Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů"— Transkript prezentace:

1 Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Ing. Robert Kořínek, Ph.D. Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Seminář Ochranná pásma povrchových zdrojů pitné vody, , Praha

2 Obsah prezentace Historický vývoj, současný stav Problematické oblasti
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Obsah prezentace Historický vývoj, současný stav Problematické oblasti Novelizace legislativy Shrnutí, návrh dalších kroků

3 Historický vývoj v ČR vymezována již více než 50 let,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Historický vývoj v ČR vymezována již více než 50 let, před 1955 v příslušném dokumentu uvedeno území (s výčtem pozemků), zřejmě neuváděno do KN, po 1955 (zákon č. 11/1955 Sb.) stanovoval VH orgán ochranná území – vydány směrnice ministerstva zdravotnictví a Ústřední správy vodního hospodářství pro stanovení pásem hygienické ochrany kolem zdrojů určených k hromadnému zásobování pitnou a užitkovou vodou, odstartovaly určitou koncepci speciální ochrany vodních zdrojů.

4 Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Historický vývoj zákon č. 20/1966 Sb. – závazný posudek orgánu hygienické služby k vymezení pásem hygienické ochrany – jednalo se o ochranu plošnou, v celém povodí jednotlivých vodních zdrojů – bez vnosu do KN, zákon č. 138/1973 Sb. a metodická směrnice MZd. č. 51/1979 – jednotnou metodikou navrženo mnoho set ochranných pásem (resp. pásem hygienické ochrany) zdrojů povrchových a podzemních vod, vznikl unifikovaný soubor zákazů či limitujících činností, vztahujících se na území ochranných pásem, praxe – PHO 1. stupně, PHO 2. stupně – vnitřní část, PHO 2. stupně – vnější část, platnost pásem často neomezená – jsou stále platná, pásma navržena podle „obecných“ pravidel, chybí „individuální“ přístup.

5 Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Historický vývoj zákon č. 14/1998 Sb. a vyhláška MŽP č. 137/1999 Sb., kterou se stanoví seznam vodárenských nádrží a zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů, zrušila směrnici MZd. č. 51/1979, zásadní změnou – redukce OP pouze na 2 stupně a vznik individuálního posouzení jak rozsahu OP, tak návrhů limitujících činností.

6 Současný stav ustanovení § 30 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Současný stav ustanovení § 30 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, celá řada povinností z vyhlášky se nyní nachází také v zákoně, dle odst. 13 zákona má MŽP vyhláškou stanovit seznam vodárenských nádrží a zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů, vyhláška od vzniku VZ nebyla přijata, platí se zákonem ne zcela kompatibilní vyhláška č. 137/1999 Sb.

7 Problematické oblasti
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Problematické oblasti Nejednotná legislativa – vodní zákon – vyhláška – další legislativní předpisy, chybí centrální podrobnější metodický nástroj pro stanovení, změny a zrušení OPVZ, ochranná pásma z různých historických období stanovená dle různých pravidel => máme OPVZ a PHO => přehodnocovat či nepřehodnocovat? vedení jednotné evidenci OPVZ v rámci ČR, otázka jednotného zavedení do katastru nemovitostí, problematika meziresortní.

8 Novelizace – zákon § 20 odst. 3
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – zákon § 20 odst. 3 novela vodního zákona (zákon č. 150/2010 Sb.) – začal se používat pojem opatření obecné povahy. Vodoprávní úřad je povinen zaslat příslušnému KÚ údaje potřebné k evidenci ochrany území podle odstavce 2 do 30 dnů ode dne nabytí účinnosti opatření obecné povahy, kterým byla tato ochrana území vymezena.

9 Novelizace – zákon § 30 odst. 5 – stanovení OP II. stupně,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – zákon § 30 odst. 5 – stanovení OP II. stupně, výjimka o nestanovení OP II. stupně, původně požadavek ve vyhlášce č. 137/1999 Sb., měl by přejít do zákona. Na konci doplnit větu…..Ochranné pásmo II. stupně se nestanoví v případech, kdy obecná ochrana vod v daných podmínkách dostatečně zajišťuje ochranu vydatnosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti vodního zdroje.

