Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Miroslav Kotoun, BBS. KP projekt s.r.o

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Miroslav Kotoun, BBS. KP projekt s.r.o"— Transkript prezentace:

1 Miroslav Kotoun, BBS. KP projekt s.r.o. 18.10.2007
Evropská územní spolupráce - OP Přeshraniční spolupráce Česko - Bavorsko Miroslav Kotoun, BBS. KP projekt s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

2 Modul: Evropská územní spolupráce - OP Přeshraniční spolupráce Česko - Bavorsko
Realizace v rámci projektu Vývoj nových modulů dalšího profesního vzdělávání regionálních manažerů Žadatel Místní akční skupina Hlubocko - Lišovsko o.p.s. Operační program Operační program Rozvoj lidských zdrojů E-learning (přístup do kurzu) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

3 Obsah prezentace OP přeshraniční spolupráce – změny
Základní informace o OP - struktura, principy, harmonogram Dispoziční fond Schéma přípravy, hodnocení a realizace projektů Partneři projektu Žádost o dotaci z OP přeshraniční spolupráce Smlouvy Způsobilost výdajů při realizaci projektů Kontakty, odkazy, závěrečná doporučení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

4 ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA
Samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu Zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu Zvýšení dotační sazby - maximálně 85 % z ERDF Rozšíření dotačního území o okresy Tábor a Jindřichův Hradec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

5 ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA
Nový prvek – princip vedoucího partnera projektu Nové struktury – Auditní orgán a Certifikační orgán Nové dokumenty – partnerská dohoda a dvojjazyčná žádost (EUR) Větší důraz na propagaci a publicitu programu a projektů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

6 ÚZEMNÍ VYMEZENÍ PROGRAMU
Karlovarský kraj (okresy Karlovy Vary, Sokolov a Cheb) Plzeňský kraj (okresy Rokycany, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Tachov, Domažlice a Klatovy) Jihočeský kraj (okresy Prachatice, Český Krumlov, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor, Písek a Strakonice) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

7 OBSAHOVÉ VYMEZENÍ PROGRAMU
Prioritní osa oblast podpory Prioritní osa 1 Hospodářský rozvoj, lidské zdroje a sítě Hospod. spolupráce a rozvoj ekon. prostoru Cestovní ruch, volný čas a rekreace Profesní vzdělávání a trh práce Výchova a všeobecné vzdělávání, věda, výzkum, kultura, zdravotní a sociální péče, civilní ochrana a ochrana před katastrofami Sítě (včetně Dispozičního fondu) Prioritní osa 2 Rozvoj území a životního prostředí Doprava, Informační a komunikační systémy a technologie Životní prostředí a ochrana přírody Územní plánování a rozvoj venk. prostoru Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

8 PROJEKTOVÍ PARTNEŘI Na projektu se podílí minimálně 2 partneři:
1 z České republiky 1 ze Svobodného státu Bavorsko Aplikován princip vedoucího partnera vedoucí partner projektu partner projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

9 PRINCIP VEDOUCÍHO PARTNERA
Projekt musí zahrnovat partnery z obou zemí a musí splnit minimálně 2 ze 4 kritérií: společná příprava společná realizace společné financování společný personál Projekt musí mít významný dopad pro české a bavorské příhraničí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

10 Společná příprava Existuje tehdy, pokud byl projekt vypracován bavorským a českým partnerem. U společné přípravy lze využít externích služeb Společná příprava se vyznačuje například: Společnými jednáními k iniciaci, plánování a přípravě projektu (vhodné si vše dokumentovat a na požádání doložit průběh jednání) Společným vyplněním Žádosti Cíl 3 Česká republika-Svobodný stát Bavorsko Předložením všemi partnery podepsané Partnerské dohody Cíl 3 Česká republika-Svobodný stát Bavorsko Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

11 Společná realizace Existuje tehdy
Pokud je v rámci realizace projektu realizována společ-ně bavorským a českým partnerem minimálně jedna výz-namná aktivita přispívající k dosažení cílů projektu nebo Pokud je v rámci realizace projektu jak bavorským, tak i českým partnerem realizována minimálně jedna význam-ná aktivita přispívající k dosažení cílů projektu Pokud se jak bavorský, tak i český partner permanentně a partnersky podílí během realizace projektu na potřebném řízení projektu U společné realizace lze využít externích služeb Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

