Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Ing. Michal Gregárek
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí MEII Výměna a opravy součástek I Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Ing. Michal Gregárek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Výměna součástek Musíme dbát nejvyšší oparnosti, abychom nepoškodili další součástky. Základní pomůcky - páječka (transformátorová, mikropáječka), - odsávačka nebo odsávací lanko, - zubařský háček, - pinzeta.

4 Základní pomůckou je páječka.
Výměna součástek Po identifikaci vadné součástky si musíme nejdříve připravit nářadí a pomůcky pro výměnu. Základní pomůckou je páječka. Páječky mohou být různé, nejčstěji se používají: - transformátorová páječka, - mikropájka.

5 Výměna aktivních součástek
Prvky s nízkým počtem vývodů odsáváme postupně Případný zbytek cínu (přílep) nepájíme znovu, abychom pájecí bod neodlepili, ale pinzetou pohybem jemně do boku se snažíme vývod uvolnit. U více vývodových součástek, když máme jistotu o její nefnkčnosti buď použijeme páječku se speciálním hrotem pro nahřátí více bodů najednou, nebo nezbývá nic jiného než součástku štípacími kleštičkami rozštípat a pak jednotlivé vývody uvolňovat.

6 Výměna pasivních součástek
Rezistory Odpájíme, otvory vyčistíme a vyměníme za nový rezistor stejné hodnoty a stejného výkonu. Hodnotu přečteme nebo, není-li to možné, zjišťujeme ohmetrem. Vývody tvarujeme tak, aby ohyb nebyl u čela rezistoru, ale ohýbáme minimálně několik mm od čela.

7 Výměna pasivních součástek
Rezistory Rezistory nepokládáme přímo na desku, necháváme mezeru mezi rezistorem a deskou. Dodržujeme vzdálenosti mezi jednotlivými rezistory. Čím větší příkon, tím větší mezera. Ohyby mají být kolmé a souměrné na obou stranách.

8 Výměna pasivních součástek
Kondenzátory Odpájíme a zkonrolujeme jejich hodnotu. Při výměně kondenzátorů dodržujeme jejich kapacitu a musíme dodržet i minimální dovolené napětí. Při náhradách volíme dovolené napětí vždy stejné, nebo není-li, tak nejbližší vyšší. Pro ohyb vývodů a uložení na desce platí stejné zásady jako u rezistorů.

9 Výměna pasivních součástek
Kondenzátory Elektrolytické kondenzátory musíme před pájením zbavit náboje, nejlépe přes rezistor. Bezpodmínečně respektujeme jejich polaritu. Při osazování do desky zvážíme podle zapojení v obvodu, který bod je kladnější a podle toho kondenzátor orientujeme.

10 Výměna pasivních součástek
Indukčnosti - Cívky taktéž při montáži umístňujeme nad desku plošných spojů. - Montáž indukčností se dle provedení řídí stejnými pravidly jak rezistory a kondenzátory.

11 Výměna pasivních součástek
Transformátory - Nutné odpojení od sítě. - Jednotlivé vývody transformátoru pájíme a uvolňujeme postupně, u transformátorů zapájených do desky plošných spojů postupujeme jako u výměny rezistoru. - Snažíme se zjistit údaje z typového štítku transformátoru. V případě, že údaje jsou nečitelné, musíme vycházet z toho, jaké zařízení napájí.

12 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google