Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_"— Transkript prezentace:

1 Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Hodinový úhel Autor: Ing. Tomáš Kałuža Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Hodinový úhel Zapojení transformátorů

3 Co je to hodinový úhel Je to charakteristická vlastnost zapojení trojfázového transformátoru Je to fázový posun odpovídajících napětí měřených od fázoru vyššího napětí k nižšímu Udává se v hodinách přičemž 1h odpovídá 30°. Zapojení transformátoru se označuje dvěma písmeny a hodinovým úhlem. Strana vyššího napětí se označuje velkým písmenem. Strana nižšího napětí malým písmenem.

4 Zapojení Jednotlivá písmena označují schéma zapojení vinutí:
Y, y hvězda D, d trojúhelník z lomené hvězdy Označení zapojení transformátoru bývá doplněno znaky N nebo n, podle toho zda je vyveden střední vodič primárního nebo sekundárního vinutí.

5 Hodinový úhel Hodinový úhel vyjadřuje zpoždění sekundárního napětí za primárním Zapojení trojfázových transformátorů se označuje Yy0 Y – znamená zapojení strany vyššího napětí do hvězdy y – znamená zapojení strany nižšího napětí do hvězdy 0 – znamená, že hodinový úhel je nulový (sekundární napětí je ve fázi s primárním)

6 Hodinový úhel Další příklad: Dz11
D – znamená zapojení strany vyššího napětí do trojúhelníka z – znamená zapojení strany nižšího napětí do lomené hvězdy 11 – znamená hodinový úhel 11 (sekundární napětí se zpožďuje za primárním o 330°)

7 Opakování Co je to hodinový úhel? Jak se označuje zapojení do hvězdy.
Jak se označuje zapojení do trojúhelníku

8 Literatura VAVŘIŇÁK, P.: Elektrické stroje a přístroje. Ostrava: SŠ elektrotechnická, Ostrava, 2006 SMEJKAL, J. a kol.: Elektrotechnika, VUT Brno, 1991 NAVRÁTILOVÁ, E.: Transformátory. Havířov, 2011


Stáhnout ppt "Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_"

Podobné prezentace


Reklamy Google