12 Společný personál Existuje tehdy
Pokud personál, nasazený bavorským a českým partnerem, provádí v rámci realizace projektu minimálně jednu významnou aktivitu jak v bavorské, tak i v české části projektu Pokud personál, nasazený bavorským partnerem, provádí v rámci realizace projektu minimálně jednu významnou aktivitu v české části projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

13 Společný personál Existuje tehdy
Pokud personál, nasazený českým partnerem, provádí v rám-ci realizace projektu minimálně jednu významnou aktivitu v bavorské části projektu Personálem mohou být partneři nebo jejich zaměstnanci (jedná se o vztah na základě pracovního poměru, ne Dohody) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

14 Společné financování Existuje tehdy
Pokud jsou u projektu s bavorskou částí a českou částí spl-něny oba následující předpoklady: Národní prostředky obsažené ve finančním plánu pro bavorskou část projektu činí minimálně 1000 Euro a minimálně 15 % celkových prostředků bavorské části projektu Národní prostředky obsažené ve finančním plánu pro českou část projektu činí minimálně 1000 Euro a minimálně 15 % celkových prostředků české části projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

15 Společné financování Existuje tehdy
Pokud u projektu, který se skládá pouze z bavorské části, činí české prostředky obsažené ve finančním plánu projektu minimálně 1000 Euro a minimálně 1,5 % celkových prostředků Pokud u projektu, který se skládá pouze z české části, činí bavorské prostředky obsažené ve finančním plánu projektu minimálně 1000 Euro a minimálně 1,5 % celkových prostředků Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

16 VHODNÍ PŘÍJEMCI (PARTNEŘI)
stát a jeho organizační složka územní samospráva a její organizační složka příspěvková organizace hospodářská a agrární komora školská právnická osoba veřejná a státní vysoká škola veřejná výzkumná instituce veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Česká televize a Český rozhlas Správa železniční dopravní cesty, státní organizace obecně prospěšná společnost zájmové sdružení práv. osob občanské sdružení organizační jednotka sdružení nadace a nadační fond církve státní podnik akciová společnost a společnost s ručením omezeným (minimálně 80% podílem veřejnoprávních osob na kapitálu a při hlasování) veřejná soukromá škola Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

17 FINANČNÍ RÁMEC OP Alokace pro ČR 55 037 599 EUR
Prioritní osa EUR Prioritní osa EUR Maximální dotace z ERDF 85 % Maximální dotace ze SR 5 % Maximální výše projektu není stanovena Minimální výše projektu EUR (= maximální pro projekty DF) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

18 DISPOZIČNÍ FOND Pokračuje i v období 2007-2013 Spravován euroregiony
Maximální velikost projektu – EUR (celkové výdaje) Přípustné i investiční projekty menšího charakteru Na úrovni dílčích projektů nemusí být aplikován princip vedoucího partnera projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

19 HARMONOGRAM OP Zahájení programu: Programový dokument:
do konce roku 2007 Programový dokument: odeslán v prosinci 2006 1. Monitorovací výbor, který by prováděl výběr projektů 1. čtvrtletí roku 2008 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

20 PŘEDLOŽENÍ ŽÁDOSTI Podle vedoucího partnera projektu
Je-li z České republiky → příslušný kraj Je-li z Bavorska → příslušná zemská vláda Místo zpracovávající žádost (kraj, nebo zemská vláda) nahlásí Technickému sekretariátu, který provede registraci Možné i na Technický sekretariát (Bayreuth) Zaregistruje a předá příslušnému místu zpracovávající žádost Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

21 PŘEDLOŽENÍ ŽÁDOSTI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

22 HODNOCENÍ ŽÁDOSTI Formální kontrola žádosti:
U místa zpracovávajícího žádost vedoucího partnera projektu V případě splnění všech náležitostí pošle kopii žádosti místu zpracovávajícímu žádost partnera projektu Kontrola dle národního a evropského práva: Část týkající se vedoucího partnera projektu → u místa zpracovávajícího žádost vedoucího partnera projektu Část týkající se partnera projektu → u místa zpracovávajícího žádost partnera projektu → předá kontrolní zprávu místu zpracovávajícímu žádost vedoucího partnera projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