10 Novelizace – zákon § 30 odst. 7 – zákaz vstupu do OP I. stupně,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – zákon § 30 odst. 7 – zákaz vstupu do OP I. stupně, prakticky nemožné, aby zákaz vstupu a vjezdu do OP I. stupně byl skutečně dodržován, ponechání v kompetenci příslušného vodoprávního úřadu i vymezení okruhu osob, které smí do ochranného pásma I. stupně vstupovat a za jakých podmínek. Doplnit větu….Do ochranného pásma I. stupně je zakázán vstup a vjezd, nestanoví-li vodoprávní úřad jinak nebo nebylo-li jinak stanoveno podle předchozích předpisů.

11 Novelizace – zákon § 30 odst. 11 – omezení užívání pozemků, náhrady,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – zákon § 30 odst. 11 – omezení užívání pozemků, náhrady, již dlouho diskutovaná část zákona – mají být náhrady vypláceny majitelům nebo uživatelům (nájemcům)? Náhrady by měly být vypláceny pouze vlastníkům pozemků. Vztah mezi vlastníkem a nájemcem je zpravidla řešen na základě smlouvy.

12 Novelizace – zákon přechodná ustanovení – vyznačení OP v KN,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – zákon přechodná ustanovení – vyznačení OP v KN, z hlediska veřejného zájmu je vhodné, aby byla OP evidována v KN, Povinnost nejpozději do předložit KÚ potřebné podklady k vyznačení stanovených OP. OP nevyznačená v KN po tomto datu považovat za zrušená.

13 Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Novelizace – zákon V minulosti stanoveno velké množství OP (PHO) => uložená omezení stále platí. Nutnost výslovně stanovit, že tato OP (PHO) stanovená v minulosti rozhodnutím jsou závazná na všech úrovních stejně jako OP stanovená OOP. ...OP a PHO stanovená podle dosavadních předpisů se považují za ochranná pásma stanovená podle § 30 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb.

14 Novelizace – vyhláška vytvořit vyhlášku novou,
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – vyhláška vytvořit vyhlášku novou, zrušit vyhlášku a vše nechat pouze v zákoně??? vyhláška, kterou se stanoví zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů a seznam vodárenských nádrží, dvě části: Zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů Seznam vodárenských nádrží

15 Novelizace – vyhláška § 1
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – vyhláška § 1 Definice podstaty vyhlášky – OP se stanovují na základě odborného posouzení stavu území a potřeb ochrany vydatnosti….. Důležitost individuálního přístupu při stanovení a změně.

16 Novelizace – vyhláška § 2 Definice podkladů pro stanovení či změnu OP.
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – vyhláška § 2 Definice podkladů pro stanovení či změnu OP. Popisné a technické údaje o VZ a odběru vody Přírodní podmínky a charakteristika území Provozní podklady, výsledek terénního šetření Analýza rizik ohrožení vydatnosti, jakosti, nezávadnosti Návrh rozsahu OP, zdůvodnění

17 Novelizace – vyhláška § 3
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – vyhláška § 3 vyznačení hranic ochranných pásem, případně oznámení o stanovení zákaz vstupu a vjezdu, vyznačení hranic OP II. stupně stačí v místech se zvýšeným nebezpečím ohrožení nebo znečištění VZ.

18 Novelizace – vyhláška § 4 Seznam vodárenských nádrží – příloha č. 1.
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Novelizace – vyhláška § 4 Seznam vodárenských nádrží – příloha č. 1. § 5 Účinnost

19 Shrnutí je co řešit, je co zlepšovat…
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Shrnutí je co řešit, je co zlepšovat… diskuse kolem novelizace legislativy OPVZ tady není poprvé, sjednotit a novelizovat legislativu, sjednotit postup pro stanovení, změny a zrušení OPVZ, zavádět OP do KN, vést průběžnou jednotnou evidenci OP, věnovat se nadále tématu OP, předávat si zejména zkušenosti z praxe.

20 Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Ing. Robert Kořínek, Ph.D. Tel: Mobil: Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, Praha 6 | | Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, Brno-Královo Pole | | Pobočka Ostrava | Macharova 5, Ostrava | |


Stáhnout ppt "Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google