Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk."— Transkript prezentace:

1 Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy
143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk

2 Poškozování zemědělské půdy
Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Poškozování zemědělské půdy (on-site effects)

3 Eroze náspu komunikace
Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Eroze náspu komunikace Odnos půdy z pozemku (off-site effects)

4 Ukládání sedimentu a snižování zásobního objemu (VN Pastviny)
Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Znečištění nádrže Ukládání sedimentu a snižování zásobního objemu (VN Pastviny)

5 Jak zrychlené erozi zabránit?
Chceme-li účinně bránit vodní erozi, musíme znát faktory, které její vznik a působení ovlivňují: delimitace území (lesy, TTP, orná) a delimitace kultur morfologie území, zejména na zemědělských pozemcích (přímé / kovergentní / divergentní svahy, dlouhé / krátké odtokové dráhy, malý / velký sklon území) tvar, velikost, rozdělení a situování pozemku, existující liniové prvky (cestní síť, příkopy, meze) typy půd z hlediska náchylnosti k erozi způsob hospodaření, druhy plodin, osevní postupy

6 Analýza území – morfologie, odtokové celky

7 Zadání 1: 1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití
1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah 1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakteristickým profilům plošného povrchového odtoku

8 1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití
Do ČB vytištěné mapy vyznačit (šrafou nebo vybarvením): základní druhy využití území – Les / Trvalé travní porosty (TTP) / Intravilán. hranice pozemků s ornou půdou (nešrafovat), vodní toky. KVALITA GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ!

9 1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah
Vykreslete na orné půdě výrazné údolnice (dráhy soustředěného odtoku) a hřbetnice Vykreslete charakteristické dráhy plošného odtoku, vyznačte jejich číslo, délku a průměrný sklon

10

11 Dráhy soustředěného odtoku
Dráhy soustředěného odtoku představují místa, kde v důsledku konfigurace terénu dochází k přirozené koncentraci plošného povrchu odtoku, vytváření výrazných odtokových drah a k možnosti vzniku rýhové eroze. Definují se na každé vyšetřované jednotce v území (tj. na každém pozemku); jejich směr se upřesňuje terénním průzkumem a zaměřením. Charakteristiky drah soustředěného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným a příčným profilem. Tyto charakteristiky se používají pro návrh asanace drah soustředěného odtoku, např. tzv. zatravněnou údolnicí. V mapě se vyznačuje směr soustředěného povrchového odtoku a jejich pořadové číslo.

12 Charakteristické profily plošného povrchového odtoku
Charakteristické profily plošného povrchového odtoku = převládající směr(y) plošného povrchového odtoku ve vyšetřovaném území. Definují se pro každou jednotku vyšetřovaného území, tj. pro pozemek nebo svah. Jejich vedení a počet se na každém pozemku upřesňuje terénním průzkumem. Charakteristické dráhy plošného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným profilem, ze kterého se určuje zejména - průměrný sklon odtokové dráhy - tvar odtokové dráhy (přímý, vypuklý, vydutý, kombinovaný) Morfologické charakteristicky odtokové dráhy (délka, sklon) se používají pro hydrologické výpočty (povrchový odtok) a posuzování erozní ohroženosti na vyšetřované jednotce. V mapě se vyznačuje směr charakteristických drah plošného povrchového odtoku, jejich pořadové číslo, délka a průměrný sklon.

13 Plošný odtok x soustředěný
Soustředěný odtok Plošný odtok Zásady tvorby charakteristických drah plošného odtoku: kolmo na vrstevnice (vždy!) gravitační „vedení“ vody (z hřbetnice do údolnice) respektování prvků přerušujících odtok: příkop, jiný druh využití půdy, apod. čára profilu začíná a končí tam, kde začíná a končí povrchový odtok

14 Pomocné schéma

15 1. 3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakt
1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakt. profilům plošného povrchového odtoku vymezení hranice řešeného území vykreslení fiktivních hranic pozemků, které ch.profily popisují přibližné určení výměry těchto pozemků (v ha) tabulkové zpracování – číslo profilu, číslo pozemku, délka (m), sklon (%), plocha (ha)

16 Ukázka:

17 Ukázka:

18 Ukázka:

19 Výkres č. 1 Využití území Legenda Rozpiska Legenda: Jiří Pospíšil
Lesní půda se stromy nebo křovinami Trvalé travní porosty Intravilán Jiří Pospíšil Zadání č. 13 Mapa využití území a rozbor odtokových drah Legenda Rozpiska

20 Výkres č. 1

21 Výpočtová část

22 Požadované výstupy Souhrnná zpráva (dle požadavků)
Výkres č. 1 - Mapa využití území a charakteristických drah plošného odtoku na orné půdě (s vyznačenými plochami charakteristického plošného odtoku) Řešení – ručně v papírové podobě/AutoCAD/GIS,….

23 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk."

Podobné prezentace


Reklamy Google