23 HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ Projektový list Monitorovací výbor
V případě pozitivního hodnocení vyhotoví místo zpracovávající žádost vedoucího partnera projektu V elektronické podobě předá Technickému sekretariátu, který provede kontrolu a připraví pro Monitorovací výbor Monitorovací výbor Dříve Řídící výbor Vybírá projekty určené ke spolufinancování Zástupci české i bavorské strany Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

24 PRÁVNÍ ÚPRAVA V případě pozitivního rozhodnutí Monitorovacího výboru:
Dvoustupňový postup: Řídící orgán uzavře Rámcovou smlouvu pro celý projekt s vedoucím partnerem projektu - formou smlouvy Technický sekretariát předá zmocnění k realizaci druhé fáze: Pro vedoucího partnera projektu i partnera projektu z České republiky → Národní orgán (Ministerstvo pro místní rozvoj) - formou rozhodnutí nebo smlouvy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

25 PRÁVNÍ ÚPRAVA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

26 KONTROLA VÝDAJŮ Kontrolor pro vedoucího partnera projektu i partnera projektu z České republiky → CRR ČR Část týkající se partnera projektu → kontrolor partnera projektu → předá osvědčení vedoucímu partnerovi projektu Vedoucí partner projektu předloží svému kontrolorovi žádost o platbu za celý projekt (včetně osvědčení partnera projektu) Pokud je možné provést kontrolu pouze za projekt jako celek, provede to přímo kontrolor vedoucího partnera projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

27 PROPLÁCENÍ Kontrolor vedoucího partnera projektu zažádá o proplacení ověřených prostředků ERDF pro celý projekt u Certifikačního orgánu, který je převede vedoucímu partnerovi projektu Vedoucí partner projektu poukáže partnerovi projektu finanční prostředky ERDF za jeho část projektu Proplácení dotace ze státního rozpočtu bude ještě dořešeno Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

28 KONTROLA A PROPLÁCENÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

29 Partnerská dohoda - stanovení práv a povinností partnerů
Standardizovaná – po finalizaci bude k dispozici ke stažení na Dvojjazyčná (česko-německá) Vyžadována společně s předložením projektové žádosti podepsaná všemi partnery podílejícími se na projektu Vedoucí partner musí stanovit ustanovení o zárukách Jakékoliv doplnění ze strany partnerů nejsou ve standardizované dohodě možná →nutno uzavřít jinou dohodu/smlouvu mezi partnery Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

30 Účastníci projektu Na projektu se podílí min
Účastníci projektu Na projektu se podílí min. 2 partneři (1 z ČR + 1 z Bavorska) Partner z ČR Musí patřit do kategorie vhodných příjemců V rámci projektu je na české straně přípustný pouze 1 partner požadující dotační prostředky z EU/SR, tzn. příjemce podpory. Případní ostatní čeští partneři nemohou v projektu požadovat dotační prostředky ani prostředky SR Existují-li další čeští partneři - jsou uvedeni v příloze žádosti a podepisují partnerskou dohodu Partner ≠ Dodavatel Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

31 Vedoucí partner projektu
Vždy jeden a určen partnery projektu ze svých řad Zodpovědný za realizaci celého projektu Uzavře s ostatními partnery projektu tzv. PARTNERSKOU DOHODU – stanoví ustanovení o zárukách včetně podmínek pro získání neoprávněně vyplacených prostředků EU Ujistí se, že výdaje partnerů byly vynaloženy pro účely projektu a na činnosti dle dohody Ujistí se, že výdaje partnerů byly potvrzeny Kontrolory Převádí příspěvek EU partnerům Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

32 Partner projektu Plní úkoly za svou část projektu svědomitě a dle stanovené lhůty, čímž přispívá k úspěšné realizaci projektu Používá prostředky EU pouze ke splnění stanoveného účelu Zodpovědný za výdaje, které v rámci projektu vykázal Vrací neoprávněně vyplacené prostředky EU zpět vedoucímu partnerovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

33 Partnerská dohoda (2) Obsah dohody (vychází pouze z nařízení ES): Účel
Definice partnera Povinnosti vedoucího partnera a partnera projektu Dokumenty Změna partnerské dohody Závěrečná ustanovení Nabytí platnosti Podpisy partnerů Příloha Partnerské dohody: Ustanovení o zárukách (buď využít navržený text nebo formulovat vlastní ustanovení) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

