postavení slunce a měsíce. Průměr hodin je 5 m. Před Radnicí stojí socha norského polárního badatele Nansena. Zdroj:

9 Akershus Základem byla pevnost a hrad postavený po r králem Hakonem V. Magnussonem jako královské sídlo. I po té ale zůstal hlavní královskou rezidencí Bergen. Dóm Dóm byl postavený v letech a v l a 1950 byl rekonstruován. Oltářní malby a kazatelna jsou z r. 1699, okenní malby, bronzové dveře a stropní malby jsou až z 19. st. Zdroj:

10 Nationalteatret  Divadlo má klasicistní budova z l , postavenou podle projektu H. Bulla. Sál pojme 3400 osob. Výzdoba interiéru je provedena v novorokoku a secesi. Před divadlem je socha H. Ibsena a B. Bjernsona z roku Kolem divadla jsou navíc sochy známých herců, hereček a dramatiků.

11 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google