34 Žádost Cíl 3 ČR-Bavorsko
Jedna pro celý projekt – obsahuje jak českou, tak i bavor-skou část projektu Dvojjazyčná (česko-německá)- překlad zajišťují partneři – je to způsobilý výdaj Nezbytnou součástí žádosti jsou přílohy – a to jak pro bavorskou, tak i českou část projektu. (Za českou stranu budou požadovány obdobné jako v INTERREG IIIA) Pro přílohy je vždy nutné vytvořit dvojjazyčný (čj,nj) seznam příloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

35 Zpracování žádosti Zpracování žádosti v MS WORD- do standardizovaného formuláře- bude k dispozici na (nebude BENEFIT) Formulář obsahuje matematické vzorce, které se počítají až při tisku. Nutno nastavit počítač dle pokynů uvedených v Žádosti Nezapomenout se před vlastním vyplněním seznámit s pokyny a poznámkami pod čarou Žádosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

36 Podání žádosti Předkládá ji vedoucí partner projektu na příslušný kraj, příp. zemskou vládu (pokud je vedoucí partner Bavor) Lze ji podat i na Společný technický sekretariát (JTS) programu se sídlem v Bayreuthu (ten bezodkladně přepošle příslušnému místu, které bude žádost zpracovávat) Lze ji podat: osobně, poštou, kurýrem Předkládá se v písemné podobě a na CD (pouze žádost + dobrovolně přílohy) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

37 Struktura žádosti Pokyny Údaje o projektu (název, umístění)
Partneři (bavorský, český, určení vedoucího partnera) Popis projektu (výchozí situace, cíle, obsah- aktivity projektu,zajištění realizace projektu,…) Rozpočet (položkový rozpočet, harmonogram v letech,…) Financování (druhy,…) Realizace projektu(4 kritéria- jejich naplnění v projektu) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

38 Struktura žádosti Dopad projektu (popis pozitivního dopadu projektu na české a bavorské příhraničí,…) Ostatní údaje (vliv projektu na ŽP, rovnost žen a mužů a zákaz diskriminace) Prohlášení o souhlasu Vysvětlivky k žádosti – definice 4 kritérií přeshraniční spolupráce Příloha žádosti - výčet partnerů podílejících se na projektu. Pokud je v projektu pouze 1 bavorský partner a 1 český partner příloha se nevyplňuje Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

39 Smluvní vztahy Dvoustupňový postup: Rámcová smlouva Cíl 3 ČR-Bavorsko
Národní smlouvy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

40 Rámcová smlouva Uzavírá se pouze s vedoucím partnerem
Uzavírá ji Řídící orgán, tzn. Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologií v Mni-chově Je standardizovaná Účelem je stanovení rámcových podmínek pro poskyt-nutí prostředků EU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

41 Národní smlouvy Česká strana (MMR) uzavírá s každým českým partne-rem (i s vedoucím partnerem, či s partnerem, který se na projektu nepodílí finančně) Bavorská strana (SMWIVT) uzavírá s každým bavorským partnerem (i s vedoucím partnerem, či s partnerem, který se na projektu nepodílí finančně) Účelem je stanovení národních podmínek pro poskytnutí prostředků danému projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

42 Legislativa upravující způsobilé výdaje
Obecné nařízení (Nařízením Rady (ES) č.1083/2006 ze dne července 2006 o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti) Nařízení o ERDF (Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1080/2006 ze dne 5. července 2006 o Evropském fondu pro regionální rozvoj) Prováděcí nařízení (Nařízením Komise (ES) č.1828/2006 ze dne 8. prosince 2006, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č.1083/2006 o obecných ustanoveních týkajících se Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti a k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1080/2006 o Evropském fondu pro regionální rozvoj) Další související předpisy ES a ČR v platném znění Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

43 Způsobilé výdaje a program Cíl 3 ČR - Bavorsko
2 základní dokumenty: Metodická příručka způsobilé výdaje – má část závaznou (část 2 - Pravidla ZV) a doporučující/výkladové části Pravidla Národního orgánu - Národním orgánem je MMR - odbor regionální přeshraniční spolupráce. Pravidla vznikla s ohledem na specifika programu Cíl 3 a představují upravení, resp. zpřísnění závazné části Metodické příručky ZV! V otázkách, které nejsou upraveny pravidly Národního orgánu je pro program závazná část 2 Metodické příručky ZV s respektováním jejích dalších výkladových částí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

44 Metodická příručka způsobilé výdaje
S cílem zabezpečení jednotného výkladu způsobilých výdajů uvedených v nařízení vydalo MMR dokument: Metodická příručka způsobilých výdajů (celý název - Metodická příručka způsobilých výdajů pro programy spolufinancované ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti na programové období ) – k dispozici ke stažení na: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

45 Struktura Metodické příručky způsobilých výdajů
Úvod Pravidla způsobilých výdajů – závazná (shrnují výklad uvedený v nařízeních) Výklad k pravidlům Dokladování a účetní zpracování dokladů Relevantní právní předpisy Zkratky a výklad pojmů Část 2 – závazná pro všechny Část 3, 4, 5 – má doporučující, podpůrný a výkladový charakter Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

46 Pravidla Národního orgánu
Zpřísňují pravidla uvedená v Metodické příručce ZV (část 2) Členěna do 2 hlavních částí: Časová způsobilost výdajů Výčet hlavních nezpůsobilých výdajů programu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

47 Časová způsobilost výdajů - Cíl 3 ČR - Bavorsko
Od – jsou způsobilé výdaje na přípravu projektu (výdaje spojené s přípravou žádosti včetně příloh, které jsou nezbytné k předložení žádosti) - max. 5% způsobilých výdajů projektu - např. dokumentace pro stavební řízení, cestovné, překlad žádosti, výdaje spojené s konzultacemi projektu, apod. V rámci těchto 5% přípravných výdajů nelze uplatnit žádné výdaje na vybavení, majetek nebo zásoby Ostatní výdaje způsobilé až po provedení kontroly formálních náležitostí a přijatelnosti - písemné vyrozumění příjemce s uvedením přesného data Způsobilost výdajů končí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

48 Kontrola způsobilých výdajů
Způsobilost výdajů bude kontrolována na české straně již při kontrole žádosti příslušnými kraji, v průběhu realizace projektu pak příslušnými Kontrolory, kterými je Centrum pro regionální rozvoj ČR, resp. pobočky v Chomutově a v Písku Kontrola prováděná Kontrolory bude probíhat na základě předkládání žádostí o platbu a s tím souvisejících dokladů a dokumentace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

49 Kontrola způsobilých výdajů
Při sestavování rozpočtů je z hlediska způsobilosti výdajů nutno dodržovat základní principy: Výdaje musí být v souladu s legislativou ES a ČR a s operačním programem včetně navazujících dokumentů Výdaje musí být přiměřené (musí odpovídat cenám v místě a čase obvyklém), nezbytné a být vynaloženy v souladu s principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti Výdaje musí být identifikovatelné a prokazatelné a musí být doložitelné účetními doklady Výdaje musí být zaplaceny a zaplacení doloženo před jeho proplacením z Fondů EU (s výjimkou odpisů, režijních nákladů a věcných příspěvků) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

50 Nezpůsobilé výdaje (1) Výdaje bez přímého vztahu k projektu
Výdaje nesplňující principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti Výdaje nevyhovující pravidlům časové způsobilosti programu, Výdaje s celkovým či převažujícím dopadem mimo dotační území programu (na české straně mimo kraj Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský) Ta část pořizovací ceny pozemku, která je vyšší než 10% celkových způsobilých výdajů na projekt, nepovolil-li Národní orgán procentuální sazbu vyšší Ta část pořizovací ceny (u pozemků, staveb, použitého zařízení), která je vyšší než cena zjištěná znaleckým posudkem Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

51 Nezpůsobilé výdaje (2) Režijní náklady, které se týkají všeobecného provozu organizace bez příčinné vazby na projekt Výdaje odpovídající svým vymezením účetní kategorii mimořádných nákladů (jedná se např. o opravu nákladů minulých účetních období, vyúčtování nároku zaměstnanců na odstupné při reorganizaci, odškodnění při pracovních úrazech, výdaje, kterými nájemce podle smlouvy uvádí po skončení nájmu najatou věc do předešlého stavu apod.) Mzdové náklady zaměstnanců, kteří se na realizaci projektu nepodílí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

52 Nezpůsobilé výdaje (3) U zaměstnanců, kteří se na realizaci projektu podílí, alikvotní část osobních nákladů, která neodpovídá pracovnímu vytížení zaměstnance na daném projektu Ostatní výdaje na zaměstnance, ke kterým nejsou zaměstnavatelé povinni dle zvláštních právních předpisů (např. příspěvky na penzijní připojištění, jubilejní dary apod.) pozn: povinný odvod do FKSP - je-li stanoven, je způsobilým výdajem Výdaje na právní spory Správní a místní poplatky, které nemají přímou vazbu na přípravu a realizaci projektu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

53 Nezpůsobilé výdaje (4) Sankční poplatky, pokuty a penále, případně další sankční výdaje, ať už sjednané ve smlouvách nebo vznikající z jiných příčin Úroky z úvěrů a půjček DPH nebo její část, pokud existuje zákonný nárok na její odpočet Přímé daně, daň z nemovitostí, daň z převodu nemovitostí, daň dědická a darovací, silniční daň Clo Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

54 Nezpůsobilé výdaje (5) Národní orgán dále rozšířil soubor nezpůsobilých výdajů uvedených výše o následující: Leasing Poplatky za otevření a správu bankovního účtu, pokud není založen pouze pro účely realizace projektu pozn: každý vedoucí partner si bude muset otevřít pouze pro účely projektu eurový účet. Výdaje s ním spojené jsou způsobilými výdaji Věcné příspěvky, např. poskytnutí pozemku, staveb, zařízení, surovin včetně neplacené dobrovolné práce apod., nad 10% celkových způsobilých výdajů projektu po odečtení příjmů, přičemž z toho nesmí neplacená dobrovolná práce převýšit 5% celkových způsobilých výdajů projektu po odečtení příjmů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

55 Nezpůsobilé výdaje (6) Národní orgán dále rozšířil soubor nezpůsobilých výdajů uvedených výše o následující: Pozn: Ocenění neplacené práce dobrovolníků se stanoví dle informačního systému o průměrném výdělku - Regionální statistika ceny práce viz. přičemž cena nepřesáhne 150 Kč/hod Ocenění ostatních věcných příspěvků kromě dobrovolné práce bude dle znaleckého posudku v souladu s Metodickou příručkou ZV „Dokladování věcných příspěvků“ (kapitola 4.2.5) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

56 Nezpůsobilé výdaje (7) Odměny členům statutárních orgánů vyplývající z titulu jejich funkce, tzn. z titulu výkonu činnosti statutárního orgánu Paušální režijní výdaje (nepřímé) Odpis pohledávek Výdaje na audit projektu, pokud ve smlouvě není přímo stanovena povinnost takový audit provést Výdaje na reprezentaci mimo výdaje v rámci Technické pomoci a výdaje uskutečněné partnerem, pokud jsou vynakládány v souladu s cíli projektu (např. občerstvení při školení a seminářích) Nákup osobních vozů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

57 Nezpůsobilé výdaje (8) Dary převyšující hodnotu 500 Kč/kus
Dary do 500 Kč/kus, pokud nemají žádný význam z hlediska naplnění cíle projektu a rovněž pokud nejsou označeny v souladu s pravidly propagace EU Ceny v soutěžích převyšující hodnotu 500 Kč Ceny v soutěžích do 500 Kč, pokud nemají souvislost s daným projektem a pokud nejsou označeny v souladu s pravidly propagace EU Dodávky, které nevytvářejí ve vztahu k naplnění cílů projektu žádnou přidanou hodnotu - jedná se o případ, kdy dodavatel pouze zprostředkuje koupi zboží či služby, kterou mohl žadatel pořídit za stejných podmínek ale za nižší cenu přímo od výrobce či poskytovatele služby Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

58 Nezpůsobilé výdaje (9) Aktivity mimo podporované území, pokud nejsou přesně specifikovány v žádosti o podporu a pokud nejsou schváleny Monitorovacím výborem Mzdy (platy) nad rámec obvyklé výše mezd/platů u partnera v případě, že je uplatňován podíl z vyplácených mezd Mzdy (platy) nad rámec mezd(platů) obvyklých v regionu- Regionální statistika ceny práce viz. - pro jednotlivé profese v případě, že jsou práce prováděny na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

59 Nezpůsobilé výdaje (9) Výdaje na publikace, pokud obsahují bezplatnou inzerci Výdaje za nákup majetku, vybavení apod., pokud nejsou použity zcela pro účely projektu - v tomto případě lze nárokovat pro proplacení pouze alikvotní část pořizovací ceny odpovídající výši jejího využití pro účely projektu Výdaje na veškeré kulturní a umělecké činnosti s výjimkou zájmové umělecké činnosti, spolupráce místních nepodnikatelských subjektů v oblasti kultury a umění jako je např. pořádání přeshraničních výstav, spolupráce divadel a muzeí apod. Výdaje hrazené v hotovosti nad 500 EUR Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

60 Věcné příspěvky Pro spolufinancování z fondů lze využít tzv. věcných příspěvků Věcnými příspěvky je poskytnutí pozemku, staveb, zařízení nebo surovin, poskytnutí výzkumné (odborné) činnosti nebo neplacené dobrovolné práce bez nároku na odměnu Pokud se příjemce rozhodne využít pro spolufinancování z fondů uplatnění vkladu v podobě věcného příspěvku, je nutno, pro účely doložení způsobilých výdajů, prokázat u věcných příspěvků charakteru poskytnutí pozemku, stavby, zařízení, materiálu jak vlastnictví, tak i hodnotu tohoto věcného příspěvku v souladu se způsobem dokladování viz. kapitola „Dokladování věcných příspěvků“ uvedené v aktuální verzi Metodické příručky ZV. Ocenění věcných příspěvků kromě dobrovolné práce je třeba dokládat znaleckým posudkem dle z. č. 151/1997 V případě dokladování neplacené dobrovolné práce je třeba postupovat obdobně jako při dokladování osobních nákladů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

61 DPH (1) Daň z přidané hodnoty může být způsobilým výdajem pouze za předpokladu, že způsobilým výdajem je rovněž plnění, ke kterému se daň vztahuje. Pokud je dané plnění způsobilým výdajem pouze z části, je způsobilým výdajem rovněž pouze alikvotní část DPH vztahující se k tomuto plnění - více viz. kap „DPH“ uvedené v aktuální verzi Metodické příručky ZV V případě, že DPH podléhá krácení nároku na odpočet, je DPH nutno upravit tzv. vypořádacím koeficientem odpočtu Při administraci žádosti o platbu se uznávají pouze základy daně (tj. bez DPH) a v době, kdy je již znám skutečný vypořádací koeficient za celý rok, je uznána (i zpětně) část DPH krácená tímto vypořádacím koeficientem Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

62 DPH (2) Při administraci žádosti o platbu lze proto jako uznatelný výdaj kvalifikovat pouze DPH upravené vypořádacím koeficientem. Pokud v době podání žádosti o platbu není DPH upravena pomocí vypořádacího koeficientu, pak se DPH v plné výši posuzuje jako nezpůsobilý výdaj Pokud bude projekt končit dříve než bude znám parterem vypořádací koeficient, nelze potom uplatnit tento krácený nárok DPH Krátit nárok na odpočet zálohovým koeficientem je nepřípustné Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

63 KONTAKTY Technický sekreteriát Regierung von Oberfranken Sachgebiet 20
Ludwigstraße 20 Bayreuth Günter Schuberth Monika Schaffer Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

64 KONTAKTY Krajský úřad Jihočeského kraje
odbor grantů a evropské integrace U Zimního stadionu 1952/2 České Budějovice Ing. Jan Návara Ing. Sylva Jindřichová Regierung von Niederbayern Regierungsplatz 40 Landshut Stephan Bachl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

65 ZÁVĚREČNÁ DOPORUČENÍ Již nyní hledat vhodného partnera na bavorské straně a získat ho pro svůj záměr Příprava projektového záměru a vzájemně jej už od počátku diskutovat s bavorským partnerem Zvážit společné financování projektu Zaměřit se na kvalitní popis projektu Sledovat aktuální informace – Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Miroslav Kotoun, BBS. KP projekt s.r.o"

Podobné prezentace


Reklamy Google